ljekovito bilje

30 recepata protiv žučnih kamenaca i upale žuči koji se bez problema mogu napraviti kod kuće

Visok kolesterol obično je jedan od uzroka stvaranja žučnih kamenaca, stoga promijenite način prehrane. Smanjite unos mliječnih proizvoda i gaziranih sokova, pržene hrane, crvenog mesa i drugih masnih obroka.

 

Žučni kamenci čest su problem koji muči velik broj ljudi. Po statistikama problem se javlja češće kod žena nego kod muškaraca. Glavni simptomi su gorko podrigivanje i povraćanje, zatim bolovi na desnoj strani oko rebara koji se šire prema srcu uz mučnine. Najvažnije je promijeniti prehranu koja uzrokuje stvaranje kamena u žuči. Važno je ograničiti unos masne hrane, sira, mlijeka, maslaca, šećera i sl. Preporučuje se prehrana bogata voćem i povrćem.

Potrebno je i mnogo kretanja te svakodnevno konzumiranje maslinova ulja i limunova soka. Prehranu obogatite i miksanim jabukama pomiješanim s malo izribane sirove cikle, 2 žlice maslinova ulja i malo limunova soka. Tako možete spriječiti ponovno stvaranje žučnih kamenaca.

 

Donosimo prirodne recepte protiv žučnih kamenaca i upale žuči koje možemo napraviti kod kuće.


RAZBIJANJE ŽUČNIH KAMENACA

1. Čaj od maslačkova korijena

Pomiješajte 30 grama suhog korijena maslačka sa 60 grama svježeg te smjesu prelijte sa 2,5 dl vode i dodajte prstohvat soli. Neka zakipi pa pustite da lagano kuha još 20 minuta. Procijedite i pijte po tri šalice čaja dnevno.

2. Čaj od borovnica, brezina lišća, rusomače i turice

Potrebno je 20 g borovnica, 20 g brezina lišća, 20 g rusomače i 20 g turice. Zdrobljene bobice borovice, brezina lišća, turicu i rusomaču preliti s pola litre hladne vode i staviti da proključa. Ostaviti 5 minuta i procijediti u termos-bocu. Piti jednu šalicu čaja na prazan želudac 15 minuta prije doručka i jednu neposredno prije spavanja. Tretman traje 2-3 tjedna.

3. Čaj od borovnica, maslačka, majčine dušice i kadulje

U litru vrele vode dodati po jednu veliku žlicu zdrobljenih bobica borovice, maslačka, majčine dušice i kadulje. Na kraju dodati sitno narezan neprskani limun. Ostavimo poklopljeno 10 minuta, procijedimo i pijemo 3 puta dnevno po 2 šalice. Uzimati uvijek 15 minuta prije jela. Tretman traje 3 tjedna.

4. Čaj od metvice

Dvije jušne žlice metvice staviti u pola litre vrele vode i ostaviti 3 minute. Piti 3 puta dnevno po jednu šalicu.

5. Čaj od vodopije (konjska trava)

Žlicu konjske trave kuhajte pet minuta u vodi. Čaj piti dva puta na dan.

6. Prah od korijena maslačka

Korijen biljke osušite, zatim sitno narežite i sameljite. Na dan uzimajte pola čajne žličice praha uz čašu vode.

7. Stabljika maslačka

Dnevno pojesti 10 cvjetnih stabljika maslačka. Ubrati stabljike maslačka s cvjetnim glavicama, oprati i otkinuti glavice, a svježe stabljike pojesti. Ovo primjenjivati 3 tjedna.

8. Smjesa od luka, hrena, rotkve i meda

Nasjeckanom crvenom luku, soku od naribanoga hrena ili neoguljenoj naribanoj rotkvi dodamo dvije žlice meda. Promiješamo i spremimo u staklenku. Smjesa je nakon nekoliko sati spremna za upotrebu. Uzimamo tri puta na dan po jednu žlicu.

9. Sok od povrtnice

Piti jednu čašu soka od povrtnice (crna rotkva) 15 minuta prije ručka i večere.

10. Komorač i vino

Četiri žlice sjemena komorača zakuhamo u litri bijeloga vina i ohladimo. Ostavimo da stoji 10 dana. Procijedimo kroz gustu gazu te pijemo deset dana po jednu čašu pripravka svako jutro natašte. Napravimo prekid od šest dana pa nastavimo kuru. Kamence doduše na taj način nećemo rastopiti, ali ćemo spriječiti stvaranje novih.

11. Maslinovo ulje

Prvih pet dana uzimamo prije ručka i večere po dvije žlice, drugih pet dana po četiri, a idućih pet dana opet po dvije žlice maslinova ulja i tako četrnaest dana.

12. Maslinovo ulje natašte

Natašte popijemo čašicu maslinova ulja, i to u postelji, ležeći na leđima. Nakon pola sata okrenemo se na desnu stranu tako da ulje može otplaviti kamence u crijevo. Potom pijemo čaj od peršina i šimšira, svaka dva sata po jednu žlicu.

