hipotireoza

Štitnjača vam ne radi dobro? Evo koje namirnice biste trebali češće jesti, a koje izbjegavati

Budući da do hipotireoze dolazi kada štitnjače ne oslobađa dovoljno hormona, uravnotežena prehrana vam može pomoći, ali nije zamjena za propisanu terapiju.

 

Usporen rad štitnjače ili hipotireoza znači da ona ne proizvodi dovoljno hormona tiroksina te je ovo čest uzrok neobjašnjivog umora i osjećaja hladnoće. Ostali simptomi su dobivanje na težini, česta pospanost, suha kosa, blijeda koža, slabost u mišićima i zglobovima…

Simptomi nisu toliko prepoznatljivi i mnogi ljudi se naviknu na njih, pa se tako bolest dijagnosticira kada je već uznapredovala.

Osobe koje imaju problema s ovim stanjem trebale bi pripaziti i na prehranu te jesti namirnice koje će poboljšati rad usporene štitnjače. One trebaju sadržavati:

  • Jod - špinat, pureća prsa, tikvica, repa, alge, soja, češnjak, školjke, riba, sir, sezamove sjemenke.
  • Tirozin - meso, riba, soja i proizvodi od soje, mlijeko i mliječni proizvodi, badem, kikiriki, sjemenke buče i sezama, bob, avokado, banane.
  • Cink - meso peradi, crveno meso, riba, rakovi, školjke, orašasti plodovi, sušene grahorice, mlijeko i mliječni proizvodi, cjelovite žitarice, gljive, grašak, tofu, suncokretove i bučine sjemenke.
  • Selen - školjke, rakovi, masnija riba kao tuna, bakalar i losos, piletina, puretina, svinjetina, govedina, iznutrice, mlijeko, sir, maslac, jaja, smeđa riža, integralni kruh i tjestenina, orasi, suncokretove sjemenke, zobene pahuljice, brazilski oraščić, pivski kvasac, pšenične klice, češnjak.


1. Riba

Losos, tuna, srdele i pastrve obiluju omega-3 masnim kiselinama te su odličan izvor selena. Ovaj mineral ima izrazito antioksidativno djelovanje te regulira djelovanje hormona štitnjače i stanični ciklus.


2. Orašasti plodovi

Oni također sadrže veliku količinu selena, pogotovo lješnjaci, makadamija, indijski i brazilski oraščići.

Samo 2-3 brazilska oraščića na dan su dovoljna za zadovoljiti preporučene dnevne doze selena. Jedan brazilski oraščić sadrži 96 mikrograma selena, što je gotovo dvostruko od dnevno preporučenih 55 mikrograma. Dnevni limit od 400 mikrograma ne bi trebalo prelaziti.


3. Morske alge

Sjajne su za štitnjaču jer sadrže veliku koncentraciju joda. On je tijelu važan za proizvodnju hormona štitnjače koji su neophodni za normalan rast i razvoj. Morske alge bogate su vlaknima, kalcijem i vitaminima A, B, C, E i K. 

Ako u tijelu nema dovoljnih količina joda, on postaje ograničavajući faktor u proizvodnji tireoidnih hormona i funkcija štitne žlijezde bit će ugrožena i ograničena.


4. Mliječni proizvodi

Stručnjaci su uočili povezanost između manjka vitamina D i Hashimotove bolesti koja je jedan od najčešćih uzročnika hipotireoze. Mliječni proizvodi sadrže vitamin D i zato su sjajan dodatak prehrani za sve one koji se bore s usporenom štitnjačom.


5. Grahorice

Grahorice sadrže proteine, antioksidanse, složene ugljikohidrate, vitamine i minerale. Hipotireoza utječe i na razinu energije, a kako biste to spriječili uvrstite u vašu prehranu grah, grašak, bob, leću, slanutak...

Preporučene doze vlakana dnevno su od 20 do 35 grama i nije potrebno uzimate veće količine od toga.


ČITAJTE I:


Namirnice koje biste trebali manje jesti ako imate hipotireozu:

  • Brokula i cvjetača
  • Masna i pržena hrana
  • Hrana bogata šećerom
  • Smrznuta jela
  • Alkohol

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo