Na što obratiti pažnju.
 Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Ova vrsta riže učinkovito snižava kolesterol i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali evo na što trebate pripaziti prilikom odabira

Dosad je više od trideset kliničkih studija dokazalo djelotvornost pripravka crvene riže u snižavanju ukupnog kolesterola i lošeg, LDL kolesterola.

Crvena riža kao dodatak prehrani učinkovita je u snižavanju kolesterola zbog aktivne tvari monakolin, koji se smatra prirodnim statinom i blokira sintezu kolesterola u jetri.


Kliničke studije

Prema nekim saznanjima crvena riža smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti za čak 45 posto. Razinu ukupnog i LDL kolesterola smanjuje za oko 20 posto, a djeluje i na snižavanje triglicerida. Treba naglasiti da se ne radi o posebnoj vrsti riže, nego o pripravku dobivenom fermentacijom obične riže pomoću gljivice Monascus purpureus.

Dosad je više od trideset kliničkih studija dokazalo djelotvornost pripravka crvene riže u snižavanju ukupnog kolesterola i lošeg, LDL kolesterola.


Nuspojave

No, treba je uzimati u dogovoru s liječnikom. Različiti pripravci imaju različite količine djelatne tvari, a zbog mogućeg utjecaja na jetru Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode pozvala je na oprez jer crvena riža može izazvati nuspojave i stupiti u interakciju kao i statini. Najčešća nuspojava je oštećenje jetre.

Nadalje, neki sojevi gljivice Monascus purpureus proizvode opasan spoj citrinin, koji može izazvati oštećenje bubrega, pa prilikom odabira treba dati prednost pripravcima koji zajamčeno ne sadrže mikotoksin citrinin.

Linker
25. travanj 2024 19:32