Ako se povrće i voće ubere u pravo vrijeme i potom obradi i zamrzne u roku od 48 sati, gotovo sve hranjive vrijednosti bit će sačuvane.
 Getty Images
RAZBIJAMO MITOVE

Prehrambene dileme: hrani li se rak šećerom, je li smrznuta hrana zdrava i šteti li nam voda iz boce

Oboljeli od raka često se susreću s brojnim prehrambenim dilemama. O njima je najbolje razgovarati s liječnikom ili nutricionistom.

HRANI LI SE RAK ŠEĆEROM

Istraživači na Huntsman Cancer Instituteu u Utahu bili su među prvima koji su otkrili da šećer hrani tumor, a dobitnik Nobelove nagrade za medicinu dr. Otto Warburg prvi je otkrio da stanice raka imaju bazičnu razliku u metabolizmu energije u usporedbi sa zdravim stanicama. U istraživanju objavljenom 2012. u časopisu Molecular Systems Biology Thomas Graeber i njegovi kolege pokazali su da uskraćivanje glukoze aktivira metabolički signal koji stanice raka vodi u smrt. Medicinska literatura navodi činjenicu da sve što se brzo množi, kao što je to slučaj s malignim stanicama, treba i brzu energiju. A brza energija je energija iz ugljikohidrata, prvenstveno jednostavnih ugljikohidrata kao što je šećer.


KAKO DJELUJE ŠEĆER IZ VOĆA

Fruktoza iz voća je dobra jer voćka sadrži vlakna, antioksidanse i fitonutrijente koji neutraliziraju štetno djelovanje fruktoze. Uzimanje šećera u obliku voćke može biti i ljekovito. Primjerice, ako pojedete pola šalice bobičastog voća poslije neke namirnice visokog glikemijskog indeksa kao što je kruh, ublažit će se porast šećera u krvi jer će vlakna iz voća u želucu i tankom crijevu nabubriti i usporiti otpuštanje energije iz šećera.


TREBA LI IZBACITI MESO IZ JELOVNIKA

Svjetska zdravstvena organizacija je 2015. označila mesne prerađevine (slaninu, kobasice, šunku) jednako kancerogenima kao i cigarete, alkohol, azbest i arsen. Naveli su kako postoji dovoljno dokaza da se mesne prerađevine povežu s rakom debelog crijeva, a uz to crveno je meso povezano s rakom gušterače i prostate.

Stanice raka, naime, rastu i u kiselom okružju. Mesna dijeta je kisela i bolje je jesti ribu i malo piletine nego junetinu i svinjetinu. Uz to, industrijski proizvedeno meso sadrži životinjske antibiotike, hormone rasta i parazite, koji su svi štetni, pogotovo za oboljele od raka pa im se preporučuje prehrana temeljena na namirnicama biljnog podrijetla, poručuju liječnici u bolnici Johns Hopkins.


ŠTO SU TO PRERAĐENE I NEPRERAĐENE NAMIRNICE

Namirnica je neprerađena ako joj ništa nezdravo nije dodano i ništa zdravo oduzeto. Sir u listićima, kobasice i salame prerađene su namirnice, često s mnogo štetnih tvari - nitrata, kemijskih aditiva kojima se pojačava boja, okus i sprečava brzo kvarenje, a povezuju se s različitim vrstama raka. Prerada namirnica katkad može i povećati njihovu zdravstvenu korist. Na primjer, sok od rajčica može biti zdraviji od cjelovitog ploda. Preradom rajčice, naime, višestruko se poboljšava iskoristivost crvenog antioksidativnog pigmenta likopena. No dodamo li sol, smatra se prerađenom.


ŠTO JE URAVNOTEŽENA I RAZNOLIKA PREHRANA

To znači jesti različiti hranu iz svih skupina: voće, povrće, uključujući i mahunarke, žitarice, mlijeko i mliječne proizvode te meso i zamjene za meso. Raznoliko znači više različitih skupina, primjerice povrća. U jednom istraživanju objavljenom u časopisu Food Chemistry 34 vrste povrća suprotstavljene su in vitro ljudskim stanicama sedam vrsta raka (dojke, mozga, bubrega, pluća, gušterače, prostate i želuca).

Šest je vrsta (narančasta paprika, engleski krastavac, radič, zelena ljuta papričica jalapeno, krumpir i cikla) gotovo prepolovilo brzinu rasta raka, no njih pet (cvjetača, kelj pupčar, mladi luk, poriluk i češnjak) potpuno je dokinulo rast raka uništivši stanice raka dojke. Iz toga se nameće zaključak da bi trebalo jesti sve povrće.


JESU LI MAHUNARKE U KONZERVI JEDNAKO ZDRAVE KAO I ONE KOJE SAMI SKUHAMO

Znanstvenici su utvrdili da su i mahunarke iz konzerve jednako zdrave kao i one koje sami skuhamo, uz jednu iznimku - dodani natrij. Mahunarkama u konzervi, naime, često se dodaje sol. Ako mahunarke iz konzerve ocijedite i isperete, možete im izvući polovicu dodane soli, ali i dio hranjivih tvari. Ako baš morate, kupujte konzerve bez dodane soli. Mahunarke koje skuhate sami često imaju bolju i čvršću strukturu, kontrolirate unos soli, a namočite li ih večer prije, brže će se skuhati. Suhe mahunarke su i jeftinije.


JE LI ZAMRZNUTA HRANA ZDRAVA

Mnoga istraživanja dokazuju da su i svježe i zamrznute namirnice podjednako zdrave. Uz napomenu da i jedne i druge treba pojesti u razumnom roku. Znanstveni tim dr. Charlotte Harden sa Sveučilišta Sheffield Hallam dugo je istraživao svježu i zamrznutu hranu i tvrde da ponekad zamrznuta hrana ima prednosti nad svježim namirnicama. Konzervirana je, naime, odmah nakon što su plodovi ubrani pa su svi procesi zaustavljeni, a svježe su namirnice podložne nutritivnom propadanju ako stoje više od dandva.

Ako se povrće i voće ubere u pravo vrijeme i potom obradi i zamrzne u roku od 48 sati, gotovo sve hranjive vrijednosti bit će sačuvane. Primjerice, ubrzo nakon što se ubere, šećeri se u grašku pretvaraju u škrob. S druge strane, zamrzavanjem se pretvorba šećera prekida te on ostaje hranjiv.


Problem je u ambalaži

Ako je voda iz vodovoda zdravstveno ispravna, nema razloga da je ne pijete. Nije, naime, dokazano da je voda iz boce zdravija od one iz vodovoda. No, problem bi mogla biti plastična ambalaža u koju se voda pakira. Budući da takva voda dulje stoji u ambalaži, često na visokim temperaturama u skladištu tvornice, tijekom transporta, ponovo u skladištu dućana, u kući, može doći do otpuštanja mikroorganizama i kemikalija kojih je vrlo malo ili ih uopće nema u javnom vodovodu. Često se ističe i da višekratno korištenje plastične PET ambalaže može biti štetno za zdravlje.

Linker
25. travanj 2024 15:23