Aromaterapija

Ružmarin i komorač - ljepotica i zvijer

Iskoristite blagodati dvije prekrasne biljke našeg podneblja, dva iznimna mirisa puna snage i akcije, dvije energije s kojima ćete uspješno provesti proljetno čišćenje svog organizma i života.

O eteričnim uljima piše Zrinka Jezdić, diplomirana klinička aromaterapeutkinja i osnivačica AromaVita Instituta za aromaterapiju


 

Ružmarin (lat. Rosmarinus officinalis) naziv je izveden iz latinske riječi „ros“, što znači rosa i „marinus“, što znači more, a zajedno su u prijevodu „morska rosa“.

 

U grčkoj i rimskoj mitologiji bogovi su bili opisivani kao veliki ljubitelji ružmarina. U grčkoj je ova biljka i ulje bila posvećena bogu Apolonu i božici Afroditi, u službi ljepote, mladosti i zdravlja.

 

U 14. stoljeću ružmarin je postao poznat kao glavni sastojak "mađarske vodice", koju je mađarska kraljica Izabela koristila kao sredstvo za pomlađivanje, a svakodnevnim utrljavanjem vodice od ružmarina izliječila je reumu i giht.

Foto: Shutterstock

Komorač (lat. Foeniculum vulgare) se povezuje s bogom Merkurom, simbolom komunikacije, racionalnog uma i svijesti, a oduvijek su ga dovodili u vezu sa samodisciplinom. Grci su biljku nazvali „marathron“ od „mariano“, što znači „rasti tanak“. Kao lijek se spominje još u staroj kineskoj medicini nekoliko tisuća godina pr. n. e., te u egipatskim zapisima na papirusu.

 

Kinezi su komorač koristili za liječenje očiju, slabog želuca i debelog crijeva, a naročito su ga voljele rimske dame koje su ga grickale radi njegovog dijuretičkog svojstva i otapanja masnog tkiva oko struka.

Foto: Shutterstock

 

 

Moćni detoksikatori

Obje biljke moćni su detoksikatori organizma, stoga idealne za ovo doba godine, kada je najbolje upustiti se u proces čišćenja tijela od nakupljenih otrova, balastnih tvari i viška tekućine te normalizaciju kiselosti organizma (pH 7,34). Ukiseljenost organizma izaziva sljedeće simptome: bolove u mišićima i cijelom tijelu, opstipaciju, glavobolje, nesanicu, pad koncentracije, pad imuniteta, nakupljanje viška tekućine u organizmu, a posljedično može dovesti i do pretilosti. Detoksikacija se preporučuje dvaput godišnje i to uz konzultaciju stručne osobe.

Dobro je znati!

Postoje tri do četiri kemotipa ružmarina, od kojih se samo ružmarin verbenon koristi u kozmetici i može uzimati oralno, dok je ružmarin kamfor najbolji analgetik (npr. kod artritisa).

Preporučuje se svakom klijentu, posebno onima koji putem aromaterapije žele unaprijediti svoje zdravlje, ukloniti posljedice stresa, promijeniti stil života i razvijati osobnu, ekološku i duhovnu svijest. U tretmanu se koriste sljedeća ulja: borovice, geranija, ružmarina, grejpa, komorača, cedra, cimeta i đumbira. Kombiniraju se prema fazama detoksikacije kako bi najbolje pratili fiziološke procese organizma koji se događaju za vrijeme čišćenja te fizički, emocionalno i energetski podržale osobu. Tretman se sastoji od kombinacije povrtnih i voćnih sokova, čajeva i bistre juhe, čišćenja i ispiranja debelog crijeva (klistir), aromaterapeutske masaže te primjene niskofrekventnog elektromagnetskog stimulatora kojim se ubrzava metabolizam i sagorijevanje balastnih tvari (toksina).

 


Za inspiraciju i britki intelekt

Na fizičkoj razini ružmarin (Rosmarinus officinalis ct 1.8 cineole) djeluje antiseptički, antiinflamatorno, antispazmodičko, karminativno, dekongestivno, dijuretičko, cirkulatorno, digestivno i detoksicirajuće.

Miris ovog ulja na emocionalnoj razini ublažava zabrinutost i strahove vezane uz egzistenciju, promjene i gubitke. Umanjuje osjećaj nesigurnosti, potiče emocije veselja i zadovoljstva.

Na mentalnoj razini jača koncentraciju, fokusira i pročišćava misli te potiče pozitivne mentalne koncepte. Jača duhovnu kvalitetu posvećenosti, dok nas na energetskoj razini potiče na promjene, preuzimanje odgovornosti i dužnosti prema sebi i drugima. Inspirira na to da činjenice i emocije pretvorimo u akciju.

Foto: Shutterstock

Komorač (Foeniculum vulgare), kojeg odlikuju izuzetna snaga i žestina, djeluje na sljedeće načine. Kako ulje sadrži monoterpene (od 1,4 do 17%), alkohole (3 - 4%), ketone (do 22%), methyl etere (od 2 – 90%), aldehide (do 0,5%), okside (od 1 – 6%), na fizičkoj razini djeluje antiseptički, antiinflamatorno, karminativno, cirkulatorno, diuretičko i dekongestivno.

Na emocionalnoj razini miris ovog ulja umanjuje strah i paniku, daje osjećaj sigurnosti, snage, borbenosti i odlučnosti da se stvari učine do kraja. Osjećaj ponosa i ponekad moći ulijevaju samopouzdanje i osjećaj zadovoljstva. Na mentalnoj razini pridonosi jasnoći misli i fokusiranosti; usmjerava misli poput lasera, daje oštrinu, britkost i snagu umu.

Na duhovnoj razini pojačava kvalitetu služenja i posvećenosti sebi, istini, zemlji, narodu, dok na energetskoj razini jača sposobnost prikupljanja, kanaliziranja i „prerade“ informacija, podiže društvenu svijest i jedinstvo.

 

Uradi sam

Disanjem do vitkosti: Mirisna ulja za smanjivanje apetita

Da biste smanjili apetit, a ulja stavili u službu pripreme i pomoći u detoksikaciji, u mirisnu lampicu ukapajte:

  • 3 kapi komorača
  • 1 kap đumbira
  • 2 kapi limuna

 

Mirisna kupka

Pomoći će vam izbaciti višak tekućine iz organizma.

U jušnu žlicu sojinog vrhnja ili meda ukapajte:

  • 5 kapi komorača
  • 5 kapi ružmarina
  • 5 kapi geranija
  • 5 kapi grejpa

Sve zajedno uspite u kadu napunjenu toplom vodom.

 

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Please don't insert text in the box below!

Možda će vas zanimati i ovo