SHUTTERSTOCK
Kvaliteta odnosa

Zbog teorije ‘narančine kore‘ parovi masovno prekidaju - može li vaša veza proći ovaj trendovski test?

Iza TikTok trenda stoji ideja koja uključuje sposobnost razumijevanja partnera i njihovih osjećaja

Među posljednjim trendovima koji su odjeknuli na TikToku je i takozvana teorija narančine kore. Možda biste na prvu pomislili da je riječ o nekom kulinarskom triku, no ovaj put naranča je povezana s međuljudskim odnosima. O čemu je riječ? Iza spomenutog trenda koji s hashtagom broji više od 35 milijuna pregleda, stoji ideja koja uključuje sposobnost razumijevanja vašeg partnera i njegovih ili njezinih osjećaja. Temelji se na partnerovoj sklonosti obavljanju jednostavnih zadataka za vas, poput guljenja naranče, bez obzira jeste li ga/ju tražili ili ne. Videozapisi su se pojavili posvuda na platformi društvenih medija s korisnicima koji potiču svoje partnere da umjesto njih ogule naranče, odnosno drugim riječima, traže pomoć oko nečega što bi inače i sami lako uradili.

image
SHUTTERSTOCK

Značenje malih gesti u partnerskom odnosu

- Teorija narančine kore usredotočuje se na ideju da se mala djela služenja ne odnose samo na samu akciju, već i na ono što ona predstavlja u odnosu - rekla je Kate Truitt, certificirana psihologinja i primijenjena neuroznanstvenica dodajući kako spomenuta djela signaliziraju brigu, ljubav i predanost, a ponavljanje čina poboljšava cjelokupno zdravlje i sreću veze.

Ove geste, često jednostavne i naizgled svakodnevne, zapravo su ključne u njegovanju ljubavi, podrške i trajnog partnerstva.

Još je jedna registrirana savjetnica u udruzi za psihoterapiju potvrdila ovu tezu.

- Svi podsvjesno tražimo signale od našeg partnera kako bismo se uvjerili u njihovu naklonost - rekla je Georgina Sturmer, registrirana savjetnica.

Ti signali imaju dublje značenje, odnosno znanje o tome da naši partneri znaju što nam se sviđa, a što ne te da su spremni dati sve od sebe kako bi doprinijeli uspjehu odnosa.

Zašto su male geste obilježja dobrog odnosa

- Redovite, pozitivne interakcije temeljne su za stvaranje osjećaja sigurnosti, povjerenja i emocionalne povezanosti - kaže Truitt.

Dosljedno izražavanje ljubavi ne samo da će dokazati da je vašem partneru stalo do vas, već će vam također omogućiti da se osjećate dovoljno ugodno da dublje uronite u vezu i učinite ju kvalitetnijom. Ljubazne geste poput zalijevanja sobne biljke pomažu u izgradnji pozitivne emocionalne atmosfere koja zatim pokreće oslobađanje vitalnih neurotransmitera poput oksitocina, dopamina i serotonina. Dokazano je da ove kemikalije jačaju pozitivne osjećaje, a time i emocionalne veze.

- Osim pružanja trenutnog osjećaja zadovoljstva i radosti, mala djela ljubaznosti djeluju na jačanje temelja veze i vlastitog osjećaja sebe - objašnjava psihologinja dodajući kako mnogi od nas u sebi nose unutarnjeg kritičara koji nam govori da ne zaslužujemo ljubaznost, ipak kad partner ponudi lijepu riječ ili gestu, to jača odnos, podiže samopouzdanje i samopoštovanje.

Iako popularna kultura slavi veliku gestu, poput prosidbe na vrhu neke monumentalne građevine poput Empire State Buildinga, ono što je doista važno i daje na kvaliteti odnosa su upravo te svakodnevne male geste koje u prenesenom značenju govore voljenoj osobi ‘stalo mi je do tebe‘.

image
SHUTTERSTOCK

Primjeri teorije narančine kore

Iako se teorija narančine kore jasno temelji na određenoj radnji, koncept se odnosi na širu kategoriju ponašanja: svakodnevna djela nježnosti koji možda neće odmah privući vašu pozornost, međutim, s vremenom daju prilično jasnu sliku statusa vaše veze. Primjeri ovih svakodnevnih nastojanja, prema Sturmeru, uključuju čišćenje prljavih čizama nakon šetnje, dolazak po partnera na autobusnu stanicu kad pada kiša, dolijevanje goriva u obiteljskom automobilu kad je pri kraju i ostalo. Ključ je u tome što jednostavna gesta prolazi nenajavljeno i možda nije izravno zatražena. Drugi primjeri mogu uključivati pranje suđa ili donošenje pošte. U teoriju narančine kore parovi mogu uključiti aktivno slušanje, izražavanje zahvalnosti, male geste privrženosti poput držanja za ruku ili zagrljaja, podršku u fazi stresa i ostalo.

Kako mogu iznijeti teoriju narančine kore svom partneru?

Važno je napomenuti da svatko ima drugačiji način iskazivanja svoje zahvalnosti i naklonosti. Međutim, ako postoji nešto što je teorija narančine kore dokazala, to je da mala, dosljedna djela ljubaznosti zasigurno pomažu prenijeti poruku da vam je do nekoga stalo. Dakle, kako možete biti sigurni da vaš partner to zna? Psihologinja Truitt daje nekoliko primjera:

- Često je najbolji način da potaknete ponašanje da ga sami modelirate - rekla je objašnjavajući kako čineći mala djela ljubaznosti prema partneru od ostavljanja poruke na papiru pa do toplog zagrljaja, dokazuju vrstu privrženosti.

Komunikaciju ova psihologinja također smatra izuzetno važnom u razvijanju dobrog odnosa.

- Važno je razumjeti da je cilj svakog razgovora poboljšati odnos, a ne kritiziranje partnera. Stoga biste trebali odabrati pravo vrijeme i okruženje za pokretanje razgovora, usredotočiti se na pozitivne aspekte vaše veze, a pritom biti precizni u svojim željama. Pritom ćete se možda morati jasno izraziti o kakvim malim gestama govorite - rekla je Truitt.

Razgovor o tome što partnera sprječava u tome da ispuni vaše potrebe je također dobar temelj odnosa. Naime, možda partner brine da će vas nekom gestom nervirati. Zato, uvijek je važna otvorena i izravna komunikacija.

Odjek na TikTok trend

Na spomenuti trend guljenja narančine kore ostavljeno je mnoštvo komentara. Jedni se naime žale zbog nedostatka guljača naranči u svojim životima, drugi čak pišu o tome trebaju li se njihove veze nastaviti ili ne, a neke je ovaj trend potaknuo da doista dublje sagledaju veze i kako sami pridonose njezinoj kvaliteti. Ipak, većina se složila kako mala djela ljubaznosti doista znače sve.

Linker
25. travanj 2024 15:47