Važno je prepoznati u kojem je stadiju veza kako bi se mogla unaprijediti, problemi riješiti, a negativne emocije prevladati
 Unsplash
Sve što parovi trebaju znati

Znanstvenici su detektirali 10 glavnih stadija veze koje možete iskusiti i vidjeti ide li vaša veza prema dobrom putu ili u propast

Kada nekog upoznamo i zaljubimo se, u početku najčešće mislimo kako ćemo zajedno odjahati u suton i zauvijek sretno živjeti. Tako nam govore sve romantične priče i filmovi. No, dobro znamo to ne ide uvijek tako

Kao što sve može biti predmetom analize, tako je i veza došla u ruke znanstvenika pa su detektirali deset glavnih stadija veze koje možete iskusiti i vidjeti ide li vaša veza prema dobrom putu ili u propast.


1. Faza upoznavanja

Započinje kada nekog prvi put sretnete pa izmjenjujete podatke o sebi, što volite, što ne, što vam se sviđa, o čemu sanjate... U ovoj fazi usmjereni ste na površne atribute kao što je izgled i na to kako se osoba predstavlja.


2. Faza eksperimentiranja

Nakon što je prošla faza upoznavanja krećemo dublje. Više se fokusiramo na nečije interese i vrijednosti koje zastupa.


3. Faza intenziviranja

Ovu fazu neki nazivaju i stanje blaženstva. Veza postaje dublja, intenzivnija. Oboje ste otkrili stvari koje vam se sviđaju i želite međusobno dijeliti intimnije stvari. Ovo je početak razvoja osjećaja prema drugoj osobi.


4. Faza integracije

Sada ste i službeno par. Obitelj i prijatelji doživljavaju vas kao 'jedno'. Od 'ja' i 'ti' postajete 'mi'. Razvili ste osjećaje jedno prema drugom i počinje povezivanje vaših života. Razvijate zajedničke rutine i hobije.


5. Faza vezanja

S obzirom na to da se doživljavate kao jedno, a ne više kao dvije individue u ovoj fazi se veza 'ozakonjuje' u očima zajednice. Ili se vjenčate ili uredite zajednički stan.


Svi želimo biti sretni i zauvijek živjeti u ljubavi, no svi mi u vezama doživljavamo i neuspjehe. Bez obzira na to da li smo u braku ili se s nekim tek upoznajemo postoje i faze veze koje ukazuju da ona neće završiti kao u bajci 'živjeli su zajedno sretni do kraja života'.


6. Faza razlika

Zaljubljenost, leptirići u trbuhu i život u oblacima ne traju vječno. A ni život nije uvijek savršen. U ovoj fazi uočavate razlike među vama, razmimoilaženja, a i pukotine u vezi.


7. Faza obavijanja

Razlika među vama je sve više, postavljate više granica jedno prema drugome, manje komunicirate, ne dijelite više sve i postajete manje intimni, i emotivno i fizički. Sve više sebe doživljavate kao individuu i želite se zaštititi od krivnje i razočaranja.


8. Faza stagnacije

Veza stoji na mjestu. Sve manje toga dijelite, a sve više se zatvarate u sebe. Više nema 'mi', samo 'ja' i 'ti'. Apatija je glavni osjećaj koji prati ovu fazu veze.


9. Faza izbjegavanja

Ova faza uključuje izbjegavanje svih vrsta - fizičke, mentalne, emocionalne, seksualne, a jedan od vas dvoje može se i iseliti tako da je odvojenost zaista stvarna. Ili ako ste pod istim krovom više nema nikakve interakcije. Niti razgovarate niti se vidite.


10. Završna faza

U terminalnoj fazi veza je došla do kraja. Ako ste bili u braku, razvod se finalizira, selite se iz zajedničkog doma, što označava emotivni i formalni kraj veze.


Veze i brakovi su za mnoge teški, ali ne trebaju biti. Važno je prepoznati u kojem je stadiju veza kako bi se mogla unaprijediti, problemi riješiti, a negativne emocije prevladati. I kada veza krene u lošem smjeru, može se popraviti, ako postoji dobra volja s obje strane. Također, neke veze treba okončati i pronaći sreću negdje drugdje. Važno je otvoreno razgovarati, priznati i negativne emocije, prihvaćati i loše faze života jer on nije ravna crta.

Linker
20. travanj 2024 14:16