Hvalevrijedan projekt

'Frendovska klupa' na Zrinjevcu poziva djecu na druženje

Buddy Bench je obična klupa na školskom igralištu, oslikana i uređena s jedinstvenim ciljem: Djeca koja na nju sjednu daju do znanja da su sama i da žele biti uključena u igru i aktivnosti. Sva djeca koja se 15. srpnja nađu na Zrinjevcu bit će dobrodošla pridružiti se ukrašavanju klupe.

Prva zagrebačka 'Frendovska klupa' predstavljena je u petak u sklopu događanja 'Ljeto na Zrinjevcu', a u organizaciji Laboratorija zabave i partnera. Klupa je postavljena na livadi u dječjoj zoni, a djeca su pomogla u njenom ukrašavanju.

Kad dijete na školskom igralištu sjedne na oslikanu 'Frendovsku klupu' daje do znanja drugoj djeci da je samo i želi se igrati.

 

Učimo djecu empatiji

'Buddy Bench' je krenuo iz SAD-a, gdje se pokazao kao izvrstan projekt koji pomaže djeci da se uče empatiji, više se druže i međusobno upoznaju. Osmislio ga je prije tri godine dječak Christian Bucks, koji je primjetio da su mnoga djeca usamljena pa mu se klupa učinila kao odlična prilika za upoznavanje.

Foto: Promo

Kao rezultat ove inicijative, u SAD-u je smanjen broj vršnjačkog nasilja, a u igru s ostalom djecom sve češće su se uključivala i djeca s invaliditetom i posebnim potrebama. Ideja se proširila po svijetu pa su je uveli i u Irskoj, Kanadi, na Filipinima...

Foto: Promo

 

Poziv na igru

- Djeca klupu ne trebaju shvatiti kao teret na leđima i poruku 'Ja sam usamljen'. Trebamo educirati roditelje i djecu da je to poziv na igru. Zato smo ih pozvali da sami oslikaju našu klupu. Čim sudjeluju u njenoj izradi, ona im prestaje biti strana. Cilj nam je da svi budu uključeni - rekla nam je Ana Grzunov iz Laboratorija zabave, koja je osmislila projekt s Dijanom Zorić.

Foto: Promo

Laboratoriju zabave, koji je inicirao 'Frendovsku klupu' i u Hrvatskoj, želja je da uskoro svaka škola kod nas ima jednu takvu klupu i da više niti jedno dijete ne bude izolirano ili samo dok se druga djeca igraju.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo