Zapitajte se imate li iskrivljenu predodžbu o tome što je seksi!
 Foto: iStock
Muškarci nas vide drugačije

Višak kilograma nipošto ne znači da niste seksi

Mnogim ženama želja za seksom ovisi o tome kako se osjećaju u svojoj koži. Ako se osjećaju nezgrapno, možda će pristati na seks na brzinu, pod pokrivačima i u mraku. U danima kad se osjećaju vitkije, a te promjene uglavnom primjećuju samo one, spremnije su za avanture u postelji!

Istraživanja su potvrdila da puniji ljudi imaju više problema sa seksom, primjerice smanjen libido, no to ne objašnjava zbog čega bi koji kilogram viška trebao biti razlogom smanjenog uživanja u seksu. Zanimljivo je da mnogi muškarci misle da su seksualno privlačniji nego što doista jesu, dok je kod žena obrnuto. Zapravo, čak 80 posto žena nije zadovoljno svojim izgledom.

Koji dio tijela je najljepši

Veliko američko istraživanje pokazalo je da gubitku libida u žena u tridesetim i četrdesetim godinama u velikoj mjeri pridonosi njihov doživljaj tjelesnih promjena koje im se događaju, a ne samo fluktuacija razine hormona. Čak petina žena starija od 30 godina nije bila u stanju navesti nijedan privlačan dio tijela na sebi, a najviše preziru svoja bedra, bokove, noge i trbuh.

Opterećenje idealima

Za većinu žena osjećaj seksualne neprivlačnosti zapravo nije povezan s težinom, nego s unutrašnjim osjećajem samopouzdanja. Većina žena ima (nametnutu) predodžbu o tome kako bi seksi žena trebala izgledati, a to su, dakako, klišeji: uzak struk, duge noge, velike grudi. Opterećenje je i opća opsjednutost tijelima slavnih osoba. Ženski ideal je pritom mnogo manje fleksibilan od muškog, a time ga je i mnogo teže postići.

Foto: iStock
Ne nasjedajte na jeftine trikove, savršeno ne postoji, a što prije to prihvatite, prije ćete zavoljeti svoje tijelo i osvijestiti atribute kojih sada možda niste niti svjesni.

Lažne naslovnice

Psiholozi su primijetili da većina žena ima potpuno iskrivljenu predodžbu o svom izgledu. Žene se uvijek usredotoče na ono što na njima nije dobro, primjerice na mlohav trbuh. To ne čudi, budući da su svakodnevno suočene s tisućama "savršenih" žena iz medija. Naravno, zdrav razum nam govori da se ne treba uspoređivati s djevojkama i ženama s naslovnica, tim više što i mnoge od njih priznaju da u stvarnosti ne izgledaju tako. Ipak, nezadovoljstvo izgledom javlja se vrlo rano. Primjerice, 70 posto 17-godišnjakinja u Velikoj Britaniji provodi neku dijetu kako bi popravile tjelesnu figuru.

Seksualna zakočenost

Nije jasno zbog čega mali višak kilograma neke osobe sprečava u uživanju u seksu. Psiholozi smatraju da u takvom slučaju najvjerojatnije postoji neki dublji razlog zbog kojeg ste seksualno inhibirani, a fokusiranje pažnje na tjelesnu težinu samo prikriva pravi uzrok. Moguće je da su pravi razlozi depresija, iscrpljenost, neka vrsta zaglavljenosti u životu ili partner koji vas ne podržava. Moguće je i to da nemate seksualni život kakav biste željeli.

Vježbajte za seksi osjećaj

Sasvim je logično da gubitak nekoliko kilograma neće poput čarobnog štapića poboljšati seksualni život. Nastojanje da zauvijek ostanete jednako seksi i vitki ionako je nerealno. A ono što je realno jest da budete zadovoljni svojim tijelom kakvo jest. Vježbe poput pilatesa mogu vam pomoći u održanju tijela i dobrog izgleda, što u konačnici može učiniti da se osjećate privlačnom i seksi. Općenito, 20 do 30 minuta umjerenog vježbanja svaki dan znatno povećava libido, vjerojatnost postizanja orgazma i podizanje seksualnog zadovoljstva i samopouzdanja.

Samopouzdanje kao afrodizijak

Prestanite tražiti sreću u vanjskim faktorima, kao što je gubitak tjelesne težine, jer obično i nemaju dugotrajni učinak. Na vrijeme morate zaustaviti negativne misli kojima obezvređujete sebe i pokušajte sagledati cjelokupnu sliku.

Foto: iStock
Osjećati se seksi znači biti opuštena i ne kritizirati svoje tijelo. Osvijestite da ništa nije doista tako seksi kao samopouzdanje.

Zanemarite male nedostatke

Zamislite zdjelu svježeg voća u kojoj je jedna jabuka malo oštećena. Biste li odbacili cijelu zdjelu zbog malog oštećenja na jednoj jabuci? Naravno da ne biste. To malo oštećenje vaš je celulit ili malo opuštene grudi.

Razgovor pomaže

Za dobar osjećaj u krevetu važno je razgovarati s partnerom. Recite mu ako niste zadovoljni svojim tijelom, posebno ako zbog tog nezadovoljstva izbjegavate voditi ljubav. Zbog vašeg odbijanja, naime, partner bi se mogao osjećati nepoželjnim i neprivlačnim. Trebali biste mu objasniti prave razloge svoje nesigurnosti i sramežljivosti jer ste se udebljali, zbog čega ste trenutno manje sigurni u sebe. Razgovor može pomoći u razjašnjenju problema.

Muškarci vide drugim očima

Valja znati da u najvećem broju slučajeva prigovori žena vlastitom tijelu za muškarce uopće nisu problem. Upravo suprotno, muškarci ih smatraju privlačnima. Svatko bi trebao posvijestiti da unutarnja seksualnost nema nikakve veze s onim kako izgledate i kako vas drugi vide. Ključ je u onome kako se vi osjećate. Važno je da si dopustite izgledati tako kako izgledate i to će vam dati dodatno samopouzdanje.

Jeste li znali da...

• 30 minuta umjerenog vježbanja dnevno znatno povećava libido, mogućnost postizanja orgazma, seksualno zadovoljstvo i samopouzdanje

• 80 posto žena nije zadovoljno svojim izgledom, a najmanje vole svoja bedra, bokove, noge i trbuh

• 66 posto odraslih osoba smatra da bi se osjećalo seksepilnije kad bi smršavjele barem nekoliko kilograma, pokazalo je američko istraživanje

• 52 posto žena i 25 posto muškaraca radije bi bilo nekoliko mjeseci bez spolnih odnosa nego se udebljalo nekoliko kilograma, utvrdili su Amerikanci

• Žene koje nemaju partnera u prosjeku su četiri kilograma lakše od žena u braku, pokazalo je istraživanje u nekoliko zemalja EU

• Svaka četvrta žena u Velikoj Britaniji o hrani razmišlja svakih 40 minuta, dok ih samo 10 posto jednako često pomisli na seks

• 91 posto raste rizik za loš seksualni život kod žena koje imaju povećanu težinu, malo se kreću, puše, drogiraju se ili piju alkohol; kod muškaraca taj je rizik 71 posto

• Žene s povišenim kolesterolom imaju manju seksualnu želju i teže dolaze do orgazma, tvrde talijanski znanstvenici. Smatra se da je uzrok tome teži dotok krvi u genitalije, što dovodi do seksualnih problema

• 150 kalorija može se potrošiti tijekom 30 minuta aktivnog spolnog odnosa

Linker
30. rujan 2023 18:00