AFP i Profimedia
Vruća linija

Zbog njega sam ponovo zavoljela svoje tijelo, ali ima li veza s puno mlađim muškarcem izgleda?

Kad bismo dijelili savjete da takva veza neće uspjeti, izvukli bismo primjer Shakire, koja je od Gerarda Piquea starija deset godina, ili vezu Demi Moore i 15-godina mlađeg Ashtona Kutchera. Veze su (navodno) završile nakon prevare s mnogo mlađim ženama od njih. Ali što bismo rekli na vezu francuskog predsjedničkog para?


U vezi sam s puno mlađim muškarcem. Ima li šanse da naša veza uspije unatoč osudi obitelji i prijatelja?

Ivana


Draga Ivana, društvo će se često s većom pažnjom baviti ljubavnom vezom žene s mnogo mlađim muškarcem, nego možda s bilo kojom drugom ljubavnom vezom, a "fenomen pume", kako ga nazivaju, često je povezan s današnjim slavnim osobama kao što su Madonna, Demi Moore, Monica Bellucci, Cameron Diaz... Pa kad bismo dijelili savjete da takva veza neće uspjeti (bez obzira na to što je ipak trajala neko vrijeme), izvukli bismo primjer Shakire, koja je od Gerarda Piquea starija deset godina, ili vezu Demi Moore i 15-godina mlađeg Ashtona Kutchera. Veze su (navodno) završile nakon prevare s mnogo mlađim ženama od njih. Ali što bismo rekli na vezu francuskog predsjedničkog para? Traje još od srednjoškolskih dana Emmanuela Macrona, kada se zaljubio u svoju 24 godine stariju učiteljicu Brigitte Trogneux. Suočavaju li se takve veze s više izazova i mogu li uspjeti pitali smo savjetodavnu psihoterapeutkinju Armelu Gradac.

- Još je pedesetih Alfred Kinsey, koji se smatra osnivačem seksologije, poznat po svojim istraživanjima na području ljudske seksualnosti, zaključio da, iako i žene i muškarci imaju vrhunac libida i spolne snage u različitim životnim fazama, najveći broj žena taj vrhunac doživljava kako im plodnost počinje opadati, a to je u svojim tridesetima i četrdesetima, dok se kod muškaraca taj ‘peek‘ proteže kroz dvadesete, kad imaju najviše razine testosterona. Na prvu se možda čini da su hormoni ti koji su zaslužni za ovu jednadžbu - starija žena i mlađi muškarac, no sve nam je jasnija i psihološka uvjetovanost ovih odnosa. Iako se ovakav odnos i dalje čini kao manje društveno prihvatljiv nego veza starijeg muškarca i mlađe žene, i povijest je prepuna primjera velikih ljubavi gdje je žena bila znatno starija. Sjetimo se Napoleona i Josephine. U literaturi i kinematografiji ovakvi su primjeri vrlo česti. No, ako bolje razmislimo, svi imamo negdje u svojoj okolini neki takav primjer, i to veza koje dobro funkcioniraju. I sama se sjećam gospođe i gospodina kod kojih sam davno stanovala. Ona je bila 19 godina starija, bili su u braku do smrti, imali dva sina i unuke. I iako ne znam što se događalo u njihova četiri zida, niti kako su tih šezdesetih, kad su započeli svoju vezu, podnosili poglede svojih zagrebačkih susjeda i obitelji, izvana su djelovali kao funkcionalna obitelj. A, ruku na srce, ja nikad nisam primijetila tko je od njih dvoje stariji, nekako su nalikovali jedno na drugo - kaže Armela Gradac.


Najčešće predrasude

- Najčešća je predrasuda da su ove veze isključivo seksualne, odnosno vruće avanture i eksperimenti - kaže A. Gradac. No, uzmemo li u obzir seksualne fantazije žena i muškaraca, istina je da muškarci poprilično često fantaziraju o starijoj partnerici, a žene nešto manje o mlađem muškarcu, ali i tada više o sebi samoj kao glavnom liku fantazije, a muškarčeva dob im je većinom manje bitna. No, bez obzira na fantazije, čak i kad se radi o seksualnoj avanturi, dob nikako nije jedini faktor.

