slobodno navalite

Moćna citrusna voćka: snižava kolesterol, čuva srce, štiti od malignih oboljenja i dijabetesa tipa 2

Pripada porodici citrusa, a krasi ga izrazito narančasta boja i plod ovalna oblika

 

Kumkvat (lat. Fortunella) agrum je iz porodice rutvica, a spominje se u kineskim zapisima iz 12. stoljeća pa se stoga vjeruje da i potječe odande, gdje je poznat po imenima chin-chit (zlatna naranča), chin-kan (zlatna mandarina) i chin-tou (zlatni grah). U 19. stoljeću njegov se uzgoj proširio u Americi i Europi, a danas se ponajviše uzgaja u Brazilu, Španjolskoj, Argentini, Kaliforniji i Južnoj Africi. U Hrvatskoj se uzgaja uglavnom u Dalmaciji.


Snižava kolesterol i trigliceride

Postoje četiri vrste kumkvata - nagami, marumi, meiva i Hong Kong divlji kumkvat.

Zbog patuljastog rasta, bogate zelene krošnje i lijepih cvjetova širom svijeta je popularan kao ukrasno drvo. Kao lončanica je neodoljiv ukras balkona i terasa. Ova voćka opravdava pridjev "zlatni" jer je prava riznica hranjivih tvari.

Pripada porodici citrusa, a krasi ga izrazito narančasta boja i plod ovalna oblika. Plod je nešto manji od limuna, a dostiže veličinu između tri i pet centimetara. Kao i većina citrusa, sadrži velike količine vitamina A, C i E i fitonutrijenata koji nas štite od lošeg utjecaja slobodnih radikala. Bogat je izvor vitamina C, sadrži ga čak 43,9 miligrama na 100 grama, što je 73 posto preporučene dnevne doze.

Zbog toga je odličan za jačanje imuniteta, a štiti i od prehlade, gripe i drugih infekcija. Sadrži velike količine antioksidansa i veće količine fitonutrijenata flavonoida, karoten, tanin, zeaksantin i pektin. Antioksidansi i fitonutrijenti štite tijelo od slobodnih radikala koji su povezani s nastankom raznih bolesti. Snižava povišeni kolesterol i trigliceride u krvi održavajući pravilan protok krvi i smanjujući rizik od moždanog i srčanog udara. Sadrži mnogo kalija te omega-3 i omega-6 masnih kiselina koje su važne za zdravlje kardiovaskularnog sustava.

 

Kumkvat je i odlična voćka za smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2. Neka se ovo neobično voće obavezno nađe u vašim jutarnjim napicima jer je odličan izvor riboflavina, koji dokazano ubrzava metabolizam i potpomaže probavu ugljikohidrata, proteina i masti. Osigurava i brz nalet energije.

Pomaže pri mršavljenju

Zdravi plodovi imaju tamniju narančastu boju i čvrsti su na dodir. Izbjegavajte plodove koji imaju bilo kakve točkice. Čuvati ga valja u hladnjaku, u plastičnoj vrećici. Prije jela kumkvat malo protrljate među prstima kako bi otpustio sokove i ulja, koja imaju slatkast citrusni ukus pa će biti puno ukusniji. Od ove se voćke, kao i od ostalih citrusa, mogu pripremati džemovi, sokovi, pite.

Na grčkim otocima mogu se kupiti kao ušećerena poslastica ili liker.

Kao liker je odličnog ukusa i pravi se u jačinama od 18-25% alkohola. Kumkvat je maleno vazdazeleno stablo koje može zbuniti neupućene i navesti ih da pomisle kako se radi o zakržljalom stablu naranče. Početkom zime na voćki počinju dozrijevati maleni žuto-narančasti plodovi, dekorativni koliko i ukusni. Za razliku od ostalih agruma kora kumkvata je jestiva, štoviše slatka je i jako ukusna. Čitav plod, osim koštica, može se iskoristiti svjež. Kumkvat je zbog svog visokog udjela vlakana i vode odličan izbor voća za one koji žele izgubiti na težini.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo