Zaštita od trudnoće

Spirala i flaster za kontracepciju sredstva su koja se mogu koristiti kao zaštita od trudnoće.

Spirala djeluje tako da svakoga dana u šupljinu materice otpušta istu količinu hormona. Ta količina hormona je tako mala da u pravilu gotovo ne utiče na funkciju jajnika. Zaštita se zasniva na lokalnom djelovanju hormona:

  • povećava gustoću sluzi u grliću materice (spermatozoidi kroz takvu sluz vrlo teško mogu proći),
  • inhibira pokretljivosti i funkciju spermatozoida u materici i jajovodima i time sprečava oplodnju,
  • sprečava zadebljanje sluznice materice pa se jajna stanica, koja bi se u izuzetnim slučajevima mogla oploditi, teško može smjestiti u takvu sluznicu.

Ove lokalne promjene traju samo dok se spirala s hormonom (tzv. "IUS") nalazi u šupljini materice. Kada se odstrani sve promjene se normaliziraju u vrlo kratkom vremenu, tako da je trudnoća moguća već u sljedećem ciklusu.

Flaster za kontracepciju postupno otpušta hormone koji sprečavaju ovulaciju i ometaju pripremu sluznice maternice za ugnježđenje oplođenog jajašca. U ciklusu žena potroši tri flastera. Tri tjedna lijepi po jedan flaster na područje trbuha, stražnjice ili nadlaktice. Četvrti tjedan je bez flastera, a kada dolazi do krvarenja.

Nedostaci vezano uz korištenje flastera su ti da je vidljiv na koži i da ga, kao i hormonske tablete, ne smiju upotrebljavati dojilje, žene koje puše, one starije od 35 godina te žene s problemom povišenog tlaka, tromboze ili bolestima jetre.

Linker
19. travanj 2024 09:30