Mnogo faktora utječe na spolnu želju, a znanost je dokazala da postoji jasna veza između učestalosti seksa i osjećaja sreće.
 Foto: Istock
Tajna seksualne sreće u dugim vezama

Zašto gubimo volju za seksom i koliko je puta tjedno idealno za 'mir u kući'

Najniže zanimanje za seks u dugoj vezi muškarci pokazuju između 35. i 44. godine, a žene puno kasnije, između 55. i 64. godine.

Seks je ključan faktor u većini ljubavnih veza, štoviše, “poseban sjaj” koji nakon seksa osjećaju nedavno vjenčani parovi traje i po dva dana i povećava zadovoljstvo bračnim životom, pokazalo je istraživanje objavljeno u Medical News Today.

No, drugo istraživanje, koje je objavio BMJ Open, pokazalo je da je nakon najmanje godinu dana veze 15 posto muškaraca i čak 34 posto žena izgubilo zanimanje za seks.

Trudnoća, mala djeca, zajednički život s partnerom

Mnogo faktora utječe na spolnu želju, a znanost je dokazala da postoji jasna veza između učestalosti seksa i osjećaja sreće - po jednom su istraživanju osobe koje vode ljubav jednom tjedno bile značajno sretnije od onih koje ljubav vode rijeđe. No, oni koji vode ljubav više puta tjedno nisu bili sretniji od onih koji se u seks upuštaju u tjednom ritmu. Zanimljivo je i da je seks više utjecao na sreću sudionika istraživanja nego njihovi prihodi. Pa ako nas seks toliko usrećuje, zašto s vremenom gubimo volju za seksom?

Voditeljica spomenute studije iz publikacije BMJ Open, prof. Cynthia Graham iz Centra za istraživanje spolnog zdravlja na Sveučilištu Southampton, detektirala je brojne faktore povezane s padom spolne želje u vezi.

Za žene to su trudnoća, mala djeca, zajednički život s partnerom, različita razina spolne želje, različite seksualne sklonosti.

Za oba spola faktori su lošije zdravlje, depresija, nedostatak osjećaja bliskosti s partnerom tijekom seksa, smanjeno zadovoljstvo vezom i prerijedak seks. Važna je i dob. Najniže zanimanje za seks u dugoj vezi muškarci pokazuju između 35. i 44. godine, a žene puno kasnije, između 55. i 64. godine.

Zadovoljstvo

I uvriježene rodne uloge imaju utjecaja. Muško seksualno zadovoljstvo pada ako osjećaju da partnerica uvijek očekuje da oni iniciraju seks. Različita spolna želja, koja se očituje u razlici između stvarnog i željenog broja spolnih odnosa, negativno utječe na oba spola. Muško zadovoljstvo vezom snižava i partneričino smanjeno seksualno uzbuđenje, dok žene pogađa muška zabrinutost zbog vlastitih seksualnih problema, poput erektilne disfunkcije.

Na Odjelu psiholoških znanosti Sveučilišta Indiana u Bloomingtonu proučavali su pak tisuću parova iz Brazila, Njemačke, Japana, Španjolske i SAD-a koji su bili u vezi od jedne do 51 godine, a polovica ih je bila zajedno najmanje 25 godina.

Žene su iskazale značajno veće zadovoljstvo seksom, a muškarci vezom - muškarci kojima je bilo važno da partnerica svrši tijekom seksa vjerojatnije su bili sretni u vezi.

Žensko zadovoljstvo seksom u vezi raslo je od 40 posto na početku veze do 86 posto kod onih koje su 40 godina u vezi s istim partnerom. Vaginalni seks, bliskost i vrijeme provedeno u vezi istaknuti su kao ključni sastojci za sretan spolni život. No, tu je još jedan važan faktor: otvorena komunikacija. Oni koji su s partnerom, odnosno parnericom otvoreno razgovarali o seksu bili su za seks zainteresiraniji.

Linker
14. travanj 2024 18:31