Zdrava kuhaona

SUPER RECEPTI: Za uspjeh salate je presudan dressing

Nemojte se libiti kombinirati slatke i kisele okuse pa u preljev umiješajte, na primjer, đumbirov sok i med. A mi smo vam pripremili još nekoliko hrabrih i ukusnih kombinacija za cijelu godinu, i zimskih i ljetnih!

 

Ne mogu zamisliti jelo bez salate, tako da ni trenutka nisam dvojila što ću pripremiti i čime ću se predstaviti kad su me pozvali da gostujem u HRT-ovoj mozaičnoj emisiji "Kod nas doma".

S početkom godine svi počinjemo razmišljati kako skinuti kilograme koje smo nakupili preko blagdana, kako u novoj godini zdravije jesti. Salata je najbolji izbor.

Salata može biti samo zelena ili neko osnovno povrće s dodatkom maslinova ulja i malo soli. Za one koji vole kisele okuse još s nekim domaćim octom, vinskim ili jabučnim, koje obožavam. I zapravo je to dovoljno ako je povrće svježe. Ali salata može biti i puno više od toga, prava rapsodija okusa!

 

Može biti i glavni obrok

Posljednjih godina salata sve više postaje glavni obrok. Takva obavezno mora sadržavati puno vrsta povrća, sir i još nekoliko ukusnih i hranjivih dodataka: orašaste plodove, sjemenke…

Salata također više nije samo hladna, nego se obogaćuje toplim sastojcima poput prženih gljiva, tikvica, mesa ili ribe. Dakako, za uspjeh salate presudan je preljev, odnosno dressing! Mi ne jedemo majonezu jer Lucija ne smije jesti jaja, tako da je nismo uvrstili u naše preljeve, ali, naravno, tko je voli, može dodati i majonezu i kuhana jaja. Nemojte se libiti kombinirati slatke i kisele okuse pa u preljev umiješajte, na primjer, đumbirov sok i med. A mi smo vam pripremili još nekoliko hrabrih i ukusnih kombinacija za cijelu godinu, i zimskih i ljetnih!

 

Osnovna uputa za pripremu svih preljeva: Sve sastojke izblendajte da se potpuno prožmu. Prelijte preko salate neposredno prije jela, do tada preljev držite u hladnjaku.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo