sol u prehrani

Život bez nje bio bi nam bezukusan, ali OPREZ - pretjerivanje može dovesti do ozbiljnih posljedica

Za svoje zdravlje odgovorni smo ponajviše mi sami. Na mnoge stvari možemo utjecati. Jedna od njih je i količina soli u prehrani. 

 

Baš smo čudni ljudi. Hranimo se brzom, gotovom i polugotovom hranom, a s druge strane vodimo nemilosrdnu borbu s visokim tlakom. Ili se samo pretvaramo da nam je stalo. 

Ne mogu se oteti dojmu da nam preventiva, razumna prehrana i redovita tjelovježba nisu jača strana. Još živimo u nekim prošlim vremenima smatrajući kako je dužnost liječnika držati nas zdravima dok mi možemo živjeti kako god nas je volja.

E pa to baš i nije tako. Za svoje zdravlje odgovorni smo ponajviše mi sami. Na mnoge stvari možemo utjecati. Jedna od njih je i količina soli u prehrani. 


Sol, natrij i utjecaj na organizam

Sol se sastoji natrija i klora. Natrij sudjeluje u reguliranju prisutnosti vode u našem tijelu, a također je neophodan za normalno funkcioniranje živčanog sustava i mišićni rad. Natrij konzumiran hranom iz crijeva ide u krv i putem krvi slobodno 'šeta' po tijelu. Višak se izlučuje mokrenjem.    

Znamo da ubrzo nakon što pojedemo slanu hranu, osjećamo žeđ. Konzumirana voda pomaže izlučivanje viška natrija iz organizma. Izlučuju se zajedno i voda i natrij dok se ponovo ne uspostavi njihova ravnoteža u organizmu.

Sol je uz papar glavni začin jelima pa je, općenito gledano, nedostatak natrija u organizmu rijedak. Štoviše, često ga unosimo i previše jer jedemo prerađenu hranu. Što je hrana više prerađena, u njoj je više soli. Prisutnost soli u hrani maskira gorčinu u hrani, a pojačava druge okuse. Upravo zato se u restoranima i stavlja 'mrvu soli' na dinju, a kupovni kolači često sadrže soli više nego je uistinu potrebno.


Morska sol, kamena sol, himalajska sol

Čovjek sol koristi već više od 2500 godina. Stoljećima je ona bila važan konzervans namirnica. Kod nas je cijenjena morska sol. Izvor je joda pa njezin dodatak jelima sprječava pojavu gušavosti kod odraslih i kretenizma kod djece.

Konzumira se i kamena sol. Neke kamene soli sadrže neznatnu količinu joda ili ga uopće ne sadrže pa se jodiraju.

Danas sve više raste popularnost himalajske soli koja se kopa u rudnicima u Pakistanu. Kao i obična sol, sadrži oko 98 posto natrija-klorida, a ružičastu boju joj daju kalcij, magnezij i kalij. Himalajska sol manjka na jodu što nije zanemariv podatak. S druge strane, od koristi je ljudima koji zbog određenih zdravstvenih problema moraju ograničiti prisutnost joda u hrani.


Sol i zdravstveni problemi

Visoki krvni tlak jedan je od čestih zdravstvenih problema današnjice. Nemali je broj ljudi osjetljiv na povećan unos soli pa s odabirom hrane mora biti na oprezu.

Nadalje, neprimjereno velika količina soli u prehrani utječe negativno na gustoću kostiju i njihovo zdravlje.

I zato, kako bi se prisutnost soli držala pod kontrolom preporučljivo je kuhati sam za sebe. Jedino tako čovjek može imati uvid koliko soli stavi u jelo. Potreba za izbjegavanjem gotove hrane dijelom leži i u činjenici da je ona modernom čovjeku izvor 75 posto soli u prehrani.

Naravno, jela mogu biti ukusna i onda kada je u njima manje soli. Od koristi su svakako začini koji intenziviraju okus jela. Primjerice, dodatkom đumbira u prahu povrtnoj juhi, sol je potrebno smanjiti barem za pola. 


Hrana bogata solju

Jasno nam je da pršut, slane srdele i čips obiluju solju, no sol je 'skrivena' i u mnogim namirnicama koje nam na prvu ne padaju na pamet. Soli je poprilično u sojinom umaku pa s njegovim dodatkom jelima treba biti obazriv. Dosta su slani i sirevi iz salamure te oni iz mijeha, pa ih ljudi osjetljivi na sol prije konzumiranja trebaju držati u vodi.

Kao što sam spomenula, suhomesnati proizvodi neminovno sadrže sol kao jedan od konzervansa. Međutim, i kukuruzne pahuljice (corn flakes) sadrže dosta soli. Čak više nego slani kikiriki.

Tu su i gotove kokice. Smeta li vam sol, ne trebate ih se odreći već ih pripremite sami.


Tjelesna aktivnost i gubitak natrija

Tijekom izražene tjelesne aktivnosti za ljetnih mjeseci povećano je znojenje. Veći gubitak natrija vidljiv je po bijelim flekama na tamnim majicama i čarapama. Njegova nadoknada je jednostavna.

Od koristi je u jelovnik uvrstiti bistru goveđu juhu, kombinirati slane perece i vodu i sl. Sportaši tijekom treninga i natjecanja uzimaju otopine s elektrolitima.

 

Sve u svemu, život bez soli bio bi nam neukusan. No, ne treba pretjerivati. Zdravlje je ipak na prvom mjestu i treba ga čuvati.

 

A što ja jedem možete vidjeti na mome profilu EatToSlim

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo