Ako se ponovo 'spojite' zbog valjanog razloga, koristite prvi dio veze kao lekciju iz koje treba učiti
 FOTOGRAFIJE: shutterstock
ako ste se pitali

Zašto se mnogi vraćaju bivšim ljubavima? Znanost nudi jako zanimljiv odgovor

Gotovo polovica svih parova koji su prekinuli daje vezi još jednu šansu, odnosno ponovo pokušavaju biti u vezi. Znanost ima objašnjenje, a s pravim stanjem uma, obnavljanje veze uopće ne mora biti loša ideja

Svi znamo neki par koji stalno prekida pa nastavlja vezu. Ponekad nam dođe da im pošaljemo neki priručnik za pametno prekidanje veze. No, možda su ti nepopravljivi romantičari ipak u pravu. Otprilike oko 50 posto parova nakon prekida pokušava još jednom obnoviti vezu, a novo istraživanje otkriva da je pravi razlog za to zapravo činjenica da od početka nisu bili sigurni da se žele razići.

Vjerojatno je razumno držati se podalje od bivše ljubavi nakon prekida, no neki ljudi ipak uspijevaju uvjeriti sebe da postoje razlozi da ponovo okušaju sreću zajedno. Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Kansasu koje je otkrilo da se gotovo polovica parova nakon prekida ponovo spaja, otkrilo je još nešto - da oni koji ponovo započinju vezu pretpostavljaju da se njihov partner promijenio nabolje i da će u budućnosti bolje komunicirati. Ipak, jedno novije istraživanje je pokazalo da bi razlog za povratak u vezu nakon prekida mogao biti mnogo više prozaičan.


Razlozi za ostanak

U nizu istraživanja, nedavno objavljenih u časopisu Social Psychological and Personality Science, znanstvenici sa Sveučilišta u Utahu i Sveučilišta u Torontu ispitanike su pitali zašto bi željeli ostati u vezi ili izaći iz nje. Popularni razlozi za ostanak u vezi bili su optimizam (nada da će se partner promijeniti), emocionalno ulaganje u vezu, obiteljske obaveze i strah od nesigurnosti koja bi uslijedila nakon prekida. Većina ispitanika, njih 66 posto, izjavilo je da želi ostati u vezi zbog bliskosti i ovisnosti koju su razvili s partnerom tijekom vremena.

S druge strane, ispitanici koji su željeli izaći iz veze kao razloge su naveli emocionalnu distanciranost, narušeno povjerenje i općenito inkompatibilnost (česte svađe). A više od trećine njih (38 posto) poželjelo je napustiti vezu zbog nevjere. Unatoč negativnim osjećajima, 49 posto onih koji su razmišljali o prekidu još uvijek je o tome imalo pomiješane osjećaje. Znanstvenici ističu da se njihovi rezultati podudaraju sa stvarnim stanjem stvari, odnosno činjenicom da se oko 50 posto parova nakon prekida ponovo vraća u vezu. Primijetili su i da prekid često teže pada osobi koja prekida zbog nesigurnosti u tu odluku. Ta ambivalentnost objašnjava zašto se tako velik broj parova odlučuje na još jedan pokušaj veze nakon što su već prekinuli.

- Tako dugo dok nema nekih ozbiljnih problema, poput nasilničkog ponašanja u vezi i dok je oboma partnerima stalo jednom do drugoga, druga šansa bi mogla uspjeti. Komunikacija je temelj za uspjeh u tom slučaju - smatra dr. Noelle Nelson, psiholog i autor knjige Dangerous Relationships: How To Identify And Respond To The Seven Warning Signs Of A Troubled Relationship. Razmišljate li o još jednom pokušaju, budite posve iskreni sami sa sobom. Ispitajte svoje motive za to i ne vraćajte se u vezu samo zato što se osjećate usamljeno. Ne vraćajte se u vezu niti zato što vam je dosadno ili zato što se plašite da nikada nećete naći novog partnera ili partnericu.

image
FOTOGRAFIJE: shutterstock

Ako se ponovo 'spojite' zbog valjanog razloga, koristite prvi dio veze kao lekciju iz koje treba učiti. Dva puta provjerite ne brkate li te dvostruke osjećaje u vezi prekida sa strahom od samoće. Potrudite se da riješite probleme koji su doveli do razlaza.

- Naravno, s obzirom na to da veza u prvom pokušaju nije uspjela, nešto morate promijeniti da bi mogla funkcionirati iz drugog pokušaja - savjetuje Nelson. U protivnom, isti sukob koji je prvi put doveo do prekida i uzrokovao toliko problema, ponovo će buknuti. Oba partnera moraju shvatiti da moraju biti spremni raditi na problemu koji je prvi put doveo do prekida.

Linker
06. ožujak 2024 11:32