Foto: iStock
Popularni gomolj na preispitivanju

Je li često jedenje krumpira loše kao što govore?

Krumpir ima viši glikemijski indeks (GI) od ostalog povrća, što može povećati šećer u krvi nakon obroka. Povišeni šećer u krvi povezuje se s disfunkcijom stanica krvnih žila, oksidacijom i upalom, što sve može objasniti viši rizik za hipertenziju.

Novo istraživanje, objavljeno u publikaciji The BMJ, baca zabrinjavajuće svjetlo na jednu od glavnih svjetskih namirnica - krumpir. Znanstvenici su, naime, povezali veliku konzumaciju krumpira s visokim tlakom kod odraslih osoba. Studija je samo opservatorska, no njena će otkrića sigurno potaknuti rasprave. Zahvaljujući izdržljivosti, ovaj kalorični gomolj postao je vrlo jeftin i iskoristiv globalni proizvod. Krumpir uspijeva u 125 zemalja svijeta, dolazi u 4.000 varijacija, a svjetski prinos prelazi 300 milijuna tona.

Šalica dnevno

Prehrambene smjernice američke vlade isprva su ograničavale škrobno povrće, poput krumpira, na jednu šalicu tjedno, ali posljednjih se godina krumpir vratio u vladin program zdravih obroka. Opravdanje za to oslanja se na visok udio kalija u krumpiru, što se povezuje s nižim krvim tlakom. No, unatoč dobro dokumentiranom utjecaju kalija na krvni tlak, dugoročni efekt čestog jedenja krumpira na krvni tlak još nije bio ispitivan.
Znanstvanici sa Scientists at Brigham and Women's Hospital i Harvard Medical School, obje u Massachusettsu, prvi su proučavali povezanost konzumacije krumpira s krvnim tlakom. Uzeli su u obzir krumpir pripremljen na sve načine - kuhan, pire, pržen, čips. Podaci su uzeti iz tri velike američke studije koje su se provodile više od 20 godina i pratile su prehranu 187.453 muškarca i žene.

Samo kod žena

Tim je kontrolirao brojne faktore, uključujući težinu, pušački status, razinu tjelesne aktivnosti, trenutne prehrambene navike. Znanstvenici su zaključili da su četiri i više obroka krumpira (pirea, kuhanog ili pečenog) tjedno povezana s povećanim rizikom od pojave visokog tlaka, u usporedbi s jednim serviranjem krumpira tjedno. No, taj učinak uočen je samo kod žena.

Foto: iStock
Zanimljivo je kako se čips nije pokazao toliko lošom grickalicom koliko se smatrao, baš naprotiv...

Postoji pečeni i pečeni krumpir

Nadalje, pokazalo se da je zamjena već jedne porcije krumpira povrćem bez škroba povezana sa značajnim padom vrijednosti krvnog tlaka. Osim toga, povećan unos pomfrita bio je povezan s povećanjem krvnog tlaka i kod žena i kod muškaraca. No, iznenađujuće, osobe koje su jele veće količine čipsa nisu pokazivale znakove povećanja hipertenzije, štoviše, rizik za hipertenziju kod muškaraca koji su jeli više čipsa čak je bio smanjen.

Viši rizik za hipertenziju

Krumpir ima viši glikemijski indeks (GI) od ostalog povrća, što može povećati šećer u krvi nakon obroka. Povišeni šećer u krvi - hiperglikemija - povezuje se s disfunkcijom endotela (stanica krvnih žila), oksidacijom i upalom, što sve može objasniti viši rizik za hipertenziju.
Ovom studijom uzročnost nije dokazana, a treba imati na umu i da su izjave ispitanika o prehrani često neprecizne te da ispitanici nisu potpuno iskreni kad ispunjavaju upitnike.

Foto: iStock
S obzirom na to da je krumpir mnogima jedan od omiljenih priloga uz meso, ali i uz ribu, trebalo bi razmisliti o zdravijim alternativama.

Ne krumpiru u zdravoj prehrani

Ipak, znanstvenici smatraju da su ova otkrića “potencijalno važna jer ne podupiru moguće dobrobiti od uključivanja krumpira kao povrća u programe zdrave prehrane”.
Uz studiju je objavljen i tekst profesora M. F. Harrisa i R. A. Lawsa sa Sveučilišta New South Wales u Sydneyu, pod naslovom "Prehrambeni modeli važniji su od pojedinačnih namirnica i zato bi trebalo njih proučavati”.

Autori naglašavaju važnost cjelovite prehrane, a ne pojedinih jela. Primjerice, GI krumpira razlikuje se od sorte do sorte, a ovisi i o tome kako je namirnica pripremljena. Ni svi prženi krumpiri nisu jednaki, a i vrijeme kuhanja utječe na GI. Osim toga, navode, na porast šećera u krvi utječe GI cijelog obroka, a ne samo pojedine namirnice, u ovom slučaju krumpira.

Linker
26. travanj 2024 03:17