Jeste li i vi biljkama ukrasili svoj životni prostor
 Getty Images
to nam svima treba

Osam biljaka koje je dobro držati u spavaćoj sobi za bolju kvalitetu sna

Odabir prave biljke za spavaću sobu može pomoći da se noću opustite i bolje spavate. Mnogo je biljaka koje imaju smirujući učinak, no često su zanemarene


Donosimo osam čarobnjaka za dobar san.


Jasmin

Istraživanja su dokazala da jasmin učinkovito pomaže snu. Pozitivni učinci uključuju poboljšanje kvalitete sna, smanjenje anksioznosti i bolje raspoloženje nakon buđenja. Jasmin može uljepšati spavaću sobu jer ima prelijepu grmoliku zelenu krošnju i lijepe bijele cvjetove. Jasminum Polyanthum ne cvjeta stalno, ali je vrlo zahvalna biljka i ne zahtijeva previše brige, a k tome jako lijepo miriše.

jasmine room plant on windowsill
Getty Images/iStockphoto


Zlatni puzavac

Zlatni puzavac ima izuzetnu sposobnost da očisti zrak, a to znači i da utječe na bolji san. Biljka traži vrlo malo njege, ne treba joj previše svjetla pa je idealan odabir za sve koji se nemaju vremena brinuti o bilju.

Golden pothos or Epipremnum aureum at window in the bedroom home and garden
Getty Images/iStockphoto


Lavanda

Lavanda je jedan od najčešćih prirodnih lijekova za mnoge tegobe, koristi se kao miris za sapune, šampone i kao dodatak mirisima za odjeću u ormarima. Također je odlično sredstvo za čišćenje, ali njene brojne pozitivne namjene tu ne prestaju. Može pomoći u liječenju nesanice i tjeskobe. Istraživanja su pokazala da udisanje mirisa lavande djeluje umirujuće i ima sedativni učinak.

animal theme, resting bouquet of flowers, cat
Getty Images/iStockphoto


Cilindricna zmija (africko koplje)

Preporučuje se kao odličan način za poboljšanje čistoće zraka u domu. Ovu biljku preporučuje i NASA, koja ju je uvrstila među 12 top biljaka koje pročišćavaju.

Sansevieria is cylindrical in the shape of a pigtail. Lifestyle.
Getty Images/iStockphoto


Aloe vera

Aloe vera je još jedan prirodni iscjelitelj, odličan za smirivanje upala, ožiljaka i opeklina na koži. Također pomaže u detoksikaciji organizma. Postoji više biljaka aloe, neke mogu pomoći u neutraliziranju otrovnih kemikalija koje se nalaze u sredstvima za čišćenje, pročišćavaju zrak u spavaćoj sobi i cijeloj kući. Kada je razina štetnih kemikalija u domu visoka, biljka će razviti smeđe mrlje, tako da uvijek možete biti informirani o situaciji u domu.

Dirt, Seedling, Plant, Tropical Climate, Agriculture,Aloe Vera Plant,plant root,Moisturizer,root,agriculture
Getty Images


Gardenija

Gardenia jasminoides, koja se često naziva i Cape jasmin, ima sposobnost da djeluje umirujuće kao i tablete za spavanje. Njemačka studija nakon testiranja na miševima otkrila je da je ovo cvijeće imalo jednak učinak kao tablete Valiuma na neurotransmiter poznat kao GABA (Gama aminomaslačna kiselina). Miševi koje su držali u kavezu s visokom koncentracijom mirisa gardenije postali su manje aktivni, mirniji i sjedili su opušteno u kutu. Gardenija može slično djelovati i na ljude i pomoći da otplovite u carstvo snova.

Beautiful potted Gardenia plant in an empty room, simple interior design
Getty Images/iStockphoto


Dracena marginata

Ugodna je oku i prilično velika pa može dobro poslužiti za popunjavanje praznih mjesta u stanu. Može ukloniti toksine poput formaldehida, ksilena i trikloretilena. Ova biljka dosta naraste, zahtijeva adekvatnu izloženost suncu pa o tome treba voditi brigu prije kupnje.

Dracaena marginata in a pot against a white wall. Sharp Shadow
Getty Images/iStockphoto


Bršljan

NASA je također uvrstila bršljan među najbolje pročišćiv zraka jer najučinkovitije apsorbira formaldehid. Engleski bršljan lako raste i preživljava na umjerenim temperaturama i pri srednjoj izloženosti svjetlu. Engleski bršljan u spavaćoj sobi pomoći će da san bude učinkovit i lagan.

Watering a Green and cream Variegated Hedera Helix 'Mint Kolibri Ivy' Plant in bright natural light. Variegated Ivy houseplant with a teal watering can.
Getty Images/iStockphoto

Linker
26. travanj 2024 21:11