U ČETVRTAK Uz Jutarnji

U novoj Viti čitajte sve o ketogenoj dijeti i jesenskim trendovima

Doznajte i sve o potrošnji kalorija, odnosno koliko kalorija možete sagorjeti pojedinim tjelesnim aktivnostima i sportovima. Otkrivamo i jesenske modne i beauty trendove te sve o njezi zrele kože...

 

Mnogo je različitih smjerova u prehrani i dijeta za mršavljenje koje ljudi primjenjuju s više ili manje uspjeha. Posljednjih je godina popularna ketogena dijeta, kojoj mnogi pripisuju svoje uspješno mršavljenje. U novoj Viti koja izlazi u četvrtak doznajte što je ketogena dijeta, kada i koliko ju je uputno primjenjivati te ima li negativnih učinaka.

Ketogena dijeta je dijeta izrazito niskog sadržaja ugljikohidrata, umjerenog sadržaja bjelančevina te vrlo visokog sadržaja masti. Osobe koje su na ketogenoj dijeti dnevno konzumiraju između 20 i 50 g ugljikohidrata. Od ukupnog dnevnog energetskog unosa oko 5 posto energije trebalo bi potjecati od ugljikohidrata, 15 do 25 posto od bjelančevina te oko 75 posto od masti.

Preporučljivo je jesti barem tri glavna obroka: doručak, ručak i večeru.

 

I o okusima se ne raspravlja

Za doručak se može pojesti omlet od jaja i tikvica ili omlet s avokadom i šunkom. Napitak može biti mlijeko bez laktoze. Užina mogu biti liske celera ili nekoliko pekan oraha. Ručak se može sastojati od povrtne ili goveđe juhe s povrćem, kotleta ili ribe na roštilju, pečenog patlidžana te salate od zelene salate i radiča ili rotkvica i kupusa. Večera mogu biti rajčice ili paprike punjene svježim sirom poslužene uz kiselo mlijeko.

Provedena su brojna istraživanja vezana uz ketogenu dijetu u cilju mršavljenja. Jedna pokazuju da ona smanjuje osjećaj gladi jer se bjelančevine i masti iz hrane sporije probavljaju nego ugljikohidrati pa daju veći osjećaj sitosti. Druga pak ketogenu dijetu siromašnu ugljikohidratima ocjenjuju manje ukusnom i monotonom.

 

Glavni pokretač mršavljenja

Kako god bilo, u organizam se unosi manje energije nego klasičnom dijetom, a to je glavni pokretač mršavljenja. Ketogena dijeta ne bi se smjela predlagati djeci i mladima jer isključivanje voća, žitarica i povrća bogatog škrobom iz prehrane obično rezultira znatnim smanjenjem unosa energije te nedostatnim unosom niza mikronutrijenata i korisnih fitokemikalija. Sve to može rezultirati zaostajanjem u rastu i razvoju, što je dokazao i znanstvenim studijama.

Ketogena se dijeta ne preporučuje ni osobama koje otprije imaju problema sa srcem, a tjelesno su aktivne. Jedno je znanstveno istraživanje pokazalo povišenje LDL kolesterola kod ispitanika koji su bili na ketogenoj dijeti. Stoga se ne preporučuje osobama koje već imaju povišeni LDL kolesterol. Nije prihvatljiva ni trudnicama i dojiljama, koje trebaju konzumirati hranu iz svih skupina namirnica.

U Viti doznajte sve i o potrošnji kalorija, odnosno koliko kalorija možete sagorjeti pojedinim tjelesnim aktivnostima i sportovima. Donosimo i sve o jesenskim modnim i beauty trendovima te o njezi zrele kože. U zdravoj kuhaoni ovaj put su iskušani recepti sa šljivama. U Viti možete osvojiti i svoj dar.

 

Nemojte propustiti, paket Jutarnji + Vita u četvrtak za 14 kuna!

 

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo