Kurva u ovom smislu je žena koja je seksualna, a koju muškarac zbog toga ne može poštovati i ostvariti odnos s njom, ali će biti objektom njegovih seksualnih želja.
 Foto: Istock
UPALI ŽAROOLJICU!

Zašto neki muškarci (ne)svjesno dijele žene na svetice i kurve?

Teška je patnja mnogih muškaraca koji se srame svoje seksualne želje toliko da postanu impotentni pored žena koje vole, a potpuno emotivno prazni, ali uzbuđeni pored žena koje ne poštuju.

Pojam kompleksa svetice i kurve osmislio je Sigmund Freud pokušavajući objasniti anksioznost koju muškarci osjećaju spram seksualnosti žena. Radi se o tome da muškarac prema seksualno privlačnoj partnerici počinje razvijati privrženost sličnu onoj koju je imao s majkom, a što ga uznemiruje.

Generalno govoreći radi se o društvenoj perspektivi ženske seksualnosti prema kojoj je seks rezerviran samo za 'zločeste' ili 'prljave' žene, a ispoljavanje seksualnosti za kurve ili one sumnjivog morala.

Zbog toga će neki muškarci ženu staviti u jednu od dvije kategorije:

Svetica će biti ona žena koja je vrijedna toga da bude njegova partnerica. Ona je 'čista', seksualno suprimirana žena iako je on ne mora doživjeti tako nego kao jednostavno onu koja je 'drugačija od svih drugih'. Ponekada će muškarac imati problema vezanih uz seksualnu privlačnost prema njoj jer će je doživljavati kao majčinsku figuru.

Žene učestalo postaju Svetice nakon rođenja djece kada osim partnerica postaju i majke te zbog toga u umovima muškaraca više ne mogu biti objektima seksualne žudnje.

Kurva u ovom smislu je žena koja je seksualna, a koju muškarac zbog toga ne može poštovati i ostvariti odnos s njom, ali će biti objektom njegovih seksualnih želja. Kurva je žena koja će se ponašati slično muškarcu - bit će otvoreno seksualna, agresivna i asertivna.

Primjer je muškarac koji će redovito koristiti usluge seksualnih radnica iako kod kuće ima lijepu i mladu suprugu koja je i više nego voljna seksati se s njim jer će smatrati da su neke od stvari koje bi on želio u seksualnom smislu 'prljave' ili 'sirove' te će mu se kao prikladnija partnerica za zadovoljavanje njegovih seksualnih potreba učiniti 'zločesta' djevojka.

Ako ga netko pita zašto ne traži od svoje supruge analni ili oralni seks reći će 'Neće moja žena ljubiti našu djecu istim usnama kojima mi je pružala oralno zadovoljstvo.'

Kompleks Svetice i Kurve

Iako se literatura uglavnom bazira na odnosu muškaraca prema seksualnosti žene i posljedicama koje će kompleks Svetice i Kurve imati na muškarca zbog konfliktnih osjećaja prema ženama ili kognitivne disonance, a koji mogu otići u smjeru mizoginije i nasilja, ta literatura zanemaruje dualnost seksualnosti koju osjećaju i sami muškarci.

Muškarci se od malena uče da bi trebali biti agresivni, asertivni i seksualni, a osim toga uče i to kako vrlo vjerojatno ne mogu svoju seksualnost držati pod kontrolom gdje u priču nastupaju žene kao čuvarice morala - spasiteljice koje će zbog toga što su kao Svetice gotovo aseksualne moći muškarca držati pod kontrolom. Drugim riječima, i muškarci uče kako je seks bazično loša i prljava stvar i da ako požele zadovoljiti svoje seksualne potrebe i prihvatiti svoju seksualnost da su osuđeni na život bez ljubavi s partnericom koju ne mogu poštovati i voljeti.

Drugim riječima, kompleks Svetice i Kurve ne osuđuje samo žene na život u kojem će se ili odreći svoje seksualnosti kako bi zadovoljile nametnute kriterije i standarde i bile prikladne, već to isto čini i muškarcima.

Muškarac je osuđen na jednu od tri sudbine. Prva je ta da odabere monogamnu vezu sa Sveticom i u potpunosti joj preda kontrolu nad svojom seksualnošću, druga je ta da odabere nesputanu seksualnost s Kurvom s kojom neće moći ostvariti intimniji odnos jer je ne poštuje ili da živi dva života u kojemu će imati dom i partnericu koju će poštovati, ali se s njom neće posebno seksati i paralelan odnos s Kurvom s kojom će utažiti seksualne potrebe.

Seksualnost je sastavni dio mene

S druge strane imamo brojne žene koje su odrastale pod okriljem ideje kako njihova seksualnost treba služiti regulaciji seksualnosti muškarca koju god verziju odabrale. Kao Svetice bi ga trebale čuvati od njega samog, a kao Kurve zadovoljiti njegovu nezasitnu želju i uživati u službi njegovog užitka.

Prosječna žena bi na ulici trebala biti Svetica, a u krevetu Kurva i po potrebi isključivati dijelove sebe kako ne bi druge time ugrozila. Ako odabere biti Svetica i potisnuti svoju seksualnost, zamjerat će joj se što u krevetu nije raskalašena Kurva i što ne može zadovoljiti svog muškarca onako kako bi to on želio i još uz to nije doživjela orgazam, a ako odabere biti Kurva onda će joj se zamjerati što je tako užasna da uspijeva zadovoljiti te 'neprirodne' potrebe, i što uživa u seksu i izgubit će sve poštovanje.

Srećom pa svijet polaganim, ali sigurnim korakom ide u smjeru prihvaćanja seksualnosti kao nečeg normalnog pa zabljesnu i pojedinci koji nam svima mogu biti uzori u tome da svatko od nas može regulirati svoju seksualnost i iskazivati je na različite prikladne načine ovisno o situaciji.

Kažu da se sam sirovi seks razlikuje od vođenja ljubavi i po tome što počinje puno prije samog čina tjelesnog stapanja. Vođenje ljubavi počinje poljupcem u jutro, porukom za vrijeme pauze i zagrljajem kad dođemo doma. Nastavlja se smijehom i manje ili više pametnim razgovorima koji vode u strastveni zagrljaj. Ako je ta ideja vođenja ljubavi točna, tada bi nam i na poslu, i u dućanu, tramvaju i pješačkom prijelazu moralo biti dostupno barem malo te seksualnosti ćemo u svakom trenutku izraziti na prikladan način.

Bolna je patnja mnogih žena koje žele istovremeno biti i poštovane i pošteno poseksane u paketu.

Teška je patnja mnogih muškaraca koji se srame svoje seksualne želje toliko da postanu impotentni pored žena koje vole, a potpuno emotivno prazni, ali uzbuđeni pored žena koje ne poštuju.

Bolna je patnja mnogih muškaraca i žena koji samo žele biti prihvaćeni takvi kakvi jesu zaboravljajući da odbacivanjem svoje seksualnosti to nikada ne mogu biti jer je seksualnost sastavni dio nas i ne možemo je ničim u potpunosti izrezati iz sebe.

Seksualnost je sastavni dio mene i ako želim biti prihvaćena i ako želim prihvatiti drugu osobu takvom kakva je, moram moći prihvatiti i nju.

Razmislite o tome ;)

Uživajte <3

Preuzmite uzde svog života u svoje ruke. Treba li vam pomoć na tom putu, slobodno mi se javite.

- Marija

Linker
04. travanj 2024 07:10