Sad je pravo vrijeme

Muškarci, znate li da češće obolijevate od melanoma? Pregledajte madeže

Pridružite se akciji u sklopu 11. javnozdravstvenog projekta 'Djeluj sada' u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i Udruge 'Zdravi pod suncem' te besplatno pregledajte madeže.

 

U nedjelju, 27. svibnja, od 10 do 18 sati na Europskom trgu održat će se akcija u sklopu 11. javnozdravstvenog projekta "Djeluj sada" u organizaciji Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Događaj se realizira u suradnji s Udrugom za prevenciju tumora i drugih bolesti kože "Zdravi pod suncem", Klinikom za kožne i spolne bolesti te Klinikom za tumore Kliničkoga bolničkog centra Sestre milosrdnice, Referentnim centrom za melanom Ministarstva zdravstva RH, Klinikom za dermatovenerologiju Kliničkoga bolničkog centra Zagreb te uz potporu Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u RH.

 

Besplatno i bez uputnice!

U sklopu akcije građani će imati priliku besplatno i bez uputnice pregledati madeže i savjetovati se sa stručnjacima s područja dermatologije i onkologije o načinima prevencije tumora kože te o važnosti preventivnog ponašanja.

"Redoviti pregledi iznimno su važni kako bi se eventualne bolesti otkrile na vrijeme. Grad Zagreb sustavno radi na edukaciji svojih građana, pa tako ove godine 11. put zaredom organiziramo projekt 'Djeluj sada' s ciljem informiranja građana. Besplatni pregledi na Europskom trgu ove nedjelje pravi su primjer kako javnozdravstvene akcije imaju odličan učinak, naime svake se godine odazove više od tisuću građana na preglede, što je odličan uspjeh", naglasio je dr. sc. Vjekoslav Jeleč, dr. med., pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

 

Brojke ne lažu

Primarijus Sanja Poduje, dr. med., predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože "Zdravi pod suncem", iznijela je najnovije statističke podatke.

 

"U 2015. godini bilo je ukupno 649 oboljelih od melanoma, od toga 362 muškarca i 287 žena. U usporedbi s prethodnom godinom, porast u ukupnom broju oboljelih viši je od 10 posto. Broj novooboljelih žena (287) 2015. godine gotovo je jednak broju u 2014. godini (282), ali se uočava znatan porast u broju oboljelih muškaraca kojih je 2015. godine bilo čak 362, za razliku od prethodne godine kada je oboljelo njih 305. Posebno su zabrinjavajući podatci da je melanom već drugu godinu zaredom na devetome mjestu u ukupnom poretku zloćudnih tumora kod muškaraca, a kod žena je ove godine prvi put ušao među deset najzastupljenijih." istaknula je prim. Poduje, dr. med.

Foto: iStock

 

Pazite na djecu

Iako žene u Hrvatskoj u ukupnom broju obolijevaju rjeđe nego muškarci, u mlađim dobnim skupinama do trideset godina ipak prevladavaju. Uzrok tomu može se pronaći u činjenici da se žene češće izlažu UV zrakama zbog trenda tamnog tena pa se zbog toga više izlažu prirodnom utjecaju UV zraka (sunčanju) ili umjetnom izvoru (solariju). Zadnjih godina, kao rezultat intenzivnog javnopreventivnog rada, većina melanoma dijagnosticira se u fazi kada je bolest lokalizirana. Godine 2015. lokaliziranu je bolest imalo 51,8 % oboljelih, ali i dalje velik broj oboljelih od melanoma (23,4 %) ima metastaze u regionalnim limfnim čvorovima, a 6,5 % bolesnika ima udaljene metastaze.

Iako od melanoma najčešće obolijevaju osobe starije životne dobi, bilježi se porast oboljelih u dječjoj i adolescentnoj dobi.

Izloženost ultraljubičastim zrakama, bilo da je riječ o prirodnom ili umjetnom izvoru UV zraka, smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, pa tako i melanoma.

Sastavni je dio akcije na Europskom trgu i edukacija najmlađih članova društva pa su tako za 27. svibnja, nedjelju, organizatori na Europskom trgu pripremili i edukativne radionice za djecu na kojima će mališani moći naučiti glavna pravila zaštite kože od sunca - odjenuti duge rukave i staviti šešir i sunčane naočale, nanijeti odgovarajući zaštitni faktor na kožu i izbjegavati boravak na jakom suncu. 

 

A što kad stignu ljetne vrućine

Izvanredni profesor prim. dr. sc. Goran Krstačić, dr. med., ravnatelj Poliklinike za prevenciju kardiovaskularnih bolesti i rehabilitaciju "Srčana", upoznao je građane s protokolom o postupanju i preporukama za vrijeme velikih vrućina.

"Više od 20 % populacije čine meteoropati, osobe koje teže podnose promjene vremena, poglavito ako te promjene provociraju nastanak ili pogoršanje akutnih ili kroničnih bolesti. Krvožilni sustav naročito je osjetljiv na promjene temperature, tlaka i vlage zraka. Ekstremna toplina i pretjerano znojenje mogu dovesti do dehidracije, uz smanjenje cirkulatornog volumena i povećan viskozitet krvi, što može izazvati trombozu, infarkt srca ili moždani inzult. Kronični srčanožilni bolesnici te osobe koje boluju od arterijske hipertenzije, fibrilacije pretklijetki ili aritmije u posebnoj su rizičnoj skupini. Preporučujemo pravilnu rehidraciju, zaštitu od topline, pravilnu prehranu uz redovito uzimanje propisane terapije."

 

Uređaji za mjerenje UV indeksa

Zbog što šire edukacije građana, Grad Zagreb još je 2014. godine na osam lokacija (Športsko-rekreacijski centar Jarun - Jarunska obala, Park Bundek - zapadni dio jezera, Savski nasip - neposredno u blizini Boćarskog doma, izlozi Gradskih ljekarni Zagreba na pet lokacija) postavio uređaje za mjerenje UV indeksa koji ujedno podsjećaju građane na važnost zaštite kože od sunca. Osim što prikazuju trenutačni UV indeks, uređaji sugeriraju i odgovarajući faktor zaštite od sunca.

"Ove se godine u suradnji s udrugom "Zdravi pod suncem" planira proširiti mreža mjerača UV indeksa i uz Gradske bazene na ŠRC-u Šalata, Utrine i Mladost", najavila je Mirela Šentija Knežević, prof. log., univ. spec. admin. urb, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

 


Projekt "Djeluj sada" podržavaju i sponzori A-DERMA PROTECT, Avene, Eucerin, La Roche-Posay, Novartis i Vichy.

Svidio vam se ovaj članak? Prijavite se na Živim.hr newsletter i ne propustite slične priče!

Možda će vas zanimati i ovo