Više je vrsta manga, a razlikuju se po boji, obliku, okusu i veličini koštice.
 Getty Images/iStockphoto
hit namirnica

Ne zovu ga bez razloga kraljem voća! Smanjuje rizik od pretilosti, dijabetesa, bolesti srca i raka

Ovaj plod zimzelenog stabla sadrži mnoge vrijedne hranjive tvari i u tropskim se krajevima naziva kraljem voća. Cijenjen je zbog svog antioksidativnog, ali i protuupalnog učinka. Ima vrlo nizak GI, poboljšava probavu.

Mango je tropsko voće koje nije razvikano i popularno bez razloga. Ovaj plod zimzelenog stabla sadrži mnoge vrijedne hranjive tvari i u tropskim se krajevima naziva i kraljem voća. Sadrži više od 20 vitamina i minerala. Uzgajao se još prije 6000 godina, više je vrsta manga, a razlikuju se po boji, obliku, okusu i veličini koštice. Boja kore je u rasponu od zelene do crvene, žute ili narančaste, a unutrašnjost je uvijek zlatnožute boje. Mango je bogat vitaminom E, prehrambenim vlaknima i sadrži čak 25 različitih karotenoida. Među poznatijima su alfa-karoten i beta-karoten te lutein. Polifenola ima mnogo više u zrelim nego u nezrelim plodovima.


Na popisu je odobrenih proizvoda za dijabetičare

Mango je cijenjen zbog svoga antioksidativnog, ali i protuupalnog učinka. Sprečava aktivnost enzima koji razgrađuju ugljikohidrate iz hrane i tako snižavaju koncentraciju šećera u krvi. Pomože kod ulceroznog kolitisa pa smanjuje rizik za pojavu raka debelog crijeva.

Mango zbog svog sadržaja vlakana i vode pozitivno utječe u slučajevima zatvora te potiče zdravu i redovitu probavu. Vlakna, kalij i vitamini u mangu pomažu u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Vitamin A pak pridonosi zdravlju kose. Potvrđeno je također da povećan unos manga pomaže smanjiti rizik od pretilosti i smrtnosti, dijabetesa i bolesti srca te potiče zdravlje kože i kose. Osim toga, povećava energiju i pomaže kod mršavljenja.

Nema puno kontraindikacija, no ne preporučuje se konzumirati nezreli plod u većim količinama. Općenito, postoje samo slučajevi individualne netolerancije.

Kako ima vrlo nizak GI, na popisu je odobrenih proizvoda za dijabetičare, no treba jedino paziti na količine - u danu ne bi trebalo pojesti više od 20 grama, ne ranije od tri sata nakon jela. Preporuka je dijabetičarima: ne dodavati mango u hranu češće od jednom svaka tri dana. Jede se svjež, kuha se, peče, od njega se radi umak... a koristi se i u tretmanima ljepote jer štiti kožu od štetnog djelovanja UV zraka.


Domaći sladoled s mangom

Predlažemo recept koji preporučuje naša nutricionistica Vesna Bosanac - sladoled s mangom bez šećera.

Sastojci:

  • 2-3 srednja manga
  • 1 srednja banana
  • 180 g sojinog ili nekog drugog biljnog mlijeka
  • malo soli

Priprema:

  1. Oguljenu bananu i mango narežite na krupnije komade.
  2. Poredajte ih u jednom sloju u široku posudu i nepoklopljeno ostavite u zamrzivaču najmanje četiri sata.
  3. Zamrznuto voće stavite u multipraktik i miksajte oko pola minute.
  4. Malo-pomalo dolijevajte biljno mlijeko neprestano miksajući.
  5. Sladoled je gotov kada dobije jednoličan kremasti izgled.
  6. Možete ga poslužiti odmah ili staviti u prikladnu posudu, poklopiti originalnim poklopcem i zamrznuti. Potrošite u roku od tjedan dana.

Linker
25. travanj 2024 21:28