Na odmoru imamo daleko manju toleranciju na frustracije jer želimo da sve bude savršeno.
 Foto: Istock
Na putu prema dolje

Zašto je godišnji odmor jedan od najvećih testova za parove?

19. srpanj 2018.
Nakon što ste tijekom godine zajedno jedva nekoliko sati radnim danom i nešto više vikendima i praznicima, odjednom dolazi do razdoblja u kojem s partnerom provodite praktički 24 sata dnevno. A to je idealna situacija da vaše međusobne razlike i nerazumijevanje izbiju na površinu.

Približava se vrijeme godišnjih odmora. Osjećate da ste sve umorniji i umorniji i jedva čekate da se maknete iz grada. Maštate o tome kako ćete otići na more i uživati ili posjetiti neki drugi grad, ne žaleći potrošiti novac koji ste teško zaradili tijekom godine. Proveli ste tjedne planirajući putovanja i divne trenutke s obitelji.

No, što ako se odmor iz snova pretvori u fijasko?

Ljetni odmori su test za bilo koji par. To je vrijeme u kojemu ne ispunjavamo svoje obaveze nalik na robote, 'trčeći' na posao i s posla i balansirajući između obitelji i zaposlenja. To je vrijeme u kojemu imamo puno slobodnog vremena za sebe, ali i za svojeg partnera. Nakon što ste tijekom godine zajedno jedva nekoliko sati radnim danom i nešto više vikendima i praznicima, odjednom dolazi do razdoblja u kojem s partnerom provodite praktički 24 sata dnevno. A to je idealna situacija da vaše međusobne razlike i nerazumijevanje izbiju na površinu. Jer odjednom imate vremena jedno za drugo i jedno drugom postajete prioritet.

Dobivate osjećaj da jedno drugo jasnije vidite, a to što vidite nije uvijek zabavno. Ako već postoje problemi ili napetosti u vezi, dodatno vrijeme zajedno ih može učiniti još većima i očitijima. Mnogi razmišljaju o razvodu, a često se i razvode nakon godišnjeg odmora.

Odjednom vam dan traje predugo. Primjećujete da izmišljate situacije i odlaske od partnera kako bi se malo udaljili. Kada vam prijatelji dolaze u posjet, presretni ste – jer to je prilika da barem nakratko ne budete sami s partnerom.

Istraživanja pokazuju da uvođenje novih i uzbudljivih aktivnosti s partnerom povećava osjećaj bliskosti, intimnosti i strasti. Putovanje pruža brojne mogućnosti za uzbuđenje i avanturu, poput posjećivanja novih mjesta za odmor, upoznavanja novih kultura ili kušanja lokalnih gastronomskih ponuda koje do tada niste imali priliku probati.

No, to istodobno znači da parovi odjednom moraju uskladiti svaku odluku (gdje će ostati, što će raditi svakoga dana, gdje će jesti i sl.). A u našem svakodnevnom životu smo se – i kao parovi – ipak naviknuli na svoje zasebne, drugačije ritmove. Zbog toga odmor može postati savršeno mjesto za razne vrste sukoba koje će narušiti takav pomno isplanirani plan.

Zajednička ljetovanja su ujedno i prilika za zajedništvo i intimu. No, ako za to tijekom godine nismo nalazili vremena, očekujući da će se na odmoru sve to popraviti 'samo od sebe' možemo se grdno razočarati.

Odjednom kod partnera primjećujete sve loše stvari

Ljudi tijekom godine često 'bježe u posao', nezadovoljni svojim životima i brakom. Problemi i nesporazumi, koje smo pritisnuti obavezama i bez energije za raspravu tijekom godine gurali 'pod tepih', sada odjednom u svoj svojoj snazi iskaču na vidjelo. Shvaćamo da smo ih, poput prtljage, ponijeli sa sobom na godišnji odmor i da smo ih pažljivo raspakirali kako bi ih kristalno jasno vidjeli. A onda, kako se ipak ne bi bavili međusobnim odnosom s partnerom, počinjemo se svađati oko odabira restorana ili načina provođenja slobodnog vremena.

Anksioznost raste, jer imamo i više nego dovoljno vremena za međusobne susrete i razgovore. Za mnoge je to previše pa jedva čekaju da se vrate kući i iznova započnu s poslom kako bi pobjegli od sebe i svojih osjećaja.

Provođenje velike količine vremena zajedno može povećati postojeće napetosti

Na odmoru imamo daleko manju toleranciju na frustracije jer želimo da sve bude savršeno. Tom razdoblju postavljamo previsoka očekivanja i ne dozvoljavamo da u njemu bude ičega lošeg. Manje smo tolerantni jer želimo da na odmoru sve ide točno onako kako smo zamislili - jer smo na to čekali cijelu godinu. Zaboravljamo koliko je bitno nemati takva prevelika i često nerealna očekivanja od odmora, sebe i partnera.

Biti na odmoru ne mora značiti da svo vrijeme morate provoditi zajedno. Vrlo je zdravo i pozitivno da svatko od vas dobije prostor i vrijeme za sebe i za svoje potrebe. Povežite se sa svojim emocijama, posložite u sebi misli koje odavno želite posložiti. Dajte si trenutak osobne intimnosti i samoće. Pročitajte knjigu u miru ili pronađite neko opuštajuće mjesto, neki kutak baš za sebe.

Na emotivnom odnosu s partnerom je važno raditi tijekom cijele godine. Ne treba bježati od problema tako što ćete se preko svake mjere zaokupljati poslom ili ih 'gurati pod tepih'. Jer taj će se prostor ispod tepiha kad-tad popuniti i problemi će početi izlaziti na vidjelo kada nam najmanje trebaju - u vrijeme godišnjeg odmora.

A taj je odmor prevrijedan da ga ne iskoristimo za 'punjenje baterija' koje su nam neophodne za daljnji život, rad te u konačnici – zdrav odnos s našim partnerom.

Tražite drugo mišljenje, novu perspektivu, a ne znate kako i od kuda krenuti?

Javite mi se.

Ivanka

Teme
Linker
29. siječanj 2023 03:30