Jedu li vaša djeca zdravije?
 Foto: iStock
Upozorenje WHO-a

Roditelji loše procjenjuju količinu šećera u hrani koju nude djeci

Voćni jogurt iz dućana prosječno sadrži čak sedam kockica šećera po čašici, a svježe i toplo pecivo od bijelog brašna jednako je kao nekoliko kriški bijeloga kruha...

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da unos šećera dnevno bude manji od 10 posto ukupnog dnevnog energetskog unosa, odnosno u dnevnom unosu od 2000 kcal na šećer bi se trebalo odnositi 10 kockica (i manje).

No njemački znanstvenici s Instituta Max Planck upozoravaju da većina roditelja ne zna nutritivnu vrijednost ni količinu šećera u obrocima koje daju djeci.

Nemaju pojma

Rezultati testova provedenih na Institutu Max Planck i na Sveučilištu Mannheim pokazali su da 74 posto od 305 roditelja nije znalo vrijednost šećera u kockicama u energetskim pločicama, müslima, prutićima, narančinu soku iz trgovine, jogurtu, coca-coli, pizzi i kečapu.

Naročito loše procijenili su voćni jogurt. Oko 92 posto ispitanika nije znalo da on prosječno sadrži čak sedam kockica šećera po čašici. Oko 84 posto ispitanih roditelja također je loše procijenilo količinu šećera u narančinu soku iz trgovine.

Djetetu je za doručak bolje ponuditi grčki jogurt sa smanjenim udjelom masnoća, dakako ako ne sadrži dodane šećere, ili svježe iscijeđen sok od naranče. Svježe i toplo pecivo od bijelog brašna uglavnom je jednako kao nekoliko kriški bijeloga kruha. Pametnije je odabrati pecivo od cjelovitih žitarica s malo maslaca od kikirikija zbog proteina i zdravih masnoća koje će djetetu dati dulji osjećaj sitosti.

Još neke zamke

Zamka su i prerađene pahuljice te one sa smanjenim udjelom vlakana. Bolje ih je zamijeniti običnim zobenim pahuljicama. I većina zobenih pločica kupljenih u trgovini sadrži puno šećera i kemikalija pa je jednako jede li dijete zobenu pločicu ili neku drugu čokoladicu.

Znanstvenici podsjećaju kako je često najzastupljeniji sastojak energetskih pločica upravo sirup smeđe riže, koji se često radi i u izradi bombona.

Linker
20. travanj 2024 07:39