Biti u vezi ili braku ne znači da je seks baš uvijek na raspolaganju, niti da je on uvijek fantastičan.
 Foto: iStock
Usudimo se pitati

Zašto žene gube interes za seksom u dugoj vezi...

Utvrđeno je da i muškarci i žene s godinama gube strast no to je uočljivije kod žena u dugim vezama.

Žene imaju dva puta veće izglede od muškarca izgubiti interes za seksom kada žive s partnerom u dugoj vezi, pokazalo je britansko istraživanje stajališta o spolnim odnosima, prenosi BBC.

Utvrđeno je da i muškarci i žene s godinama gube strast no to je uočljivije kod žena u dugim vezama. Lošije zdravstveno stanje i pomanjkanje emotivnih veza utječu na želju oba partnera za seksom.

Patnja i jad

Istraživanjem čiji su rezultati objavljeni u časopisu BMJ Open, bilo je obuhvaćeno gotovo 5000 muškaraca i 6700 žena. Britanski znanstvenici kažu kako pomanjkanje seksualnih želja treba liječiti tako da se promatra osoba u cjelini umjesto da se pribjegava lijekovima.

Terapeutkinja Ammanda Major kaže kako gubitak interesa za seks nije nužno abnormalan, jer je mnogo različitih razloga zbog kojih se potrebe žena i muškaraca mijenjaju.

- Za neke to je prirodno no kod drugih izaziva patnju i jad - kaže Mayor.

Ukupno 15 posto muškaraca i 34 posto žena obuhvaćenih istraživanjem kazalo je kako je u godini prije bilo nezainteresirano za seks najmanje tri mjeseca. Kod muškaraca gubitak interesa najintenzivniji je u dobi od 35 do 44 godine, dok je kod žena pad interesa najveći od 55 do 64 godine.

Znanstvenici sa sveučilišta Southampton i University College London kažu da ne postoje dokazi da menopauza u tome igra ulogu. Utvrdili su da su za žene posebno jaki uzrok gubitka interesa za seks mala djeca u domu.

Razgovor pomaže

Lošije tjelesno i mentalno zdravlje, loša komunikacija među partnerima i pomanjkanje emocija tijekom spolnih odnosa glavni su razlozi gubitka interesa za muškarce i žene.

Istraživanje je pokazalo i da je kod onih koji su kazali da je 'uvijek jednostavno razgovarati o seksu' s partnerom gubitak interesa bio najmanji.

Znanstvenici kažu i da je vjerojatnost da kažu kako su izgubili interes za seks bila veća kod onih čiji su partneri imali seksualnih poteškoća ili kod onih koji su se osjećali manje sretnima u vezi. Kod žena je faktor kod gubitka interesa bio i razlika u sklonostima u spolnom odnosu.

Linker
10. studeni 2023 21:56