Kako održati ljubavni odnos?

 SHUTTERSTOCK
Zapamtite ih

Univerzalne istine o odnosima: Ovi savjeti bračnih terapeuta mogu vam spasiti vezu ili brak!

Ljubavne veze su lijepe i mogu zaista ispuniti naše živote, ali to ne znači da ne zahtijevaju rad. Sve veze prolaze kroz uspone i padove, a bilo da ste slobodni, u vezi ili braku, postoji nekoliko univerzalnih istina koje bismo svi trebali znati kada je riječ o vezama, piše MindBodyGreen.


Namjernost je potrebna da bi veza napredovala

‘Namjernost‘ znači obavljati mentalni rad, tzv. planiranje. Ako želite njegovati svoju vezu, morate misliti unaprijed i shvatiti koji sve dijelovi su potrebni kako bi ona napredovala. Ona vam je prioritet umjesto prolazne misli. Nećete se morati brinuti hoće li trava biti zelenija s druge strane ako namjeravate zalijevati vlastitu.

Jedna preporuka koju imam za parove kako bi njegovali svoju vezu je "izazov namjere". Da biste napravili izazov namjere, sve što trebate učiniti je napraviti popis od 12 stvari, koje mogu biti mješavina darova i gesti, koje možete učiniti za svog partnera jednom mjesečno. To je to - lijepo i jednostavno.

  • Beverley Andre, licencirana bračna terapeutkinja



Strastvena ljubav će izblijediti i to je u redu

U prosjeku, ona traje 12 mjeseci i onda, bez obzira na to što radite, počet će blijediti. Mnogi ljudi griješe kada brkaju kraj strastvene ljubavi s krajem veze, i kažu, "O moj Bože, odljubio sam se od ove osobe. Moram pronaći nekog drugog". To nije recept za sreću.

Partnerska ljubav nije dopaminsko uzbuđenje i iščekivanje. Više je fenomen ispunjenja i zadovoljstva ovdje i sada. To je samo onaj duboki osjećaj sreće i zadovoljstva s nekim čiji je život isprepleten s vašim, i shvaćanje da vam uvijek čuvaju leđa. I na neki način, to je ugodnija vrsta ljubavi od intenzivne strastvene ljubavi.

  • Daniel Lieberman, psihijatar


Sve veze prolaze kroz razdoblja ugode i razdoblja rasta

U vezama, imamo tendenciju proći kroz razdoblja ugode kada uživamo u onome što se događa i imamo koristi od posla koji smo obavili. Možemo se prepustiti. Onda smo bačeni u razdoblja rasta, kada je jedan ili oba partnera nečim nezadovoljni. Tada smo pozvani da radimo, rastemo i da se mijenjamo. Da brinemo o tome što je potrebno našem partneru i da oni brinu o tome što je potrebno nama. To je prirodan tok kroz zajednički život.

  • Jessa Zimmerman, savjetnica za parove i seksualna terapeutkinja


Uspješne veze zahtijevaju prihvaćanje nelagode

Izgradnja vaše sposobnosti da budete u dodir s onim što osjećate na dubljoj razini omogućuje vam da jasno razmišljate i vidite rješenja jer se više ne štitite od svoje boli. Više ne izgrađujete život oko izbjegavanja nelagode. Sada vam mogu pasti na pamet rješenja.

Tako započinje proces odvajanja sadašnjosti od prošlosti. Vaš partner otvara uši kada čuje da govorite iz pozicije ranjivosti. Oboje možete shvatiti kako vaše prošlosti utječu na sadašnjost. Vi i vaš partner možete raditi zajedno da riješite sve što vas muči. Vrhunac promjene je uvijek nelagoda.

Budite znatiželjni, to je potrebno da ostanete zaljubljeni. Ponekad je potrebna hrabrost da zavirite u osobno podzemlje, budite spremni pogledati u sebe. Ako stvarno želite napredovati u svojoj vezi, trebat će vam hrabrost da se borite s neizbježnom nelagodom. Hrabrost da se uhvatite u koštac s tim demonima ono je što vam omogućuje da se zaljubite, ponovno, u svog partnera.

  • Deborah J. Fox, MSW, couples‘ counselor and sex therapist

Previše nade može pomutiti vašu prosudbu

Kad je riječ o međuljudskim odnosima, nada je obično maskirana kao vrsta ponovljenih obrazaca privrženosti. Primjerice, možda ste doživjeli narcisoidno zlostavljanje kao dijete ili ste imali emotivno hladnog roditelja pa se nadate da će se netko promijeniti i konačno vam dati ljubav koju želite. Osjećaj čežnje ili uskraćenosti također se može činiti poznatim pa se nadamo da ćemo, ako smo dovoljno dobri, dovoljno talentirani, dovoljno mršavi, dovoljno pametni i dovoljno privlačni, konačno dobiti pažnju kakvu želimo od te osobe.

Bez da ste toga i svjesni, opijeni ste fantazijom o tome kakva bi ta osoba mogla postati.

  • Jordan Dann, psihoanalitičarka i stručnjakinja za veze



Ako ste slobodni i tražite, usredotočite se na vlastitu cjelovitost

Ono o čemu se ne treba pregovarati je da bi svatko trebao izgraditi svoj život i osigurati da funkcionira prije nego što se veže za drugu osobu. To znači učvrstiti različite aspekte svog života prije nego što potražite partnera i definitivno prije nego što se upustite u ozbiljnu vezu. Ne kaže se bezveze da je potrebno selo da bi se održao odnos. Ako nemate vlastitu infrastrukturu prijatelja, hobija, vlastite wellness navike i mentalnu higijenu prije nego što uđete u vezu, vjerojatnost da će veza biti funkcionalna ili održiva je prilično niska.

  • Britt Frank, licencirana psihoterapeutkinja i specijalistica za traume


Ne podcjenjujte moć zajedničkog smijanja

Dok zajednički smijeh između partnera može biti znak već postojeće intimnosti i povezanosti, ono što mnogi parovi podcjenjuju je mogućnost da zajedno potaknu i razviju smisao za humor, čak i kada to nije bila jača strana u vezi. Osvještavanje je prvi korak u svakoj promjeni pa samo razumijevanje važnosti zajedničkog smijeha može postati poziv da se više šalimo, dopuštenje koje nam je potrebno da bismo si dopustili da se više zabavimo. Onima koji prirodno ne pristupaju životu s osmijehom možda će biti veći izazov ubaciti smijeh u vezu, ali postoje neke jednostavne navike uz koje možete dodati više smijeha i zabave u svoj svakodnevni život.

  • Rachel Glik, licencirana profesionalna savjetnica

Linker
13. travanj 2024 16:35