Mobiteli su krivi za puno toga...
 Getty Images
Skupe greške

POGLEDAJTE LISTU Ove pokrete radite stalno, a mogu vam jako naškoditi!

Već kod blagog savijanja glave za samo 15 stupnjeva, vrat se opterećuje za dodatnih 15 kilograma!

Neki svakodnevni pokreti ili, točnije, način na koji ih izvodimo, mogu uzrokovati bol i s vremenom nanijeti štetu vašem tijelu

Nepravilno izvođenje čučnjeva

Bilo da podižete dječje igračke s poda, plijevite vrt, perete pod ili radite nešto drugo što zahtijeva čučeći položaj, velika je vjerojatnost da to činite na pogrešan način. - Provjerite jesu li vaša koljena prešla preko duljine nožnih prstiju dok čučite. Ako jesu, taj položaj preopterećuje zglobove koljena, a to može uzrokovati nelagodu i bol u koljenu – kaže prof. Karen Jacobs, profesorica okupacijske terapije na Sveučilištu u Bostonu.

Kako biste se pravilno spustili u čučanj, u početnom položaju stopala vam moraju biti široko razdvojena i usmjerena prema naprijed, a kad čučnete, koljena moraju biti iza duljine prstiju, a glava uspravna.

Ulaženje i izlaženje iz auta

Možda toga niste svjesni, ali ovisno o veličini vašeg auta, ponekad morate iskriviti tijelo da biste ušli kroz vrata i sjeli. Ako ulazite i izlazite iz auta puno puta u tijeku dana, to može uzrokovati naprezanje u donjem dijelu leđa, kukovima i koljenima. Kako biste to izbjegli, poduprite se oslanjajući se na ručku na vratima ili na volan, a pri izlasku se ne oslanjajte samo na noge, već se ponovo rukama oslonite o volan ili vrata.

Cjelodnevno sjedenje za stolom

Mnogi od nas po cijele dane sjede na poslu, a istraživanja su pokazala koliko prekomjerno sjedenje može biti štetno za tijelo. Prema rezultatima istraživanja objavljenog u časopisu Annals of Internal Medicine, dugotrajno sjedenje vas može i ubiti. Tijekom godina sjedilački način života može imati poguban utjecaj na tijelo te dovesti do povišenja krvnog tlaka i razvoja srčanih i krvožilnih bolesti. Kako biste izbjegli takve posljedice, nastojte se što više kretati.

Postavite alarm da vas podsjeti da svakih 30 minuta ustanete i prošeće po uredu ili nabavite pametni sat koji će vas na to podsjećati.

Pomicanje teških predmeta na visokim policama

Podizanje bilo kakvih teških predmeta iznad visine glave, kao kad odlažete teško posuđe u kuhinjske ormariće ili vraćate neku veliku i tešku knjigu na najgornju policu regala, može dovesti do prenaprezanja u donjem dijelu leđa, u vratu i ramenima. To možete spriječiti ako svoj dom ili radno mjesto organizirate tako da stvari na policama rasporedite prema učestalosti korištenja. Predmete koje svakodnevno koristite stavite na niže police pa ćete tako izbjeći prečesto podizanje teških stvari iznad visine glave.

Nošenje japanki

Osim što se u njima stopala prljaju i podložna su ozljeđivanju, svakodnevno nošenje japanki može uzrokovati niz drugih problema, uključujući nestabilnost stopala, grčeve u listovima i bol u koljenima. Japanke nosite samo na plaži, a ostatak dana cipele ili sandale koje obuhvaćaju cijelo stopalo i podupiru svod stopala.

Penjanje i silaženje stepenicama s punim rukama

Pokušaj da sve vrećice koje ste donijeli iz trgovine odnesete do svog kata u jednom navratu znači izazivanje nevolje. Istraživanje objavljeno u časopisu Gait &Posture je pokazalo da čak 41 posto svih nezgoda koje se događaju na stepenicama uzrok ima u nedovoljnom oprezu. Naime, ako ne možete vidjeti stube ispod paketa ili vrećica koje nosite u rukama, izlažete se riziku da promašite stubu, poskliznete se, udarite prstom o stubu, istegnete mišić ili slomite kost. Radije stvari prenesite u nekoliko navrata jer ćete tako izbjeći nepotrebne nezgode i povrede te uvijek nastojte da vam jedna ruka ostane slobodna kako biste se mogli pridržati ako bude potrebno.

