Djeca često traže utjehu, žele čuti da se ništa loše neće dogoditi.
 Getty Images
Životna promjena

Neka prvi dan škole zapamti po dobrome - praktični koraci koji olakšavaju povratak u klupe

Kao i svaka velika životna promjena, i polazak u školu (ili promjena škole) može kod djeteta izazvati zabrinutost, a kao posljedicu i tjeskobnost, promjene ponašanja, povlačenje u sebe. Stres može biti toliko jak da pogađa cijelu obitelj. Zato je važno djetetu na vrijeme pokazati da mu škola može donijeti mnogo dobroga.

Sigurno pamtite svoj prvi dan u školi. Jeste li se veselili upoznavanju novih prijatelja i otvaranju novih vidika u ona vremena dok marka čarapa i boja ruksaka još nisu bile presudne za to da budete “cool” ili ste strahovali od toga kako će vas prihvatiti druga djeca i učiteljica i hoćete li moći naučiti sve što se od vas traži? Kao i svaka velika životna promjena, i polazak u školu (ili promjena škole) opravdano može kod djeteta izazvati zabrinutost, a kao posljedice i tjeskobnost, promjene ponašanja, povlačenje u sebe. Stres može biti toliko jak da pogađa cijelu obitelj. Kako se bliži prvi školski dan, tako se dijete može početi “lijepiti” uz roditelje, plakati, raditi scene, žaliti se na glavobolju ili bolove u želucu, biti razdražljivo ili se pak držati natmureno i izolirati se od obitelji, sve zbog prevelike zabrinutosti. Roditeljima možda i ne pada na pamet sve što ga može tištiti u ovoj situaciji, a neka od uobičajenijih pitanja koje si dijete postavlja su: Kakva će biti moja učiteljica ili učitelj? Hoće li biti strogi? Hoće li netko od mojih prijatelja biti u mom razredu? Hoću li naći nove prijatelje? Hoću li se uklopiti u razred? Je li moja odjeća u redu? Hoću li izgledati glupo? Hoću li razumjeti sve što ćemo učiti? Što ako se nešto dogodi mami ili tati dok sam u školi?


Postavljajte prava pitanja

Normalno je da je dijete zabrinuto, jer polazak u školu velik je korak na nepoznat teren, a i danas uopće nije jednostavno biti dijete, no nije u redu da zbog toga trpi. Važno je olakšati mu te dane, pokazati mu da razumijete njegove brige i omogućiti mu da shvati kako mu škola može pružiti mnogo toga dobroga. Početi treba od najjednostavnijeg - urednih obroka i spavanja.

Nitko se neće dobro nositi s problemima ako je gladan i umoran, a zabrinuto dijete često zaboravlja jesti, ne osjeća glad, ne spava dovoljno. Osigurajte mu češće i lagane obroke i jedite zajedno s njim kako bi ušlo u sigurnu rutinu i znalo kada će se dogoditi ta važna uporišta u danu. Neka ide u krevet uvijek u isto vrijeme, a pomozite mu i da ustaje svako jutro u isto vrijeme.

Pitajte sina ili kćer što ih brine. Objasnite im da je normalno biti zabrinut. Prije i tijekom prvih nekoliko tjedana u školi razgovarajte s djetetom uvijek u isto vrijeme i na istom mjestu. Neka djeca, pretežno mlađa, najugodnije se osjećaju u privatnom prostoru gdje će dobiti vašu nepodijeljenu pozornost (primjerice, prije spavanja ili tijekom obroka), dok su starijima draže prilike u kojima su moguća ometanja koja ublažavaju intenzitet emocija i napetost razgovora, kao što su šetnja ili vožnja automobilom.


Usmjerite dijete rješenju

Djeca često traže utjehu, žele čuti da se ništa loše neće dogoditi. Nemojte ih tješiti frazama poput “Ne brini se” ili “Sve će biti u redu”, jer ne znače ništa. Umjesto toga, ohrabrite dijete da razmisli kako bi moglo riješiti problem. Primjerice: “Ako se to (što te zabrinjava) dogodi, što bi mogao/la poduzeti?” ili “Hajdemo vidjeti kako sve možeš riješiti tu situaciju”. Time kreirate mogućnost da svoje dijete učite kako da interpretira situacije koje ga plaše te kako da se nosi s njima, bez obzira na to jesu li zamišljene ili stvarne. Omogućavate mu i da nauči kako se ponašati u neočekivanim okolnostima koje mogu iskrsnuti.

Više je metoda koje mogu pomoći djetetu da se uključi u rješavanje problema.


IGRAJTE SE ULOGA

Ponekad glumljenje određene teške situacije može pomoći djetetu da isplanira korake koje će poduzeti, kao i da bude uvjerenije da će se u određenoj situaciji snaći. Primjerice, prepustite djetetu ulogu zahtjevnog učitelja ili razrednog nasilnika, a potom osmislite odgovarajuće odgovore i tehnike pomoću kojih će izaći na kraj s teškoćama. To će mu podići samouvjerenost i smiriti ga.


USREDOTOČITE SE NA POZITIVNO

Ohrabrite dijete da preusmjeri pozornost s briga prema pozitivnome. Recite mu/joj da navede tri najvažnija razloga zbog kojih je uzbuđeno prvoga dana škole. Većina djece pomislit će na nešto dobro, pa makar to bio i povratak kući nakon školskog dana. Velika je vjerojatnost da će zabavni elementi nadvladati zabrinutost.


PRIPAZITE NA SVOJE PONAŠANJE

Djeca uče od roditelja, pa što ćete se vi ponašati samouvjerenije i opuštenije, to će ona bolje razumjeti da nemaju razloga za strah. Pružite podršku, ali budite čvrsti. Recimo, kad se ujutro budete pozdravljali na rastanku, pozdravite ga veselo, ali - samo jednom. Nipošto nemojte nagrađivati djetetove proteste, plakanje i scene raznoraznim ugađanjem, a najgore bi bilo “preskočiti” prvi školski dan. Umjesto toga, na vrijeme razgovarajte s djetetom i mirnim mu tonom recite: “Vidim da te polazak u školu plaši, ali svejedno moraš ići. Reci mi što te brine, da možemo o tome razgovarati.” Najčešće djecu zabrinjava nešto što je relativno lako riješiti uz planiranje, igranje uloga ili pomoć učitelja.


Praktični koraci koji olakšavaju polazak u školu

● Uvedite raspored spavanja i obroka.

● Ako stariji učenik ima problema s buđenjem, dajte mu budilicu, kao odrasloj odgovornoj osobi, i pomozite mu da nauči ustajati s jutarnjim alarmom.

● Zamolite dijete da vam pomogne isplanirati ručkove za prvi školski tjedan.

● Napravite zajedno popis svih sitnih školskih potrepština i odite u zabavnu kupnju.

● Zajedno s djetetom birajte što će odjenuti tijekom prvog tjedna u školi. Prvoga dana neka nosi svoju omiljenu odjeću.

● Večer prije zajedno pripremite školsku torbu. Djeci koja su nervozna zbog razdvajanja dobro je dati da ponesu neku sitnicu koja ih podsjeća na dom.

● Prvoga dana odvedite dijete do škole. Idućih nekoliko dana neka svakako ide u školu i iz škole kući u društvu prijatelja.

● Recite učiteljici ili učitelju ako je vaše dijete zabrinuto i tjeskobno zbog razdvajanja. Mnogi od njih imaju bogato iskustvo i znat će kako olakšati djetetu prve školske dane.

● Ne zaboravite pohvaliti dijete za dobro ponašanje i svaki uspjeh u školi.

Linker
25. travanj 2024 23:04