SHUTTERSTOCK
A DAAA

Zašto neke žene više preferiraju mlađe muškarce? Odgovor je zapravo vrlo jednostavan

Seksualna dinamika unutar odnosa u kojem je žena starija od muškarca zanimljiva je i običnim ljudima i znanstvenicima, evo što je jedna profesorica otkrila o takvim vezama

Jeste li čuli za pojam "puma" (eng. cougar)? Spisateljica Lindi Lowen pumu definira kao stariju ženu koju prvenstveno privlače mlađi muškarci. Iako nema točno određene razlike u godinama ili dobi koju moraju partneri imati, žena obično ima 35 godina ili više, a muškarac s kojim ima seksualne odnose od nje je mlađi barem osam godina. Iako neki izraz puma smatraju seksističkim i pogrdnim, drugi ga vide kao osnažujući, a takve žena kao nezavisne, seksualno samouvjerene žene.

Istraživanja koja proučavaju ovakav tip veze su ograničena, osim nedavnih intervjua u kojima je sudjelovalo 55 žena s područja Montreala. Intervju je provela profesorica roda i seksualnosti Milaine Alarie. Pitala se jesu li takve žene oslobođene kulturnog imperativa da se predstavljaju kao manje željne i manje seksualno asertivne od muškaraca? Odnosno, osporavaju li tradicionalna rodno uvjetovana očekivanja o tome što je prikladno za starije žene u pogledu seksualne želje i ponašanja?


Osnaživanje

Seksualna dinamika unutar odnosa u kojem je žena starija od muškarca donekle odstupa od tradicionalnih normi, ali ih može i pojačati. U odnosima koji prkose tradicionalnim normama, žene mogu slobodnije izražavati i tražiti seksualno zadovoljstvo. To je dodatno poboljšava nekoliko čimbenika:


Veća izdržljivost mlađih muškaraca

Snažan seksualni nagon mlađeg muškarca, izdržljivost i pouzdana erekcija povećavaju seksualni užitak starije žene. To je u suprotnosti sa starijim muškarcima koji mogu biti vrlo osjetljivi na svaki mogući zaključak da njihova muškost opada ili je nema, što onda može negativno utjecati na seksualno zadovoljstvo žene.

Iskusnije žene

Starija žena shvaća da mlađi muškarci mogu poželjeti seksualnog partnera koji je seksualno iskusan, samopouzdan, samouvjeren i aktivan u krevetu, a mnoge mlađe žene nemaju te osobine. Mnoge starije žene rekle su da njihov mlađi partner želi biti sa ženom koja je sigurna u sebe, zna što voli u krevetu i ne boji se to reći.

Žene koje preuzimaju odgovornost

Mlađi muškarici su otvoreniji prema ženama koji preuzimaju odgovornost za svoje seksualno zadovoljstvo. Naime, starije partnerice signaliziraju što žele tijekom seksualnog odnose, koje su im fantazije te žele li stimulaciju klitorisa, kunilingus, igranje uloga ili druge slične aktivnosti.

Češći ženski orgazmi

Milane Alarie je rekla kako su joj žene otkrile da češće doživljavaju orgazme s mladim, pažljivim i nesebičnim ljubavnicima. Naime, s njima mogu pregovarati o seksualnim fantazijama koje žele isprobati. Isto tako, njihova izdržljivost i pouzdana erekcija važan je faktor seksualnog zadovoljstva žene.

Traže li muškarci mlađe?

Žena bi mogla osjetiti element gađenja kada shvati da muškarci njezinih godina pokazuju malo interesa za žene njihovih godina. Klasičan primjer je muškarac koji izlazi ili oženi ženu u 20-ima. Dok mlađi muškarci mogu poželjeti starije žene zato što su njihova iskustva sa ženama njihovih godina bila razočaravajuća, a starija žena koja zna što radi, predstavlja olakšanje.

Muškarci su ti koji zavode

Nakon što je ustanovljeno da doista mnogo muškaraca preferira starije žene, zanimljivo je pogledati kako te veze započinju. Stereotip je da starije žene mjerkaju mlade dečke, zato su neke od žena u vezi s mlađim muškarcima podijelile svoja iskustva. Mnoge su rekle kako su muškarci zaveli njih, a ne obratno. Suprotno uvriježenom mišljenju, rijetko koja žena sebe smatra lovkinjom u igri zavođenja.


Kakav narativ o starijim ženama nameće društvo?

Kroz razgovore s Milane, starije žene pridavale su značajnu vrijednost erektilnim sposobnostima muškaraca. Dok su neke starije žene smatrale su da ih mlađi muškarci "koriste" kao seksualne objekte, a ne kao stvarne osobe. Uz to, neke su žene izrazile osjetljivost na kulturne stereotipe da se ne bi trebale predstavljati kao izrazito seksualno biće.

- Često su se činile rastrganima između svoje želje da se predstave kao seksualno osnažene žene i želje da izbjegnu povezivanje sa stigmatiziranim kulturnim prikazima "puma" - zaključila je Milane.

Linker
20. travanj 2024 04:29