Čaša zdravlja

Ove koktele rado ćete piti i s drugima ih dijeliti, evo zašto...

Kao što znate, rak je jedna od najbrže rastućih bolesti u svijetu. Istraživanja potkrepljuju medicinsku struku koja je sve glasnija u isticanju prehrane u prevenciji i ozdravljenju od bolesti koja uzima sve više života. Upravo to je jedna od tema našeg specijalnog izdanja Doktora u kući - "Prehrana po bolestima"!

Postoje dokazi da neke namirnice djeluju antikancerogeno, a pravilna prehrana općenito najbolji je ulog u cjelovito zdravlje.

Nije tajna da bismo trebali smanjiti unos alkohola, zasićenih masnoća, dimljenih i usoljenih namirnica, mesa i mesnih prerađevina, hrane s roštilja, a pojačati unos sljedećih namirnica:

  • tamnozeleno lisnato povrće, brokula, luk, češnjak, špinat, cvjetača, rajčica, mrkva, šparoge, kupus, klice, soja, leća, grašak, grah, buča, jam
  • riblje ulje, laneno ulje, bučino ulje, maslinovo ulje, konopljino ulje

  • bakalar, losos, tuna, pastrva, sardina, grgeč
  • jetra
  • limun, ostal icitrusi, jabuka, kruška, bobičasto voće, dinja, trešnja, kivi, smokva, marelica, crveni grejp
  • kefir, jogurt
  • pivski kvasac, pčelinji pelud, spirulina, graviola (zimzelena biljka iz Srednje i Južne Amerike), origano, papar, vinski ocat, senf, kurkuma, kari, cimet, đumbir, zeleni čaj, crvena paprika, stevija, morska trava, sezam
  • cjelovito zrnje, ječam, zob, lan, žuta riža (s kurkumom), raž, proso, integralni kruh, crni kruh

 

Inspirirani preporučenim namirnicama, donosimo tri zdrava prijedloga za močno povrtno-voćno osvježenje - tri antikancerogena koktela!

Sve o prehrani po bolestima doznajte u priručniku Doktor plus, koji donosi programe prehrane za sve kronične bolesti i zdravstvene tegobe.

 

 

Priručnik "Prehrana po bolestima" s  jelovnicima, receptima i savjetima na 116 stranica je na kioscima po cijeni od 15 kuna.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo