Kad prihvatite ovih pet zdravih navika, uočit ćete da se drama smanjuje, a ljubav raste.

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Poboljšajte odnos

Uz ove strategije obiteljski komentari tijekom blagdana neće utjecati na vašu vezu

Praznici su izvor stresa za vašu vezu? Uz ove strategije napravite promjenu i volite se više nego ikad

Praznici donose puno radosti i užitka, ali također mogu utjecati na odnose. Pogotovo kada se usredotočimo na to da damo sve od sebe za druge, pristojni smo i optimistični prema strancima kad smo pod stresom, a naši intimni odnosi često pretrpe udarac. Pitanja "kad će svatovi" ili "kad će djece" od strane članove obitelji na suptilne načine stvoriti iscrpljujuću dramu u odnosima. Dok se pripremate za blagdane koji su pred vama, evo pet navika koje vam mogu pomoći da izbjegnete utjecaj blagdanske drame na vašu vezi i poboljšate povezanost s partnerom.



Prihvatite zdrave granice

Neka vam postane navika postavljati jednostavne, jasne granice sa svojim partnerom, ističe Carla Marie Manly, klinička psihologinja iz Kalifornije. Ona je u knjizi "Date Smart: Transform Your Relationships and Love Fearlessly" navela pružanje pažnje granicama može spasiti vaš razum i odnos.

- Cilj je stvoriti fleksibilnost i ravnotežu u vašem odnosu s granicama kako biste povećali svoje mentalno i fizičko blagostanje. Izbjegnite probleme tako što ćete izraditi popis graničnih područja kojima bi se vi i vaš partner mogli koristiti i zajedno izraditi strategiju za stvaranje zdravih granica - rekla je Manly.

Na primjer, vaš bi odnos mogao imati koristi od toga da kažete ne nekim pozivima na druženje tijekom blagdana ili da uvedete zdrave strategije kako biste se držali dalje od članova obitelji sklonih dramama.




Njegujte zahvalnost

S obzirom na to da se uz blagdansku sezonu vežu i brojne obveze, često smo orijentirani na to da želimo učiniti više i kupiti više. Umjesto da jurite prema tome da učinite više, kupite više ili imate više, usmjerite svoju energiju u svjesnu zahvalnost za sve što imate. Kada vas ili vašeg partnera zgrabi poriv "učiniti više" ili "kupiti više", potaknite jedno druge na svjesno zastajanje na trenutak i zahvalnost za sve blagoslove. Prakse svjesnosti kao što je ova otklanjaju dramu u vezi tako što vam pomažu primijetiti nagone da imate više ili želite više, a da na njih ne reagirate. I, kao dodatni bonus, povećana razina zahvalnosti pogoduje vašem intimnom odnosu jer potiče uvažavanje i povezanost.


Dajte pozitivnu konotaciju izazovnim pitanjima

Kad se čini da planovi tijekom praznika krenu po zlu, drama se može brzo razviti. Ali umjesto da dopustite situacijama da vas zgrabe na negativan način, vježbajte preoblikovanje naizgled negativne situacije u pozitivnu. Ova jednostavna navika može trenutačno pretvoriti potencijalnu katastrofu u čin pozitivnog prihvaćanja s ljubavlju.

Primjerice, ako vam je otkazan let zbog oluje ili je večera izgorjela, to može biti odličan temelj za frustracije. Ipak, zastanite kako biste problem preoblikovali u nešto pozitivno jer jedino što u životu možete kontrolirati je svoju reakciju na situaciju. Pa tako vam oluja može biti prilika da više vremena provedete kod kuće, a izgorjela večera prilika da naručite pizzu bez grižnje savjesti.


Dotaknite svoj unutarnji svijet

Začudo, praznici nas često vraćaju u neriješene probleme iz djetinjstva, onu dosadnu unutarnju dinamiku koja često stvara osjećaj da ste nevoljeni i nevidljivi. Ovi često nesvjesni obrasci mogu dovesti do napadaja tvrdoglavosti, frustracije ili tjeskobe potaknute željom za savršenstvom. Kada počnete primjećivati ​​trenutke u kojima se čini da vi ili vaš partner unosite stare, nezaliječene drame u vezu, poduzimate prvi korak prema zdravoj promjeni. A kada s partnerom razgovarate o tome što se događa u vašem unutarnjem svijetu, na dobrom ste putu da ozdravite i stvorite pozitivne promjene.


Odmor i opuštanje vam trebaju biti prioritet

Tijekom blagdanskog razbolja odmor i opuštanje vam trebaju biti prioritet, posebno zdrava higijena sna. Mnogo je vjerojatnije da će vas nadvladati drama ako ste vi ili partner umorni ili pod stresom. A kako praznici obično dodaju više emocionalnog, mentalnog i fizičkog stresa, važno je stvoriti naviku odmora i opuštanja. Kada sastavljajte svoj blagdanski popis obveza, svakako ostaviti dovoljno vremena za odmor.

Kad prihvatite ovih pet zdravih navika, uočit ćete da se drama smanjuje, a ljubav raste.

Linker
23. travanj 2024 08:07