13. Kuhana salata

Šaku glavičaste salate stavimo u pola litre hladne vode te kuhamo deset minuta. Pustimo da odstoji deset minuta te pijemo po dvije čaše soka za vrijeme obroka.

Pickled green Mediterranean olives in virgin olive oil on white ceramic plate, olive tree branch and olive oil in glass bottle over grey marble background, selective focus, copy space
Getty Images/iStockphoto

Natašte bi trebalo popiti čašicu maslinova ulja, i to u postelji, ležeći na leđima.


UPALA ŽUČOVODA

14. Čaj od bijelog sljeza, kamilice, krkavine i maslačaka

Mješavinu od po žlice i pol sljeza i kamilice, dvije žlice maslačka te žlicekrkavine namačemo dvadeset i četiri sata u litri hladne vode. Pijemo tri puta na dan po jednu šalicu čaja, i to tijekom obroka.

15. Čaj od kima, koprive, lavande, metvice i vodopije

Dvije žlice mješavine tih biljaka prelijemo s pola litre kipuće vode. Pijemo tri puta na dan.

16. Zobene pahuljice

Pahuljice navečer namočimo u mlijeku te ujutro malo zagrijemo. Jelo možemo učiniti ukusnijim ako mu dodamo orahe ili neko voće.

17. Čaj od jagode, kičice, metvice i stolisnika

Četiri žlice mješavine biljaka prelijemo litrom kipuće vode. Ostavimo da odstoji deset minuta te pijemo tri puta na dan po dvije šalice čaja, prije glavnih obroka, i tako šest dana. Koristimo listove i cvjetove kičice i stolisnika.

18. Čaj od koprive, kupina i sporiša

Četiri žlice mješavine biljaka poparimo litrom kipuće vode. Pijemo tri puta na dan po šalicu čaja, i to prije obroka.

19. Čaj od matičnjaka, metvice i pljuskavice (protiv bolova prilikom napadaja)

Četiri žlice mješavine biljaka poparimo litrom kipuće vode. Pustimo da odstoji deset minuta, procijedimo te pijemo tri puta na dan po dvije šalice čaja, i to prije obroka.

20. Čaj od metvice, kima, koprive, lavande, vodopije

Žlicu metvice, kima, koprive, lavande i vodopije poparimo litrom vrele vode. Ostavimo 5 minuta, procijedimo i pijemo tri puta na dan po dvije šalice čaja, i to prije obroka.

21. Čaj od metvice

Dvije jušne žlice metvice staviti u pola litre vrele vode i ostaviti 3 minute. Piti 3 puta dnevno po jednu šalicu.

22. Čaj od broćike

U šalicu vrele vode stavite vrhom punu malu žlicu broćike, ostavite pet minuta poklopljeno i procijedite. Na dan popijte tri šalice čaja, ujutro prije doručka, prije ručka i večere, toplo i u gutljajima. Priprema se uvijek neposredno prije upotrebe. Pije se tri tjedna.

23. Čaj od stolisnika

U šalicu vrele vode stavite dvije male žličice stolisnika, ostavite 10 minuta poklopljeno, procijedite te popijte toplo u gutljajima. Na dan treba popiti 3 šalice.

24. Čaj od sjemena komorača

U šalicu vrele vode stavite dvije male žličice mljevenog sjemena komorača, ostavite 15 minuta poklopljeno, procijedite te popijte vrlo toplo u malim gutljajima. Pije se samo jedna šalica dnevno tijekom tri tjedna.

25. Tinktura brđanke

U pola čaše medom zaslađene vode dodajte malu žlicu tinkture brđanke i popijte u gutljajima. Osobe koje imaju šećernu bolest ne smiju dodavati med.

26. Kurkuma

Ovaj začin koristi se kao lijek za kamence u žuči, obično u kombinaciji s drugim ljekovitim biljem kao što su badalj i metvica. Istraživači danas znaju da kurkuma ima djelovanje koje je korisno za jetru jer potiče protok žuči što pomaže razgradnju masti unesenih hranom, čime se štiti žučna vrećica i liječe poremećaji u njezinu radu.

27. Maslačak

Ovaj korov je prirodni diuretik i pomoć u probavi, bogat lecitinom i kalijem, koji jača funkcioniranje jetre i žuči.

28. Čaj od listova metvice

Dvije šalice na dan čaja od metvice preporučuju se svima koji imaju problema sa žuči.

29. Mlijeko i kopriva

Svježu koprivu (10 grama) kuhajte 15 minuta u pola litre mlijeka. Polovicu pripravka uzmite ujutro natašte, a drugu polovicu navečer prije spavanja. Tretman traje tri do četiri tjedna.

30. Maslinovo ulje i limun

Svako jutro sat prije doručka uzmite jednu jušnu žlicu soka od limuna i žlicu maslinova ulja.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo