Getty Images/iStockphoto
super stvar

Ne propustite virtualnu šetnju kroz postav Etnografskog muzeja u Zagrebu

Iz Etnografskog muzeja kažu da će posjetitelji moći online vidjeti bogatstvo ukrasa i boja na hrvatskim narodnim nošnjama, saznati od kojih su materijala napravljene, tko je tkao, a tko šivao...

Virtualnom šetnjom kroz stalni postav Etnografski muzej pridružit će se obilježavanju 40. Međunarodnog dana muzeja, koji se održava 18. svibnja pod sloganom "Muzeji za jednakost: različitost i uključivost".

Stalni postav Muzeja će od ponedjeljka biti dostupan za razgledavanje na web stranici www.emz.hr.


MUZEJ S KAUČA

Iz Etnografskog muzeja kažu da će posjetitelji moći online vidjeti bogatstvo ukrasa i boja na hrvatskim narodnim nošnjama, saznati od kojih su materijala napravljene, tko je tkao, a tko šivao, gdje se nosi jenkel, a što je đerdan i čime su se kitile mladenke.

Predstavit će se unutrašnjost seoske kuće i opremu kuhinje, škrinje i drvene fašničke maske, te u postavu izvaneuropskih kultura otkriti što su sve u muzejske zbirke darovali hrvatski putnici i istraživači s istraživanja i putovanja dalekim morima i kontinentima.

Osim Virtualne šetnje, u sklopu online edukativnih aktivnosti "Muzej s kauča", dostupni su i drugi sadržaji, poput zanimljivih priča o neobičnim predmetima, videa kreativnih radionica, preporuka za čitanje, kratkih dokumentarnih filmova i pripovjedaonica s pričama iz svih krajeva svijeta.

Etnografski muzej je na Međunarodni dan muzeja otvoren za publiku od 10 do 17 sati, a ulaz je slobodan.

Od ponedjeljka, 18. svibnja, za publiku je uz izložbu "Kapa dolje! Priča o (ne)pokrivanju glave" dostupan i dio izložbenog stalnog postava – izvaneuropska kultura.

Organizirana su i dva besplatna vodstva, u 11 i 16 sati kroz izložbu "Kapa dolje! Priča o (ne)pokrivanju glave", uz maksimalni broj posjetitelja do 10 osoba.



IZVOR: HINA

Linker
27. travanj 2024 01:01