Živite li u svakodnevnoj trci s vremenom, morali biste poraditi na svojoj vještini planiranja.
 Foto: Istock
Što trebate mijenjati

Tri vrste rutina koje imaju najveći utjecaj na našu kvalitetu života

Jesu li su vaše rutine dobre ili ih trebate promijeniti?

Moć navike svima je dobro poznata. Manje je poznat podatak da gotovo polovicu svojih svakodnevnih odluka donosimo upravo iz navike, a ne temeljem nekog dubljeg promišljanja. Drugim riječima, prakticiramo razne rutine. No, jesu li su vaše rutine dobre ili ih trebate mijenjati?

Od jutarnjih priprema za izlazak iz kuće, preko puta kojim dolazimo na posao pa do načina obavljanja pojedinih poslova ili čak komuniciranja s okolinom, vođeni smo navikama i barem djelomičnim automatizmom.

Upravo iz tog razloga, učinak navika na produktivnost i na kvalitetu života je velik i ne bi nam trebalo biti svejedno kakve navike imamo.

U području organizacije vremena rutiniranje je vrlo korisno. Osnovna svrha rutiniranja pojedinih aktivnosti je smanjiti vrijeme potrebno za njihovo izvršavanje, kako bi ostalo više vremena za neke druge, važnije stvari.

Slijede tri vrste rutina koje imaju najveći utjecaj na organizaciju vremena i na kvalitetu života.

1. JUTARNJA RUTINA

U današnjem zaposlenom, ubrzanom i bučnom načinu života vrlo je važno započeti dan spreman za nadolazeće obaveze. Osnovni preduvjet smirenog i produktivnog početka radnog dana je smireno i produktivno jutro, naročito prvih sat vremena nakon ustajanja.

Ne morate ustajati u cik zore i trčati polumaraton svakog jutra, ali morali biste ustati barem pola sata prije ostalih ukućana (naročito djece!) i provesti to vrijeme sami sa sobom i svojim mislima.

To ne uključuje čitanje e-mailova ili igranje igrica na mobitelu, već par stranica inspirativnog štiva i nekoliko vježbi istezanja. Možete li ustati zaista rano i više vremena posvetiti sportu ili nekom hobiju, tim bolje.

No, da biste imali snage i volje za to, morate prvo rutinirati one aktivnosti koje vam kradu dragocjene minute svakog jutra. Drugim riječima, automatizirajte sve ono oko čega svakog jutra ispočetka odlučujete (što ću obući, što ću jesti, gdje mi je torba, gdje su ključevi od auta itd). Pripremite odjeću večer ranije, isplanirajte tko, što i kada jede i imajte spremne sve stvari za izlazak iz kuće.

2. RUTINA TJEDNOG PLANIRANJA

Živite li u svakodnevnoj trci s vremenom, morali biste poraditi na svojoj vještini planiranja. Dobar tjedni plan preduvjet je za objektivne i učinkovite dnevne rasporede, ali tjedni plan ne možete sastaviti u deset minuta. Vikend je najbolje vrijeme za smireno promišljanje o nadolazećem tjednu, o tjednim ciljevima i zadacima za njihovo postizanje.

Nemate li još naviku tjednog planiranja, odaberite sat ili dva već ovog vikenda i počnite redovito planirati svoje buduće tjedne. Uvedite ovu rutinu i steći ćete dugoročno vrlo korisnu naviku.

3. RUTINA BRIGE O SEBI

Djelomično objašnjena u jutarnjoj rutini, briga o sebi puno je više od toga. Ona počinje od stava da biti sebi na prvom mjestu nije sebično, nego nužno kako bismo bili u stanju adekvatno se posvećivati svemu što moramo ili želimo svakodnevno obavljati.

Ukoliko ne uspijevate posvetiti se sebi odmah nakon ustajanja, svakako uvedite neku drugu rutinu kojom ćete na jednostavan način puniti vlastite baterije i brinuti o svom psihofizičkom stanju. Tajna je u vlastitom zadovoljstvu i iz njega proizašloj unutarnjoj snazi za životne izazove.

Trebate li stručan savjet ili pomoć oko organizacije vremena, slobodno mi se javite na www.slagalicaorganiziranje.hr

Linker
26. travanj 2024 17:19