Život u paru

Mapa erogenih zona - kako najlakše otkriti što vam pruža užitak

I ne zaboravite da vaša mapa erogenih zona nije statična već dinamična. Ona se mijenja kako se mijenjate vi i mijenja se i kako se mijenja vaš odnos s partnerom/icom.
Dobro je istraživati vrste i jačine dodira jer i način na koji dodirujemo neku erogenu zonu može učiniti da ta zona izazove više užitka.
 Foto: iStock

Jedna moja mlada klijentica je prokomentirala razgovor sa svojim prijateljicama. Smijala se i ispričala mi da su pričale o erogenim zonama i pitale se da li su one 'normalne' ili ne?! Naime, dvije od njih su pričale da njih uopće ne uzbuđuju dodiri po 'klasičnim' erogenim zonama već da ih više uzbuđuju dodiri po nekim 'čudnim' dijelovima tijela.

Rekla je da jednu njenu prijateljicu uzbuđuje diranje po nožnim prstima, pogotovo kad njen partner njene nožne prste stavi u usta. Druga je rekla da njoj najviše paše da ju partner dira po leđima, širokim pokretima.

Niti jedna od njih nije osjećala da joj je erogena zona vulva,a misle da bi baš tako trebalo biti. Moja klijentica im je obećala da će svoju terapeutkinju pitati što ja kažem da li je to 'normalno' ili ne?

Vlastitu mapu erogenih zona važno je predstaviti svom/joj partneru/ici.

Bitno da vam je ugodno

Rekla sam joj da je najvažnije da je njima lijepo i ugodno pa ma koji dio tijela se dodirivao. Vjerujem da je to zlatno pravilo - upoznati svoje tijelo i napraviti vlastitu mapu erogenih (ili kako god ih nazvali) zona koje će pružiti užitak i zadovoljstvo.

Za one koji vole definicije, evo definicijeerogenih zona: 'Dio tijela koji draženjem pobuđuje erotsku želju... Može obuhvaćati i posebna osjetila koja izazivaju seksualnu uzbuđenost' (Taber's Cyclopedic Medical Dictionary).

Dakako, čitajući ovu definiciju pažljivo, ne dobivamo preciznu informaciju lociranu na određene dijelove tijela jer, u stvari, svaki dio tijela nas u određenim okolnostima može seksualno uzbuditi.

Američki seksualni terapeut, Marty Klein, koji je već više puta bio u Hrvatskoj i održao nekoliko zanimljivih predavanja, kaže da je pojam 'erogena zona' zastario i ograničen te da naša kultura pomoću njega neprestano pokušava razdvojiti seks od ostalog života.

Kaže da razmišljanje o erogenim zonama svakog od nas dijeli na dva različita tijela - seksualno i 'ono drugo' i time nas ograničava i zbunjuje u doživljavanju jedinstvenosti i seksualnosti cijelog našeg bića.

Možda ste, čitajući o erogenim zonama naišli i napodjelu na primarne i sekundarne erogene zone. Pod primarnim se smatraju genitalije, a pod sekundarnim drugi dijelovi tijela kao npr. usne, grudi, vrat. Spominju se i 'skrivene' erogene zone. Bez obzira na definicije i podjele, bez obzira da li vas uzbuđuje dodirivanje dijelova tijela onako kako piše u nekom priručniku ili vas upravo suprotno, dodiri tog dijela tijela čine nervoznima i smetaju vam, možete biti mirni jer to što vas uzbuđuje ili ne uzbuđuje je dio vaše osobne mape erogenih zona i ona je važeća za vas, ne mora biti važeća niti za jednu drugu osobu.

Kad smo uzbuđeni naša tijela često vole intenzivniji i jači dodir nego kad nismo uzbuđeni.

