DEEPMIND

Rezultati, objavljeni u časopisu Nature, pokazuju da je pristup zasnovan na AI-u, nadmašio druge metode sadašnjeg predviđanja.
Ilustracija
 Indranil Aditya/AFP

Umjetna inteligencija poboljšava točnost kratkoročnih vremenskih prognoza, a pogotovo je precizna pri predviđanju oluja i jakih kiša, pokazalo je istraživanje britanskog Meteorološkog ureda i londonske tvrtke za umjetnu inteligenciju, DeepMind.

Njihov se projekt usredotočio na točno određivanje vremena, lokacije i intenziteta oborina pri visokoj razlučivosti do dva sata unaprijed - u čemu modeli superračunala. koji se koriste za dugoročne vremenske prognoze, nisu previše korisni.

Ovo je važno otkriće koje će pomoći pri pravovremenom upozoravanju hitnih službi o neizbježnoj opasnosti od poplava, a korisno je i za obavještavanje, primjerice, organizatora događanja na otvorenom kada dolazi pljusak.

Rezultati, objavljeni u časopisu Nature, pokazuju da je pristup zasnovan na AI-u, nazvan "duboko generativno modeliranje" ili DGM, nadmašio druge metode sadašnjeg predviđanja.

"Poboljšanje točnosti kratkoročnog predviđanja vremena nevjerojatno je važan poduhvat. Ekstremno vrijeme ima katastrofalne posljedice, uključujući gubitke ljudskih života. Ovo istraživanje pokazuje potencijal koji umjetna inteligencija ima za poboljšanje naših kratkoročnih prognoza i našeg razumijevanja kako se vremenski obrasci razvijaju",rekao je Niall Robinson, voditelj partnerstva i inovacija proizvoda u Met Officeu, britanskoj nacionalnoj službi za meteorologiju i klimu.

-Zbog klimatskih promjena očekuje se učestalija pojava klimatskih katastrofa u nadolazećim godinama. Suočeni s tim ljudskim tragedijama koje sa sobom povlače i teške gospodarske posljedice, od ključne je važnosti da značajno povećamo sredstva u Fondu i ubrzamo procedure za njihovu mobilizaciju. Sve europske regije su izložene , a posebice otoci na kojima je gospodarski razvoj još uvijek nesiguran, a ranjivost na klimatske promjene ekstremna- izjavio je izvjestitelj i predsjednik Odbora za regionalni razvoj Younous Omarjee (Ljevica, Francuska).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 08:21