Naginjanje nad raznim uređajima i monitorima

Odrasle osobe nerijetko provode i devet sati dnevno gledajući u razne monitore, pokazalo je jedno istraživanje. Takav položaj glave predstavlja preopterećenje za vrat i donji dio leđa, ali i za ramena te može uzrokovati bolove u rotatornoj manšeti ramena, a s vremenom može doći i do napuknuća u tom dijelu. I ovdje vrijedi pravilo da, ako želite izbjeći bolove, trebate što češće ustati, podignuti glavu i ramena, istegnuti se – ukratko promijeniti položaj.

Prebrzo ustajanje iz kreveta

Ponekad spavamo u čudnim položajima pa se slijedeći dan osjećamo ukočeni i umorni kao da uopće nismo spavali. Ustanete li ujutro prenaglo iz kreveta, može doći do istegnuća mišića, a vaša stopala, vrat ili leđa mogu platiti cijenu.

Umjesto da odmah iskočite iz kreveta, prvo se lagano protegnite u krevetu pa tek onda ustanite.

Stalno buljenje u mobitel

Sa sve većim korištenjem pametnih telefona kroz prošlo desetljeće pojavio se i novi problem, takozvani text neck. Taj su termin skovali autori istraživanja objavljenog u stručnom časopisu The Spine Journal koji su otkrili da se pritisak na vrat i kralježnicu povećava usporedno s povećanjem stupnja savijenosti. Već kod blagog savijanja glave za samo 15 stupnjeva, vrat se opterećuje za dodatnih 15 kg.

Kad je glava nagnuta pod kutem od 45 stupnjeva, pritisak na kralježnicu je veći za 22 kilograma. Pokušajte to izbjeći tako da manje koristite pametne telefone te da što češće tijekom dana radite vježbe za razgibavanje vrata i ramena.

Pražnjenje perilice za suđe

Tijekom dana nas mnoge uobičajene aktivnosti prisiljavaju da se sagnemo i zarotiramo tijelo, a jedan od primjera je kad praznimo perilicu za suđe ili kad čistimo podove. Kad se više puta ponavlja pokret fleksije (sagibanje prema naprijed) u kombinaciji s rotacijom, povećava se rizik za ozljede mišića, zglobova i diskova kralježnice. Smanjite rizik tako da se sagibate savijajući noge u koljenima, a okrećite se cijelim tijelom, uključujući i stopala, a ne samo trupom.

Nošenje tereta na ramenu

Često nošenje teškog tereta, bilo da se radi o pretrpanom ruksaku, torbi s teškim laptopom, torbi s namirnicama koje ste kupili u supermarketu ili nečem drugom, nošenje tereta na ramenu može dovesti do neravnoteže mišića u ramenima. To možete spriječiti izbjegavanjem nošenja teških tereta ili, ako to ne možete nikako izbjeći, jačanjem mišića leđa. Kad već nosite veliki teret, barem nastojte što češće mijenjati ruku i rame na kojem ga nosite.

Spavanje na trbuhu

Mnogima je to omiljeni položaj za spavanje iako ga stručnjaci smatraju jednim od najlošijih zato što je kod njega glava satima okrenuta na jednu stranu. To uzrokuje neravnotežu u mišićima vrata, stvara prekomjerni pritisak na zglobove kralježnice te može uzrokovati nadraženost živaca u vratu, a samim tim i bol u vratu te glavobolju.

Dugotrajno stajanje na jednom mjestu

Stolovi za stajanje su možda dobar način da se izbjegne dugotrajno sjedenje, ali dugotrajno stajanje također može biti štetno za donji dio leđa. Slično je i kod dugotrajnog stajanja u redovima pred šalterima u banci, pred blagajnama u trgovinama i slično. Ako ne možete izbjeći dugotrajno stajanje, pokušajte barem dok stojite zauzeti što opušteniji položaj.

Linker
25. travanj 2024 16:30