Imate li i vi običaj odmah odgovarati nas SMS poruku?
 Foto: iStock
Odgovoriti odmah ili ne

Više vam se ne javlja? Možda ste si nesvjesno smanjili vrijednost

Posljednjih nekoliko godina znanstvenici su se bavili pitanjem: 'Zašto su tehnike čekanja toliko moćne'...

Upoznali ste nekoga vani, proveli večer u zanimljivom razgovoru, on je 'valjao' fore, dobro ste se nasmijali i naravno za kraj izlaska izmijenili ste brojeve telefona. Što se onda događa? On vam sljedeći ili za koji dan pošalje poruku i vi na nju odmah odgovorite. No, on nije tako brz u odgovorima i vi ga nakon toga ne možete izbaciti iz glave.

S obzirom na to da su nam danas mobiteli maltene zalijepljeni ljepilom za ruke, malo je blesavo pretvarati se da poruku nismo vidjeli. Nema potrebe za tim dječjim igricama u kojima se čeka 10 minuta prije se nego što se odgovori na SMS.

No, kao i uvijek. Znanstvenici imaju i svoje stajalište u vezi ovoga. I oni kažu da ne bismo smjeli baš ODMAH odgovarati. Hm....

Brojna istraživanja

U posljednjih nekoliko godina oni su se bavili upravo ovim pitanjem, te zašto 'tehnike čekanja' mogu biti moćne. Oni tvrde kako vas odgovoranje na poruke odmah čini manje privlačnim. Psiholozi su naime izveli na stotine istraživanja u kojima su na različite načine i u različitim uvjetima nagrađivali laboratorijske životinje. Jedno od najintrigantnijih otkrića je 'nesigurna nagrada', u kojoj, primjerice, životinje ne mogu predvidjeti hoće li dobiti hranom ako gurnu ručicu, te se tako njihov interes za dobivanje te nagrade dramatično povećava. U isto vrijeme im raste i razina dopamina.

Odgovor na poruku se u ovom slučaju smatra 'nagradom', uzimajući u obzir činjenicu da su se laboratorijske životinje, koje su dobile nagradu svaki put kad su gurnule ručicu, vidno usporile, jer su znale da će ih nagrada čekati sljedeći put kad je budu htjele.

Foto: iStock
Ako se u dugoj vezi, ovakve igrice zaista nisu potrebne. Bez obzira na to što frendica kaže... :)

Stoga, ako imate običaj odmah odgovarati na poruku, lako je moguće da vas osoba s druge strane uzme zdravo za gotovo i u konačnici si smanjujete svoju vrijednost kao 'nagradu'. Rezultat toga je da druga osoba nema više toliku želju da vam pošalje poruku, ili u slučaju laboratorijskih životnija, više ne želi gurati ručicu.

Bilo kako bilo, u dugim, stabilnim vezama ovakve 'igrice' zasigurno nisu potrebne. No, ako ste tek nekog upoznali, možda biste ovu teoriju i mogli testirati. Vrijedi pokušati, zar ne?

Linker
25. travanj 2024 07:13