Česta je predrasuda i da starije žene zavode muškarce. Ali, ovo je vrlo daleko od istine ili je zaista vrlo rijetko, iako u filmovima često vidimo likove poput gospođe Robinson koja s dekolteom baca strelice na zbunjene adolescente. U realnosti su muškarci ti koji prilaze starijim ženama. I čak samim prilaženjem, bez obzira na ishod, dobivaju osjećaj da su postigli nešto veliko, dakle zadovoljavaju svoju potrebu za izazovom i lovom. U stvarnosti, mlađim muškarcima su njihove vršnjakinje dostupnije i način upoznavanja je predvidljiviji, tako da mnogi muškarci kažu da im je to na neki način ubilo ‘iskonsku potrebu za izazovom‘. Prići starijoj ženi, koja nije tako često u njihovoj blizini, za koju ne znaju je li udana ili nije i hoće li ih posramiti ili odbiti, svakako podiže adrenalin, tako da je i sama inicijacijska faza zavođenja više vruća i izazovnija. Žene u četrdesetima koje su na aplikacijama za pronalaženje partnera navode da često ‘matchaju‘ muškarca u svojoj dobnoj skupini, da bi im kasnije u inbox stigla poruka kako je lagao o godinama i da zapravo ima petnaestak godina manje, ali želi upoznati stariju ženu. Jedna žena, profesorica na fakultetu, priča kako je bila na kongresu u drugom gradu te je navečer izašla sa studenticama u klub i cijelu noć joj se udvarao privlačan 28-godišnjak (ona ima 45) koji je, nakon što mu je odbila dati svoj kontakt, molio studentice da mu one daju broj svoje profesorice. Druga žena također navodi kako se mladi vlasnik jednog kafića mjesecima trudio da dođe do nje jer ju je vidio kako svako jutro pije kavu na njegovoj terasi i nije ništa znao o njoj. Muškarci su sa starijim ženama puno ranjiviji, daju im više pažnje i komplimenata i manje se ‘izmotavaju‘, navode žene. Ono što je žene privuklo u odnos s mlađim muškarcem jest upravo to - da su se s takvim muškarcem, gotovo bez iznimke, osjećale ‘kao boginje‘ i to je pozitivno djelovalo na njihovo samopouzdanje.


Svi smo različiti

Jedna žena kaže da se nakon takve veze ‘ponovno rodila‘, zavoljela je svoje tijelo, počela se više njegovati i sama je sebi bila ljepša. Također su s mlađim muškarcima puno lakše izražavale svoje seksualne želje i potrebe jer su se ti muškarci postavili tako da žena zna da joj je on spreman udovoljiti (kako bi i sebi dokazao koliko je velikodušan ljubavnik). U ovim odnosima, žene navode, nisu morale igrati nikakve igrice kako bi bile misteriozne i nedostupne. Same po sebi, u ovoj konstelaciji, one to već jesu", objašnjava A. Gradac. Navodi i da je predrasuda da osobe koje ulaze u takve odnose imaju psihičkih problema.

- Da se maknemo od frojdovskih analiza i traženja majke u partnerici te budemo realni - ako osoba bira samo i isključivo partnere daleko od svoje dobne skupine, možda u podlozi i leži neka patologija, no u većini slučajeva to nije tako. Jednako bi onda vrijedilo i za onaj odnos koji je puno bolje prihvaćen od svijeta i naroda - odnos starijeg muškarca i mlađe djevojke. Ima li taj muškarac tako dobro samopouzdanje da je siguran da može osvojiti i dvadeset godina mlađu ili mu je pak samopouzdanje toliko nisko da mora birati puno mlađu i neiskusniju od sebe - e, to je pitanje rješivo samo na individualnoj razini. Isto vrijedi i za vezu starije žene i mlađeg muškarca - svi smo različiti, naše unutarnje dinamike su različite - ističe A. Gradac.


Ometajući faktori

Svi će prvo pomisliti na potomstvo i utjecaj okoline kao na ono što ometa odnos starije žene i mlađeg muškarca. No, iako okolina može biti "glasna" dok promatra ovakve parove, ističe savjetodavna terapeutkinja, to nije ono što može toliko utjecati na odnos koliko naša unutarnja slika o sebi i odnosu.

- Žene se u ovakvim odnosima znaju pitati ‘smetaju li njemu moje bore‘, ‘hoće li potražiti mlađu‘, no bore nisu ništa veći neprijatelj od bilo kojeg drugog straha koji bi imali parovi vršnjaka. I vršnjački parovi se svađaju, bore s ljubomorom, pitaju se jesu li još uvijek privlačni partneru. Vanjski izgled ionako nije ni bio poanta ovog odnosa. Da je netko htio partnericu samo na temelju zategnutosti kože, mogao je birati na drugom polju. Dakle, žene koje ulaze u ovakve veze moraju svakako biti načisto sa slikom o sebi i svojim samopouzdanjem. Veza bi trebala biti bonus njihovu samopouzdanju, a ne razlog da se preispituju - kaže Gradac. Isto vrijedi i za muškarce.

- Obje strane trebaju osvijestiti svoju vrijednost i samopouzdanje. Jer na tome leži temelj ovakvih veza, a uostalom i svih drugih, bez obzira na razliku u godinama - zaključuje Gradac.

Linker
05. ožujak 2024 22:03