UNSPLASH
Suzana Ciboci
Suzana Ciboci
moćna spravica

Vibratori su dobri za žensko zdravlje, a evo sedam razloga zašto ih koristiti

26. siječanj 2023.
Korištenje vibratora omogućuje ženama da istraže svoje tijelo i pronađu ono što im je ugodno, a to znanje mogu prenijeti partneru kako bi se poboljšao partnerski seks

Istraživanje upotrebe vibratora kod žena otkrilo je da su korisni u poboljšanju opće dobrobiti, poboljšanju seksualnih funkcija i seksualnog zdravlja, jačanju mišića dna zdjelice, smanjenju inkontinencije, poboljšanju seksualnog zadovoljstva i smanjenju seksualne boli.


Seksualno zadovoljstvo

U sklopu velike američke studije anketirano je 2056 žena u dobi od 18 do 60 godina te je otkriveno da je upotreba vibratora vrlo česta pojava. Svaka druga žena (53 posto) izjavila je da koristi vibrator, a partnerska upotreba vibratora bila je uobičajena u svim seksualnostima, uključujući heteroseksualne, homoseksualne i biseksualne žene. S obzirom na visoku uporabu vibratora istraživanja njihovih prednosti relativno su ograničena. Međutim, postoje neki zanimljivi nalazi.

Novija istraživanja potvrdila su da, primjerice, orgazam poboljšava kvalitetu sna te da bi korištenje vibratora moglo pomoći u postizanju orgazma i zamijeniti potrebu za farmaceutskim pripravcima za probleme sa spavanjem. Također, žene koje koriste vibratore tijekom seksualne aktivnosti sa svojim partnerima imaju višu stopu seksualnog zadovoljstva.

Korištenje vibratora omogućuje im da istraže svoje tijelo i pronađu ono što im je ugodno, a to znanje mogu prenijeti partneru kako bi se poboljšao partnerski seks. Uz to, korištenje vibratora stimulira mišiće dna zdjelice i potiče protok krvi u tom području, a nehotična kontrakcija tih mišića jača se tijekom orgazma, što dovodi do zdravijeg funkcioniranja dna zdjelice. Jedno je istraživanje pokazalo i da su žene koje su imale pozitivne stavove o upotrebi vibratora izvijestile o višim stopama uzbuđenja, vlaženja, orgazma i zadovoljstva u usporedbi sa ženama koje su negativno gledale na upotrebu vibratora.

image
UNSPLASH

Također, one koje koriste vibratore proaktivnije su u brizi za svoje seksualno zdravlje. Istraživanje koje je ispitivalo žensku upotrebu vibratora kao metodu liječenja vulvodinije (bol oko ulaza u vaginu) i dispareunije (bol tijekom odnosa) pokazalo je da je seks manje bolan kod 73 posto žena nakon redovite upotrebe vibratora tijekom pet mjeseci. Osim toga, 83 posto tih žena reklo je da je vibracijska terapija prihvatljiv tretman za seksualnu bol, a 88 posto bi preporučilo korištenje vibratora drugim ženama koje su iskusile seksualnu bol.

Teme
Linker
19. ožujak 2023 17:25