Život u paru

Odluke koje možete ispuniti - više maženja i vremena samo za vas dvoje

Ono što je važno znati - promjene moraju biti lagane i umjerene. Ako se par odluči za jako puno promjena odjednom ili za jako veliku promjenu u njihovom odnosu, šanse da će odustati su puno veće nego ako se odluče na male, umjerene, postepene promjene.
Kad prođu dva-tri mjeseca u kojima ćete primjenjivati novu odluku, vjerujem da ćete biti ponosni na sebe.
 Foto: Istock

Nisam protiv novogodišnjih odluka, dapače. Mislim da je dobro da postoji neki poseban datum i neki poseban ritual koji će nam pomoći da osjetimo motivaciju za donošenje nekih novih odluka u našem bračnom/partnerskom životu. Muž i ja smo na dočeku jedne Nove godine donijeli odluku da ćemo te godine svaki mjesec ići u kazalište te da je jedan mjesec on zadužen za rezervaciju karata a sljedeći mjesec ja. Odluku smo provodili redovno jedino što nam se dopao taj način naizmjeničnog preuzimanja odgovornosti pa smo išli u kazalište puno češće nego jednom mjesečno.

Prošle godine smo se više usmjerili na koncerte - uglavnom jazz i rock ali bilo je i drugih. Za sada nismo donijeli neku novu, zajedničku odluku ali još stignemo, godina je tek počela.

Više maženja

Parovi mi često govore o nekim promjenama koje žele uvesti u svoj život/partnerstvo i vole te promjene vezati uz neki značajan datum. Par tjedana prije Božića s nekoliko parova sam pričala o njihovim željama da od početka ove godine uvedu promjene i počnu neke stvari raditi na novi način.

Spominjali su više maženja, više vremena samo za njih dvoje, više vremena s djecom u kreativnim igrama, jasnije dogovore oko čišćenja i održavanja stana…

Kad se ponovo vidimo, ponovo ćemo razgovarati o njihovim odlukama. Bit će mi drago ako su neki od njih a još bolje - svi, početi svoje odluke i provoditi.

Ono što je važno znati - promjene moraju biti lagane i umjerene. Ako se par odluči za jako puno promjena odjednom ili za jako veliku promjenu u njihovom odnosu, šanse da će odustati su puno veće nego ako se odluče na male, umjerene, postepene promjene. Važno je da se dogovorimo i provjerimo koliko je, za svakog od nas dvoje, realno da ćemo moći primjenjivati tu novi odluku? Da li ju možemo vremenski uklopiti u dosadašnji način života?

Npr. ako smo odlučili da ćemo se više kretati, da ćemo zajedno svaki dan šetati sat vremena - da li nam je uopće moguće šetati svaki dan? Da li je moguće šetati sat vremena? Da li je realnije odlučiti da ćemo šetati 3 puta tjedno po pola sata? Pa, ako bude više, nije problem, ali važno je da postoji dogovoreni minimum na koji smo se obvezali i koji ćemo moći provoditi.

Promjena navika

Također jako je važno znati da, kad se odlučimo da ćemo u naš zajednički život unijeti neku promjenu, trebamo ju redovno pratiti. Dobro je odlučiti da ćemo npr. jednom tjedno ili jednom u 10 dana sjesti zajedno i popričati o procesu promjene - kako se osjećamo, što nam se sviđa u toj novoj odluci, što nam je teško, što nam se uopće ne sviđa...

Takvo praćenje procesa promjene omogućuje da ju lakše i glađe provodimo, odnosno da unesemo neke promjene u prvotnu odluku ako nam se čini da nije realno da ćemo ju moći provoditi onako kako smo ju zamislili.

Spomenula sam da je jedan par odlučio da se želi više maziti u 2018. Krasna odluka! Da bi zaživjela, važno je da promijene neke navike koje su imali do sada - da, npr. ne gledaju TV svaku večer već da umjesto toga npr. zajedno odu u kadu ili otvore bocu dobrog vina ili zajednički pripreme neko jednostavno jelo… Ako budu nastavili s istim navikama, postoji velika mogućnost da ih TV program povuče i da onda budu, kao i prije, preumorni da bi se mazili kad ugase TV. Također, ono što im može pomoći je da hrabre jedno drugog u novoj odluci i ne paljenju TV-a navečer.

Sretniji zajednički život

Koja god vaša zajednička odluka za Novu 2018. bila, provjerite još jednom da li je realna i dovoljno mala da biste ju mogli provoditi. Zatim dogovorite kako ćete pratiti proces promjene i hrabrite jedno drugog da ustrajete u uključivanju novih načina i navika u vaš život u paru. Ako posustanete, nije strašno - samo porazgovarajte o tome što bi mogao biti uzrok posustajanja i onda prilagodite novogodišnju (ili bilo koju drugu) odluku svom ritmu i svojim mogućnostima.

Kad prođu dva-tri mjeseca u kojima ćete primjenjivati novu odluku, vjerujem da ćete biti ponosni na sebe i zadovoljni te da će vam uspješno uključivanje nove odluke u bračni/partnerski život biti poticaj za još više mudrih i ugodnih odluka koje će učiniti vaš zajednički život veselijim, zdravijim, ispunjenijim, sretnijim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:28