Naročito ako ste novi u oralnom seksu ili ako ste vi onaj koji ga pružate važno je da krenete polako
 Getty Images/iStockphoto
10 savjeta

Zaboravite sve što ste dosad čuli! Tek kad ovo savladate, oralni seks bit će božanstven

22. veljača 2020.
Neovisno o tome prakticira li se kao predigra ili kao 'glavna stvar', bilo bi dobro naučiti i neke tehnike koje ga mogu učiniti još boljim


Zašto volimo oralni seks?

Možda pitanje zašto imamo oralni seks zvuči ludo jer je odgovor je jednostavan: zato što je osjećaj tako prokleto dobar. No, istraživanja pokazuju da postoje i neki drugi razlozi koji su više znanstveni i kojih nismo baš tako svjesni. Za početak, postoji jedno evolucijsko objašnjenje. Naime, prema studiji objavljenoj u stručnom časopisu Journal of Reproductive Immunology, gutanje sjemena može na neki način 'prilagoditi' vaše tijelo nečijem DNA tako da se vaš imunološki sustav ne pobuni kad dođe do trudnoće. S obzirom na to da postoji niz problema u trudnoći koji proizlaze iz činjenice da se očevi geni prepoznaju kao strani, njihovo uvođenje u vaše tijelo prije nego što uopće dođe do začeća može pomoći kad se trudnoća zaista dogodi. Znanstvenici vjeruju da je to vrlo vjerojatno evolucijsko objašnjenje zašto žene vole pružiti oralni užitak partnerima.

A što je s obratnom situacijom? Kad muškarac oralno zadovoljava ženu? Moguće je da je i ta praksa naslijeđena od naših predaka. Istraživanje koje još 2013. objavljeno u časopisu Evolutionary Psychology pokazalo je da su muškarci koji smatraju da je još mnogo drugih muškaraca zainteresirano za njihovu partnericu skloniji pružiti partnerici užitak i putem oralnog seksa. Autori studije pretpostavljaju da bi to za cilj moglo imati pokušaj sprečavanja prijevare od strane partnerice, a time i povećavanje šansi da muškarci prenesu svoje gene idućem naraštaju.

Problem je u tome što niti jedna od ovih teorija ne objašnjava zašto osobe koje nisu u heteroseksualnim vezama vole oralni seks. To je dobar primjer koji potkrepljuje činjenicu da razlozi za neke postupke koji su se razvili unutar vrste nisu uvijek isti oni zbog koji mi to u stvarnom životu činimo. Naravno, oralni seks volimo iz puno banalnijih razloga: zato što uživamo u njemu ili zato što želimo pružiti užitak svom partneru. Taj užitak je, složit ćete se, sasvim dovoljan razlog da oralni seks bude svima drag.


10 savjeta za još bolji oralni seks

Sad kad smo utvrdili da oralni seks pruža užitak, neovisno o tome prakticira li se kao predigra ili kao 'glavna stvar', bilo bi dobro naučiti i neke tehnike koje ga mogu učiniti još boljim. Neki smatraju da je oralni seks čak intimniji od penetrativnog zato što iziskuje da maksimalno približite lice, usnice i jezik najintimnijim dijelovima nečijeg tijela. No, takav seks može nametnuti i neka pitanja i nedoumice. Naime, osim ako ne provodite uzajamni oralni seks kao u pozi 69, obično jedan partner stimulira drugog i dovodi ga do orgazma. Bilo da primate ili pružate oralni seks, to može biti vrlo ranjiva situacija pa samim time na površinu mogu isplivati i nesigurnosti. Kako reći partneru što vam se sviđa i što vas dovodi do vrhunca? Ili kako da otkrijete što najbolje odgovara vašem partneru i dovodi li ga nešto što činite brže do vrhunca? Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se opustite i postanete vještiji u ovoj uzbudljivoj vrsti seksa.


1. Pristanak na oralni seks je obavezan

Oko ovoga nema rasprave. Postoje ljudi koji nisu zainteresirani niti da pruže niti da prime takav seks i to treba poštivati. Prije svega treba poštivati partnerove želje.


