Koliko često iskazujete ljubav?
 Getty Images/iStockphoto
Put do prekida

Većina parova ih radi! Stručnjaci otkrivaju uobičajene stvari koje mogu ubiti svaku vezu

I dok svi znamo kako laganje, varanje, sebičnost mogu biti jak udarac na odnos, postoje i brojne druge negativne stvari koje vas mogu razdvojiti.

Veze nikad nisu savršene jer svi radimo neke greške. No, ono što je bitno i što svi možemo napraviti jest to da probleme prepoznamo i riješimo ih prije nego što postane kasno. I dok svi znamo kako laganje, varanje, sebičnost mogu biti jak udarac na odnos, postoje i brojne druge negativne stvari koje vas mogu razdvojiti. Stručnjaci za veze su sastavili nekoliko uobičajenih stvari koje nerijetko vode do prekida.


Mobitel umjesto razgovora

Kako izgleda vaša kava, koliko vremena zaista razgovarate, a koliko vremena provodite na mobitelu? Zabrinjavajuće, zar ne? Obraćajte pažnju na partnera/icu, i kad razgovarate zaista ga slušajte. Možda se ovo čini banalnim, ali nakon nekog vremena, razgovori koji se svode samo na kućanstvu ili djecu će vas samo udaljiti.


Previše ste zauzeti

Prenatrpan raspored jedan je od razloga zašto se parovi udaljavaju jedan od drugoga. I dok shvatite da nešto ne štima, već ćete postati samo cimeri.


Nerealna očekivanja

Postoje određena očekivanja na početku svake veze. Definitivno nećete biti zaljubljeni i osjećati leptiriće u trbuhu svaki dan i to do kraja života. Romantika se s vremenom također ugasi, ali se nerijetko opet i upali. To je normalno. Mnogi ulaze u vezu s nerealnim očekivanjima. I onda kad nakon nekog vremena više ne osjećaju tu početnu zaljubljenost (ponekad zaluđenost), krive partnera za to, kritiziraju ga, osuđuju. A on se sve više udaljava. Bit će dana, tjedana, a možda i mjeseci kad se nećete u vezi osjećati tako poletno. Bit će dana kad ćete se ujutro probuditi, pogledati partnera i pomisliti: 'Uf, još si tu'.

I živcirat će vas sama njegova pojava (a nemate ni neki valjan razlog za to). I to je normalno.

A ono što je važno jest prevladati takve trenutke i ostati zajedno. Isplatit će se, jer takvi trenuci neće trajati vječno. Možda će ponekad trebati vremena, no opet će doći dan kad ćete pogledati osobu pored sebe i preplavit će vas ogromni val ljubavi.

Jer ljubav koja je živa, konstantno se razvija. Ona se širi i produbljuje i možda neće biti kao na početku vaše veze. Ali, i ne treba biti.


Zaboravljate iskazati ljubav

Svi komuniciramo ljubav na drugačiji način, Netko dijeli komplimente, netko to pokazuje dodirima, netko sitnim znakovima pažnje, slatkim porukama… A netko ne pokazuje ništa! Svatko se želi osjećati voljeno, a ako mislite da zato što ste se oženili ili uselili skupa, da se ljubav više ne mora tako iskazivati, grdo ste se prevarili.


Ista rutina

Prije ili kasnije, svaka veza može postati malo monotona. I kako godine prolaze, mnogi parovi se ušuškaju u neku rutinu i prestanu raditi stvari koje njihovu vezu mogu održati svježom. Važno je da ne uzimate jedan drugoga zdravo za gotovo i da s vremena na vrijeme promijenite ustaljenu subotnju rutinu - kauč i Netflix. Joga, društvene igre, zajednički sport, ili nešto s nadmetanjem... bilo što što će vas malo pokrenuti, jer upravo tu počinje bliskost - ona koja može imati lijep nastavak u spavaćoj sobi.


Neposredna agresija

Umjesto da napade partnera zbog svake sitnice koja vam smeta, probajte biti malo strpljiviji. Pričekajte i razmislite prije nego što izgovorite sve što vam je na pameti i što bi vam moglo ugroziti vezu. Probajte se staviti u kožu partner/ice i zamislite kako biste se vi osjećali da se vama sve to izgovori i to zbog stvari koje su se mogle riješiti smirenom raspravom.


Potreba za kontrolom

Potreba za kontrolom partnera duboko je ukorijenjena u vaše vlastite strahove i nesigurnosti. Kontroliranje ima mnogo više veze s vama nego s vašim partnerom. Razlog za to može biti i strah od nepoznavanja budućnosti i straha od napuštanja.

Neki ljudi se plaše dati svom partneru slobodu i samostalnost. To se najčešće događa zbog nedostatka povjerenja i nesigurnost da će on, ako mu date prostora, odlučiti da više ne želi biti s vama. Vaša ljubomora i nesigurnosti narušit će odnos. Ako on vama daje prostora i ne zove vas 50 puta kad ste vani, zašto biste mu vi do htjeli prirediti? To je čisti odraz nepoštovanja.


Sve se može prebroditi dok god ne uništavate sebe ili jedan drugoga - emocionalno, fizički, financijski

Raspravljajte o svemu. Nemojte ismijavati jedan drugoga zbog stvari (hobija, interesa) koje vas čine sretnim. Napišite stvari zbog kojih ste se zaljubili jedan u drugoga i pročitajte to na godišnjicu veze ili braka (pa i češće). Pišite si ljubavna pisma. Budite si na prvome mjestu. Zapamtite to kad djeca dođu. Oboje ćete rasti i razvijati se, prihvatite to i podržavajte se. Budite strastveni oko čišćenja kuće i pripremanju jela. Znam da ovo zvuči nemoguće :) No, kad se zajedno uključite u to, neka bude zabavno.

Raspalite muziku, čistite i plešite istovremeno. Nemojte tračati partnera svojim prijateljima. Vodite ljubav redovito. Imajte povjerenja i budite ponosni jedan na drugoga. Nemojte zbog njega ili nje zanemarivati svoje interese. Budite otvoreni prema promjenama i volite se.

Linker
27. travanj 2024 04:21