dvije strane medalje

Kakve posljedice razvod roditelja ostavlja na razvoj i ponašanje djece

Ako roditelj ne može sam pomoći djetetu, uvijek se može obratiti nekome tko će mu pružiti stručnu pomoć.

 

Piše: Iva Matić

 

Često možemo čuti i pročitati kako razvod nepovoljno utječe na djecu, njihovo odrastanje i razvoj. No, to nužno ne mora biti tako. Većini roditelja prirodno je da zaštiti i podrži svoje dijete, kako najbolje zna u tom trenutku. Ponekad je za takvo što razvod i potreban. U nastavku možete pročitati dvije strane medalje, odnosno one pozitivne i negativne stvari koje razvod može donijeti djetetu.

 

NEGATIVNA STRANA MEDALJE

Ako komunikacija između roditelja ili s djetetom nije valjana, to svakako utječe na mališana. 

Voljeti dijete nije dovoljno. Potrebno je, kažu stručnjaci, pomoći mu da se prilagodi novonastaloj situaciji, komunicirati i pokazivati djelima da uvijek može računati na vas. Ono što je isto jako bitno jest dobra komunikacija između oba roditelja.

Ako su odnosi ostali neraščišćeni i često dolazi do galame, svađe, pa čak i fizičkog kontakta, dijete se može osjećati tužno i nezaštićeno.

To se očituje kroz:

  • nagli pad ocjena
  • agresivno ponašanje
  • fizičko nasilje nad vršnjacima
  • osjećaj krivnje i srama zbog razvoda
  • depresiju
  • tjeskobu
  • upadanje u razne nevolje
  • poremećaje u prehrani
  • probleme sa spavanjem
  • probleme s alkoholom i drogom

Dijete osjeća tenzije, želi da se njegovi roditelji poštuju i vole, želi se osjećati mirno. Kada to ne može imati, svojom promjenom ponašanja zove upomoć. Ako roditelj ne može sam pomoći djetetu, uvijek se može obratiti nekome tko će mu pružiti stručnu pomoć.

Također, potrebno je imati iskren odnos s djetetom, no i dozirati informacije sukladno njegovoj dobi. Sam razvod je već dovoljno stresan i za roditelje i za dijete, pa je vrlo bitno situaciju učiniti čim manje bolnom.

 

POZITIVNA STRANA MEDALJE

Nije samo dobra odluka otići iz braka u kojem vlada emocionalno, psihičko i fizičko zlostavljanje, već i obveza svakog roditelja koji se nađe u takvoj situaciji. Ako će razvod odvojiti dijete od roditelja zlostavljača, onda je to najpametnije što se može napraviti. Potrebno je preuzeti kontrolu za dobrobit svoga djeteta, svim silama spriječiti daljnje zlostavljanje i napraviti da se dijete osjeća zaštićeno.

Istraživanja su pokazala da čak 50 posto brakova u svijetu završi razvodom. No, dobra je vijest da oko 80 posto djece čiji su roditelji razvedeni ne osjeća negativne posljedice tog razvoda.

Nijedno dijete ne želi da mu se roditelji rastanu, no ljubav, pažnja i kvalitetno provedeno vrijeme s djetetom sprječava probleme s kojima se ono može suočiti ako do razvoda dođe. Ako su roditelji u korektnim odnosima, normalno komuniciraju i dijete stavljaju na prvo mjesto, ono se osjeća prihvaćeno, voljeno i podržano. 

 

Uz to, potrebno je dopustiti djetetu da prođe kroz sve faze tugovanja kako bi moglo lakše otpustiti situaciju na koju ne može utjecati. Biti uz dijete, ne govoriti ružno o drugom roditelju, napraviti dnevnu rutinu za lakše snalaženje, pa čak i pronaći stručnu literaturu primijenjenu dječjoj dobi, pametni su izbori.

 

Ako su roditelji sretni i rade u korist djeteta, sretno je i dijete. Zato je razvod ponekad najbolja moguća opcija. Zadatak roditelja jest da ga zaštiti, spriječi potencijalne traume, razgovara s njim... Kao što smo već spomenuli bivši partneri trebali bi ostati u korektnim odnosima i po potrebi potražiti nekoga tko će djetetu olakšati proces prilagodbe, poput psihologa.  

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo