Neke od žena s kojima sam pričala su oblačile seksi rublje, pokazivale inicijativu, nudile različite seksualne igrice, plakale i ljutile se i muškarci su im ponovo rekli NE.
 Foto: iStock
Život u paru

Stalno odbija seks: zar me on stvarno više ne želi?

03. studeni 2017.
Vjerujem da će mnogi muškarci koji čitaju ove retke će reći da nije problem u njemu već u njoj - da mu ona priđe na neki seksi način, da stavi seksi rublje, da se potrudi da smršavi.... on bi sigurno htio. No, nije tako jednostavna priča.

Prije nekog vremena, došla mi je jedna klijentica, sama, i uz prve riječi upoznavanja, već je imala suze u očima. Rekla mi je: 'Zar me on stvarno više ne želi?' Ona je u braku 10 godina, nije bilo velikih kriza niti lomova, po njenim riječima, bliski su i oboje su zadovoljni s njihovim brakom. No, u zadnjih godinu dana, njihov se seksualni život prorijedio, uglavnom zato što on kaže: 'Ne da mi se' ili 'Neću danas'.

Ona u početku nije puno obraćala pažnju na te situacije, ali s vremenom je počela osjećati to njegovo odbijanje kao bol i strah da nije više privlačna svom mužu, da on možda želi neku drugu ženu a ne nju....

Smanjena želja

Kad je jednom pokušala ozbiljnije razgovarati s njim on joj je, nespretno rekao, da se ona udebljala u ovih 10 godina, da njeno tijelo nije isto kao prije (rodila je dvoje djece) i da mu je ponekad teško uzbuditi se. Ne moram napisati kako je to djelovalo na nju i koliko se osjetila povrijeđena. Kasnije joj je on rekao da nije stvarno tako mislio, da je to rekao jer se osjetio nemoćan i jer ponekad ni sam sebe ne razumije s tom smanjenom željom, pa mu je trebala neka isprika ne brzinu.

No, ona kaže da je bol u njoj ipak djelomice ostala. I pita se, zar je to zaista tako s muškarcima, zar zaista, ako se njihove partnerice s vremenom i s trudnoćama udebljaju, zar to zaista može učiniti da on ne želi više ženu koju voli? Što je to s ljubavlju ako godine i promjena tijela čini da osobu s kojom dijeli život više ne želi?

Ona nije jedina klijentica koja mi je došla sa sličnom pričom. Čula sam i vidjela dosta suza isplakanih zbog osjećaja nemoći, gubitka, odbijanja…

'Zar mu više nisam privlačna'.

Vjerujem da će mnogi muškarci koji čitaju ove retke će reći da nije problem u njemu već u njoj - da mu ona priđe na neki seksi način, da stavi seksi rublje, da se potrudi da smršavi.... on bi sigurno htio. No, nije tako jednostavna priča.

Žene pokazuju inicijativu

Neke od žena s kojima sam pričala su oblačile seksi rublje, pokazivale inicijativu, nudile različite seksualne igrice, plakale i ljutile se i muškarci su im ponovo rekli NE.

Neki od tih parova imaju seksualni odnos samo nekoliko puta godišnje. No, nemojte misliti da je tim muškarcima lako ili da imaju tako rijetke seksualne odnose iz inata.

Nedostatak seksualne želje, pogotovo kod muškaraca, je bolna tema i puno muškaraca ju želi izbjeći jer sami sebe ne doživljavaju dobro kad osjete da im se smanjila želja pa onda pokušavaju naći razloge izvan sebe da im bude lakše prihvatiti stanje smanjene seksualne želje pa od tuda onda može doći to predbacivanje tj. okrivljavanje partnerice da je problem u tome što se udebljala, što nije inventivna u seksu, što očekuje previše seksualnih odnosa. To može biti i jedan od razloga zašto im je teško prihvatiti svoju smanjenu seksualnu želju, razgovarati o tome s partnericom bez prebacivanja a kamo li potražiti pomoć....

Nedostatak seksualne želje, pogotovo kod muškaraca, je bolna tema.

Znanstvena istraživanja nam kažu da su različiti razlozi zašto neki muškarci izbjegavaju ili prestanu imati seksualne odnose. U nekim slučajevima izbjegavanje seksa može biti simptom nekog drugog seksualnog problema i važno je pažljivo sagledati svaki slučaj, svaki par i uvidjeti koje su njihove karakteristike. Evo nekih najčešćih razloga:

Međusobni odnos partnera - ako se osoba osjeća nesigurno u svom odnosu, ako se u svom odnosu često osjeća ljutom ili uznemirenom, ako osjeća da nema poštovanja ili osjeća različite pritiske, za očekivati je da neće imati seksualnu želju dok ne razriješi neka pitanja sa svojom ženom/partnericom.

Egzistencijalne brige - muškarci se osjećaju financijski odgovornima za svoje obitelji. Ako ostanu bez posla, što se u današnje vrijeme nažalost događa ili ako imaju niska primanja tako da obitelj živi teško i ne zna kako spojiti kraj s krajem, muškarac se može osjetiti nesposobnim da se brine za svoju obitelj što može pogubno djelovati na njegovu seksualnu želju. Ponekad se to može desiti, mada u današnje vrijeme nije više toliko prisutno, da se slična situacija dogodi ako ne žive financijski loše, ali je žena ta koja puno više zarađuje i više pridonosi blagostanju u vezi.

Nisko samopoštovanje - ako se muškarac ne osjeća dobro sam sa sobom, može imati teškoća u doživljavanju sebe kao seksualne osobe i time i poteškoće u predavanju sebe kroz seksualni čin. To može na dubokoj emocionalnoj razini biti tako zastrašujuće da je lakše ne imati odnose nego se upustiti u rizik biti seksualan i time razočarati svoju partnericu.

Pretjerana bliskost - U nekim slučajevima, nakon određenog vremena muškarac i žena se počinju osjećati prebliskima na način da je nestalo seksualne napetosti između njih, počinju se osjećati kao brat i sestra, pa stoga, seksualni odnos, na dubljoj razini, može djelovati 'neprikladan'. Muškarac osjeća u sebi seksualnu želju ali ne prema svojoj ženi jer ju doživljava kao majku, kao blisku osobu ali bez seksualne napetosti.

Loša iskustva - koja su se možda dogodila u djetinjstvu ili adolescenciji također mogu izazvati odustajanje od seksa.

Strahovi – ako je par na početku svog zajedničkog života, strah od još ne željene trudnoće može biti prisutan. Ukoliko je partnerica imala neke ginekološke probleme, ili teže infekcije, može biti prisutan i strah da ju ne povrijedi seksualnim odnosom.

Napravite atmosferu koja će vam biti seksualna što god to za vas uključivalo. [GIF:loveviral

Povećajte želju

Ovdje ću navesti samo neke općenite sugestije koje mogu pomoći da se poveća želja. Ako ništa od ovog ne pomogne, ako motivacija za seksualni odnos i dalje ne bude prisutna, razgovor sa stručnjakom je neminovan ako se želi spasiti vezu.

Ili se može pristati na vezu bez ili s jako malo seksa, no u tom slučaju, pitanje je da li su oboje zadovoljni s tom situacijom ili je problem samo stavljen pod tepih do neke krize koja će onda podignuti prašinu i izvući sve što je potisnuto i zanemareno?

Opuštanje i atmosfera - to je izuzetno važna aktivnost koju treba činiti. Opustiti se u toploj, pjenušavoj kadi, naučiti vježbe dubokog disanja i/ili progresivne mišićne relaksacije, slušati opuštajuću glazbu.

Atmosfera - napravite atmosferu koja će vam biti seksualna što god to za vas uključivalo: mirise, glazbu, svjetlost, ogledalo....)

Usmjeravanje na pozitivno - ako nešto ne volite na sebi ili na partneru/ici nemojte o tome razmišljati. Razmišljajte o onome što vam se sviđa. Zapamtite, misli su samo misli. Kako ste kreirali misli o onome što vam se ne sviđa, tako možete kreirati i misli o onome što vam se sviđa, možete razmišljati pozitivno.

Aerobne vježbe - istraživanja su pokazala da nakon 15 do 30 minuta aerobnog vježbanja (da vam se ubrzaju otkucaji srca i disanje) naša su tijela seksualno više pobuđena i spremnija na seks.

Seksualne igračke - pođite do nekog dućana sa seksualnim igračkama ili naručite preko Interneta i nabavite si nešto što na vas djeluje stimulirajuće.

Klijentica s početka teksta je kasnije došla s mužem i radimo na njihovom odnosu. On je dovoljno otvoren i motiviran da radi na izazovu smanjene seksualne želje. Vjerujem da će njih dvoje uspjeti izgraditi, za oboje, zadovoljavajući seksualni život.

Teme
Linker
18. srpanj 2022 00:28