Ben svaki slobodni trenutak koristi za putovanja. Na krstarenju Jadranom oduševio ga je Split.
 Foto: Privatni album
Čudo na rijeci Hudson

'Preživio sam pad zrakoplova i otad uživam punim plućima'

Ben Bostic jedan je od putnika Airbusa koji je prisilno prizemljen u njujoršku zaleđenu rijeku nakon što su mu otkazali motori. Po događaju je nedavno snimljen film 'Sully', čija je premijera 9. rujna, a pilota heroja glumi Tom Hanks. Ben je ekskluzivno za Živim.hr ispričao kako su ga realistične scene vratile u dan koji mu je potpuno promijenio život.

- Čim smo uzletjeli čuo se tup i strašan udarac. Neke žene su počele vrištati. Pogledao sam kroz prozor i vidio kako iz zrakoplova suklja vatra. U kabini se osjećao miris paljevine. Shvatio sam da se nešto grozno događa. Budući da su motori prestali raditi, odjednom je nastala potpuna tišina. Učinilo mi se da vrijeme stoji. Tada sam začuo glas pilota koji se javio preko zvučnika: 'Pripremite se na udar', ispričao nam je u jednom dahu 40-godišnji softverski inženjer Ben Bostic, koji je bio u Airbusu A320 na letu 1549 iz New Yorka prema svom rodnom gradu Charlottei 15. siječnja 2009.

'Grozničavo sam razmišljao da je kraj'

Zahvaljujući prisebnosti i velikom iskustvu kapetana Chesleyja Sullenbergera, 57-godišnjeg pilota, svih 150 putnika i članova posade je preživjelo pad zrakoplova, koji je sletio u rijeku Hudson usred New Yorka.

Pad zrakoplova u rijeku Hudson dogodio se prije sedam i pol godina, a koliko je potresao javnost možda najbolje svjedoči činjenica da je po njemu snimljen film čija je premijera ovaj tjedan.

Taj događaj, koji se pamti kao čudo na Hudsonu, sada je ekraniziran. Svjetska premijera filma 'Sully' bit će ovaj tjedan. Naslovnu ulogu igra Tom Hanks dok je film režirao i producirao Clint Eastwood.

Isječci iz filma Bena su, kaže, ponovno vratili u dan koji mu je potpuno promijenio život. Sve je, priča nam, toliko realistično, da je doslovno osjetio grč u utrobi kao i tog kobnog dana.

- Riječi pilota koje sam čuo prije pada bile su nešto najužasnije što sam ikad doživio. Pomislio sam da ću umrijeti. Grozničavo sam razmišljao da je kraj. Pogledavao sam kroz prozor dok je avion u tišini išao kroz zrak. Shvatio sam da slijećemo u vodu. Svi putnici su se stisnuli na sjedalicama i čekali. Neki su molili - kaže Amerikanac. Dodaje da je uvijek imao golem strah od vode.

Želio je samo da smrt bude brza i da ne pati.

Nekoliko sekundi kasnije avion je snažno udario u rijeku. Svi putnici su preživjeli bez većih ozljeda.

Preživjeli putnici su postali poput obitelji

Putnici i članovi posade otad se nalaze svakih šest mjeseci. Postali su kao članovi obitelji, kaže Ben. Veže ih posebno iskustvo i jednak osjećaj - zahvalni su za svaki dan koji su dobili nakon nesreće i tek sada osjećaju da žive punim plućima.

Foto: Privatni album
Ben na jednom od okupljanja putnika i članova posade s nevjerojatnog leta.

On i dalje putuje, često odlazi i na prekooceanske letove. Bio je i na krstarenju Jadranom, gdje su ga posebno oduševili Split i Dubrovnik.

U početku se, priznaje, jako bojao ponovno letjeti pa je pio sredstva za smirenje, a sad ne treba ni to. Jedino više nikad ne bira mjesto pored prozora.

- Taj dan je izmijenio sve moje prioritete. Svima govorim da svako jutro razmisle kako žele da im se ispiše nova životna stranica. Smijte se, volite i svaki dan plešite kao da nema garancije da će biti sutra - moto je pod kojim danas živim i sretniji sam nego ikad - zaključuje Ben.

Linker
26. travanj 2024 14:30