2. Prvo je potreban razgovor

Najbolje vrijeme za razgovor o tome što volite ili ne volite kod seksa, bio on oralan ili penetrativan, jest prije nego što započnete, odnosno dok ste oboje još odjeveni. To će omogućiti vama i partneru da ni jedan ni drugi ne osjećate nikakav pritisak. Porazgovarajte o onom što volite i što ne volite, o fantazijama koje vas uzbuđuju i o onome što vam je posve neprihvatljivo. Onda, kad se nađete u iskričavoj situaciji, oboje ćete znati pravila.


3. Ne stidite se svog neiskustva

Sasvim je u redu da ne znate što vam se sviđa kod oralnog seksa ili da ne znate kako ga nekome pružiti. U stvari, neka od najuzbudljivijih seksualnih iskustava su ona koja se temelje na otkrivanju i istraživanju. Budite iskreni prema partneru kad je riječ o vašem iskustvu i nemojte misliti da odmah prvi put morate ići do kraja.


4. Započnite polako

Naročito ako ste novi u oralnom seksu ili ako ste vi onaj koji ga pružate važno je da krenete polako. Teško je reagirati uzbuđenjem na direktnu i intenzivnu stimulaciju od prvog trenutka. Za početak probajte prvo jezikom oblizati vrh partnerovog penisa prije nego što ga cijelog uzmete u usta. Ili, ako ste muškarac, prvo se prstima nježno poigrajte s klitorisom, a tek onda prijeđite na lizanje i usisavanje.


5. Obratite pažnju na neverbalne znakove

Ponekad, u trenutku samog seksualnog čina osobi koja prima oralni seks zaista može biti teško istovremeno govoriti što osjeća. Zato je važno da onaj tko pruža oralni seks nauči čitati neverbalne znakove. Ako vam se čini da partner djeluje nemirno ili da mu (njoj) nije ugodno, prekinite i pitajte uživa li. Ako da, nastavite, ako ne, promijenite pristup. Što ako teško diše i stenje? Samo nastavite, očito uživa.


6. Upotrijebite i ruke

Ako zadovoljavate partnera istovremeno radite ustima i rukama. Stimulirana površina tako će biti veća, a time i užitak. Ako zadovoljavate partnericu, između dva usisa palcem protrljajte klitoris. Ili umetnite nekoliko prstiju u vaginu i istovremeno ližite klitoris.


7. Vlaga je najbolji saveznik

Bilo da je riječ o slini ili lubrikantu, koristite je obilno. Ništa ne djeluje tako pogubno na seksualno uzbuđenje kao bolno suho trenje tijekom seksa.


8. Ne zaboravite na raznolikost

Nitko ne voli uvijek iste pokrete, stoga ne zaboravite s vremena na vrijeme promijeniti tehniku. Duboko uvucite penis u usta nekoliko puta, a zatim brzo prijeđite na kratko kružno lizanje vrha penisa. Ako zadovoljavate partnericu, izmjenjujte lizanje sa sisanjem klitorisa. Te varijacije su vrlo bitne za postizanje što većeg užitka.

9. Ne suzdržavajte se od davanja uputa

Ako se s nekim upuštate u oralni seks pretpostavka je da imate u njega dovoljno povjerenja da će stati ako mu kažete da vam nešto ne paše ili da želite da nešto promijeni. Možete to učiniti na neki senzualan način: bolje je da kažete 'Ljubavi, možeš li malo jače sisati' nego 'Ne sišeš dovoljno jako'.


10. Ne zaboravite da orgazam nije cilj

Svi smo malo previše opsjednuti orgazmom. Oralni seks je način da pružite zadovoljstvo partneru ili partnerici ne brinući o tome jesu li postigli vrhunac. Dakle, usredotočite se na put, a ne na odredište. Oralni seks nije utrka u kojoj je važno što prije stići do cilja. Doživite to kao način da naučite nešto novo o svom partneru i o sebi. Orgazam je samo šlag na već ionako jako ukusnoj torti.


ČITAJTE I:

Teme
Linker
14. rujan 2021 08:15