Uzroci impotencije

Čak svaki deseti muškarac nakon 40. godine života priznaje da ponekad ima problema s potencijom.

Radimo petnaestak sati dnevno, još sat ili dva putujemo s posla na posao, nešto vremena potrošimo za higijenu, za kupnju, za roditeljske obveze, a treba i odspavati nekoliko sati.

Na sve to krenu i kronične bolesti poput visokog krvnog tlaka, dijabetesa, ateroskleroze i sličnog. Treba li se onda čuditi što se seks sve više spušta na ljestvici “obveza” i što su “pomoćna sredstva” za bržu i bolju erekciju sve više u uporabi. Nerijetko u zamjenu za volju, ali nerijetko i za liječenje ozbiljnog zdravstvenog problema - erektilne disfunkcije, odnosno impotencije.

Čak svaki deseti muškarac nakon 40. godine života priznaje da ponekad ima problema s potencijom, a kod čak polovice njih razlog je neka organska bolest poput ateroskleoze, dijabetesa, bubrežnih bolesti ili bolesti krvnih žila. Stručnjaci erektilnu disfunkciju definiraju kao “trajnu i ponovljenu nemogućnost postizanja ili zadržavanja erekcije dovoljne za seksualni odnos”, a obični laici kao seksualni promašaj.

Ambulanta za impotenciju

Premda su farmaceutske tvrtke u zadnjih desetak godina proizvele nekoliko lijekova koji pomažu u erektilnoj disfunkciji to nikako ne znači da je problem riješen. Naime, kao i svi drugi lijekovi i ovi imaju nuspojave koje mogu biti kobne pa čak i smrtonosne, osobito ako se prije uporabe ne konzultira liječnik. To je prvenstveno urolog koji mora obaviti temeljiti pregled prije nego li odluči propisati neki od lijekova za liječenje impotencije.

- O tom se zdravstvenom problemu intenzivnije govori posljednjih desetak godina, ali još uvijek kaskamo u organizaciji liječenja da bi ono bilo što učinkovitije - ističe predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb, doc. dr. Željko Kaštelan.

No, dodaje da stižu bolja vremena. Tako na KBC-u već postoji ambulanta za andrologiju u kojoj se uz ostale muške zdravstvene probleme liječi i impotencija. Za dvije godine proradit će i multidisciplinarni Centar za andrologiju u čijem bi timu uz urologe po potrebi radili i psiholozi, psihijatri, endokrinolozi, a osim erektilne disfunkcije liječila bi se i muška neplodnost.

- Erektilna disfunkcija zahtijeva multidisciplinarni pristup u liječenju i vjerujem da ćemo u Centru u tome i uspjeti - naglašava doc. dr. Kaštelan.

Upitni prirodni lijekovi

Stručnjak za impotenciju, njujorški internist Steven Lamm, kaže kako su možda opcija za pomoć i primjerice akupunktura, ginseng, sok od šipka ili nara, kozji rog ili ginko, ali samo ako postoje dokazi o učinkovitosti i neškodljivosti u relevantnim studijama. Također mora biti isključena i neka organska smetnja koju treba liječiti lijekovima.

- Prva stvar koju treba pacijent s erektilnom disfunkcijom je dijagnoza - kaže Lamm. Dodaje kako su prirodni lijekovi možda dostatni onima kod kojih su simptomi blaže izraženi. Primjerice, akupunktura se stoljećima koristi za liječenje muških seksualnih problema, ali rezultati su dvojbeni zbog loše dizajniranih studija.

Za arginin, aminokiselinu koja se prirodno nalazi u siru, mlijeku, jogurtu, junetini, svinjetini, piletini, ali i kikirikiju, lješnjacima, orasima, grašku također se utvrdilo da djeluje na potenciju. No, na kraju se dokazalo da pomaže samo onima koji imaju problem s metabolizmom dušikova monoksida, što dakako treba dokazati. Ni davanje muških hormona nije se pokazalo kao pun pogodak jer je dio muškaraca imao problem s hipofizom.

- Bolja situacija je s ginsengom. Premda stručnjaci nisu sigurni kako djeluje, činjenica je da može ublažiti simptome erektilne disfunkcije. Jedini problem može biti alergija na ginseng - kaže Geo Espinosa, direktor Urološkog centra na njujorškom sveučilištu. Što se pak tiče soka šipka, za Espinosu nema dvojbe da on može biti višestruko koristan. Kod impotencije nekom će pomoći a nekom ne, ali će zato svima koristiti tako da će smanjiti rizik za bolesti srca i visoki krvni tlak.

20 milijuna kuna za erekciju

Ipak, svi ti pokušaji pronalaska prirodnih sredstava na klimavim su nogama. Zato je za većinu muškaraca koji imaju problem s potencijom puno jednostavnije uzeti neku od postojećih tableta. Procjenjuje se da u Hrvatskoj oko 300.000 muškaraca u dobi od 40 do 70 godina ima erektilnu disfunkciju, što čini 35% muškog dijela našeg stanovništva. Statistike govore da više od 1000 parova dnevno u Hrvatskoj uživa u seksu uz pomoć kemijskog “štapa”, odnosno Viagre, Cialisa, Levitre ili Dinamica.

Hrvati svake godine iz vlastitog džepa iskeširaju više od dvadesetak milijuna kuna za bolju erekciju. No, liječnici tvrde da razlog nije uvijek erektilna disfunkcija već ponekad i želja za dokazivanjem, osobito kod mladih, i upozoravaju na rastuću novu vrstu ovisnosti. Svi ti lijekovi trebali bi se izdavati isključivo na liječnički recept, ali ljekarnici zbog profita nerijetko zažmire.

Ženska impotencija uglavnom je psihološka!

Nedostatak spolne želje kod žena u najvećoj je mjeri posljedica zasićenja u vezi ili stresa od svakodnevnih prevelikih obveza. Drugim riječima, kod žena nije riječ o organskoj bolesti već o psihičkom problemu. Kad kroz razgovor s ženom u dobi od tridesetak godina otkrijem da spolni odnos ima rijetko, onda je jasno da ima i problem sa spolnom željom. Uglavnom im preporučim psihološku ili psihijatrijsku pomoć i nerijetko to bude uspješno. U jednom vrlo malom postotku spolna želja kod žena može oslabiti zbog uzimanja kontracepcijskih tableta ukoliko tijekom ciklusa imaju nisku razinu hormona.

dr. Zlatko Topalović, ginekolog u zagrebačkom DZ Centar.

Impotencija u brojkama

  • Svaki deseti muškarac u svijetu ima problem s erekcijom.
  • Oko 40 posto muškaraca starijih od 40 godina kaže da barem povremeno ima problema s erekcijom ili njezinim održavanjem.
  • Više od polovice muškaraca u dobi od 40 do 70 godina ima problema s potencijom, a isto ima i 70 posto onih starijih od 70.
  • Problema s erekcijom ima i 50 do 60 posto muškaraca starijih od 60 koji imaju aterosklerozu, kao i 35 do 50 posto onih s dijabetesom.
Linker
20. travanj 2024 03:00