SHUTTERSTOCK
Što češće to bolje

Učinkovit oblik prevencije visokog tlaka svidjet će se mnogim parovima

Novo istraživanje otkriva da je aktivan seksualni život povezan s duljim životom kod osoba s hipertenzijom

Redoviti seks mogao bi doprinijeti poboljšanju zdravlja i duljem životu kod osoba s visokim krvnim tlakom, pokazalo je novo istraživanje. U studiji provedenoj na više od 4500 osoba s hipertenzijom, znanstvenici su otkrili značajnu vezu između rjeđeg spolnog odnosa i veće smrtnosti kod mlađih i sredovječnih pacijenata.

Tihi ubojica

Visoki krvni tlak kojeg često zovemo i tihim ubojicom osim što predstavlja veliki rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti, također može oštetiti mozak i bubrege. Kako bi izbjegli ova neželjena stanja predloženi su mnogi načini prevencije; od vježbi disanja do promjene prehrane. Međutim, posljednja je studija, objavljena u časopisu The Journal of Sexual Medicine pronašla još jedan učinkoviti oblik prevencije visokog tlaka, seksualnu aktivnost. Tim znanstvenika iz Kine želio je popuniti prazninu u prethodnim istraživanjima i to ponajviše s nedostatkom znanja o ulozi koju seksualna aktivnost može imati u kliničkim ishodima za hipertenzivne pacijente.

- Hipertenzija je važan javnozdravstveni problem u cijelom svijetu. Međutim, odnos između učestalosti spolnih odnosa i smrtnosti od svih uzroka kod hipertenzivnih pacijenata još nije jasan - objasnio autor Jiahua Liang.

Povoljni rezultati

Rezultati 4500 pacijenata s hipertenzijom su pokazali da su oni koji su se upuštali u seksualnu aktivnost između 12 i 51 puta godišnje što je otprilike jednom mjesečno do jednom tjedno, bili pod znatno nižim rizikom od smrtnosti od onih koji su imali seks rjeđe. To je bio slučaj čak i kada su drugi čimbenici, poput dobi i drugih zdravstvenih stanja, uzeti u obzir.

- Povećana učestalost seksualne aktivnosti može imati zaštitne učinke na cjelokupno zdravlje i kvalitetu života hipertenzivnih pacijenata - rekao je Liang.

Potrebna dodatna istraživanja

Budući da se ispitivana skupina sastojala od mlađih pacijenata, također nije jasno kako bi se ovi nalazi mogli prenijeti na stariju populaciju. Stoga, potrebna su dodatna istraživanja.

- Potrebne su dobro koordinirane i longitudinalne studije kako bi se točnije procijenilo povećanje spolne učestalosti u poboljšanju prognoze među mladim i sredovječnim pacijentima s hipertenzijom, a istraživanja o razlozima manje spolne učestalosti treba dodatno istražiti u budućnosti - napisali su autori u zaključku.

Linker
27. travanj 2024 10:40