Mapa erogenih zona

Vlastitu mapu erogenih zona važno je predstaviti svom/joj partneru/ici. Na koji način ćete to učiniti, vaš je izbor. Možda ćete mu/joj u nekoj senzualnoj igri prošaputati što vam se sviđa i gdje želite da vas dodiruje; možda će vam biti prihvatljivije da njegove/njene ruke stavite na mjesta koja želite da vam dodiruje ...ili ne neki treći način. Svejedno. Važno je da uživate u međusobnim dodirima.

Možda ćete zajedno željeti kreirati mapu erogenih zona istražujući područja vaših tijela zajedno. Evo jedne vježbice koja može pomoći da kreirate svoju mapu erogenih zona: Vježbu je najbolje raditi u vrijeme kada niste previše umorni jer umor može biti distraktor i onemogućiti jači osjet. Vježbu radite goli u toploj prostoriji. Ako volite, možete uključiti i neku laganu glazbu u pozadini, jer i određena glazba može pojačati uzbuđenje.

Dišite duboko i otvorite svoja osjetila. Jedna osoba legne, a druga osoba istražuje njeno tijelo (nakon nekog vremena zamijenite uloge). Redoslijed dodirivanja određuje svaki par za sebe, no ove dijelove ne bi trebalo preskočiti (to su one, prije spomenute skrivene erogene zone): stopala, stražnji dio koljena, unutrašnji dio bedara, međica, stražnjica, leđa, donji dio trbuha, ramena, dlanovi i zapešća, vanjski rub dlana, prsti i spojevi među prstima, ušne resice, kosa i vlasište. Uključite maštu i pronaći ćete još dijelova tijela koji će biti značajni na vašoj mapi erogenih zona.

Kad smo uzbuđeni naša tijela često vole intenzivniji i jači dodir nego kad nismo uzbuđeni tako da budite mudri u gradaciji dodira. Istraživanje treba započeti pažljivo i nježno a onda kako uzbuđenje raste, može se dodire pojačati i intenzivirati.

Dobro je istraživati vrste i jačine dodira jer i način na koji dodirujemo neku erogenu zonu može učiniti da ta zona izazove više užitka.

Dišite duboko i otvorite svoja osjetila.

Ne zaboravite istraživati

Nisam do sada spomenula jedan organ koji nam je i te kako važan kad govorimo o erogenim zonama a neki ga nazivaju i najvažnijom erogenom zonom - a to je mozak. Seksualne reakcija u tijelu se temelji na nekom podražaju koji dolazi iz naših pet osjetila koji se obrađuje u mozgu.

Naše tijelo će reagirati na seksualni način samo ako mozak protumači taj dodir ili miris (ili zvuk) kao erotski podražaj. Dakle, naš je mozak posrednik u procesu erotskog podraživanja i uzbuđivanja i zbog toga zaista možemo reći da je mozak temeljna ili najvažnija erogena zona.

Pokušajte istraživati i svoja razmišljanja i stavove o tome što je vama erotično, a što nije. Pokušajte razmišljati o nekom dijelu tijela koji vam nije erotičan kao da je to jedan od najerotičnijih dijelova tijela - dodajte vlastite fantazije koje vam mogu pomoći. Dodajte i mirise u vašu igru - ako osjećate neki miris u vrijeme kada ste seksualno uzbuđeni i nadraženi moguće je da vam taj miris u nekoj drugoj situaciji prizove sjećanje na taj trenutak uzbuđenja i tako vam pomogne da se ponovo uzbudite. Dodajte i okuse. Pomičite polako granice vlastitih erogenih zona dok na vašoj mapi ne bude puno više takvih zona nego što ih je bilo u početku istraživanja i razmišljanja.

I ne zaboravite, vaša mapa erogenih zona nije statična već dinamična. Ona se mijenja kako se mijenjate vi i mijenja se i kako se mijenja vaš odnos s partnerom/icom.

Nosite ju sa sobom u novu vezu, predstavite ju novom partneru jer on vašu mapu još ne poznaje, ali dajte slobodu promjenama koje se mogu dogoditi s novim istraživanjima vlastitog tijela i stavova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:24