Vrijeme je za nove užitke
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
dolina orgazma

Tjelesna karta užitka: detaljni vodič kroz najpopularnije, ali i mnogima nepoznate erogene zone

Možda niste znali da erogene zone nisu samo fizičke. Otkrijte novu kartu orgazma koja uključuje i tijelo i um, istražite nove smjerove u seksu i isprobajte erotske igre

Ženske erogene zone

Što su to erogene zone? Radi se o izuzetno osjetljivim točkama na tijelu koje, kad se stimuliraju, pružaju užitak i uzbuđenje te mogu dovesti i do orgazma i zajamčiti kvalitetan seks. Glavne erogene zone su poznate svima - genitalije, a među ostalim poznatim erogenim zonama su bradavice i pupak. No, erogene zone nisu jednake kod svih, a i način stimulacije koji je ugodan u istoj zoni mijenja se od osobe do osobe.

- To ovisi o prisutnosti i tipologiji senzorijalnih receptora prisutnih u nekim područjima tijela, kao što su koža i sluznice, ali i u dubini mišićnog i vezivnog tkiva - objašnjava seksolog Alberto Caputo. Pa tako neke zone reagiraju na pritisak, a druge na povlačenje, odnosno na pokrete kao što je trenje. Stoga nisu sve erogene zone osjetljive na isti način niti reagiraju na istu stimulaciju: svatko ima svoju osobnu konfiguraciju koja predstavlja vrlo personaliziranu kartu užitka.


Zašto je i mozak erogena zona

Nisu samo određeni dijelovi tijela „erogeni” te doprinose seksualnom uzbuđenju, već u tome ključnu ulogu ima i mozak: dovoljno je prisjetiti se koliko želja, seksualne fantazije i samopouzdanje utječu na užitak u seksu. Ne smijemo zaboraviti da je glavni organ seksualnosti odgovoran za sve naše senzacije upravo mozak: postoje mentalne sposobnosti i stanja koje treba stimulirati i njegovati da bi se imalo zadovoljavajući seksualni život. Upravo su te mentalne sposobnosti i stanja ono što seks čini visoko emocionalnim i intenzivnim iskustvom, osim čistom ugodom. Temeljni korak koji svatko treba napraviti da bi u potpunosti mogao uživati u svojoj seksualnosti jest shvatiti što njega osobno uzbuđuje i što kod njega uzrokuje užitak, dakle koje su vlastite erogene zone te kako ih stimulirati na učinkovit način, u skladu s vlastitim potrebama.

Ali kako otkriti što je za nas učinkovito? Jedino i samo eksperimentirajući i igrajući se te kreirajući nove senzacije, istražujući i svaki put obnavljajući vlastitu mapu seksualnih užitaka.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Erotske fantazije i seksualni život

Erotske fantazije imaju ključnu ulogu u seksualnom životu jer doprinose uzbuđenju, oblikuju našu erotsku osobnost i predstavljaju izvor kreativnosti koji revitalizira seks, čini ga zabavnim, punim entuzijazma i živim te tako sprečavaju da strast splasne i nestane u rutini.

Erotske fantazije mogu biti zamišljene, ispričane, planirane, isprobane...i tako pokazuju da su mogućnosti postizanja seksualnog užitka beskonačne. I ne samo to: naš mozak pozitivno reagira na novo i to objašnjava eksplozivni učinak koji planiranje, zamišljanje i isprobavanje neke nove erotske igre ima na spolnu želju i užitak. Kako potaknuti i razvijati tu sposobnost koja je tako korisna za našu seksualnost? Dovoljno je ukrasti nekoliko minuta dnevno i zatvoriti oči te maštati ili ukrasti neku ideju iz erotske knjige ili filma ili iz kakve iskričave seksualne uspomene... Općenito, žene su puno osjetljivije na te unutrašnje senzacije i često posežu za vlastitim uspomenama kao za stimulacijom, dok su muškarci osjetljiviji na direktan vizualni podražaj. Ponekad je dovoljan neki mali detalj koji muškarac primijeti kod vas da u njemu rasplamsa seksualnu želju. Kako biste isprobali nove poze u seksu i stimulirali nove erogene zone za koje niste ni znali da postoje, ideje možete potražiti u Kamasutri. Evo samo nekoliko najpoznatijih.


Klitoris

Klitoris, pandan muške spolne žlijezde, ali s dvostruko većim brojem živčanih završetaka (oko 8.000 naspram 4.000 koliko ih je u muškoj spolnoj žlijezdi) na znatno manjoj površini predstavlja glavnu žensku erogenu zonu (a ne vagina koja ima reproduktivnu funkciju i bogato je prošarana živcima samo u prvom dijelu). Radi se o organu čiji je jedini cilj da proizvodi osjećaj užitka i koji je glavni i odgovorni organ za ženski orgazam. Osim što se može stimulirati izvana na brojne načine, klitoris se proteže i u unutrašnjosti tijela s dva korijena sačinjena od erektilnih tijela koja okružuju vaginu. Dakle, i tijekom penetracije indirektno je opet stimuliran klitoris.


NE TREBA VAM GPS Ovo su najbolje poze za stimulaciju famozne G-točke


G točka

G točka predstavlja i muku i užitak za žene. Prije svega treba raščistiti pogrešnu predrasudu da postoje žene koje nemaju točku G. Sve je žene imaju, ali neke ne vole stimulaciju u tom području ili još nisu otkrile kako je stimulirati da bi doživjele ugodne senzacije. Radi se o mjestu koje uključuje unutrašnje korijene klitorisa, sačinjene od erektilnih tkiva i uretre koja se nalazi na prednjoj stijenki vagine, na nekoliko centimetara od ulaza u nju. Ipak, njezin točan položaj varira od žene do žene, kao i tip prisutnih receptora. Neke žene preferiraju da im se ta točka stimulira pritiscima, druge trljanjem... Općenito, najučinkovitiji načini za stimuliranje te zone su: vršeći lagane pritiske blago savijenim prstima koji se pomiču naprijed natrag ili kružnim pokretima. No, oprezno: kako bi stimulacija G točke bila ugodna, a ne izazvala osjećaj da morate mokriti, morate biti jako uzbuđeni. Ključan korak da bi se orgazam postigao vaginalnom stimulacijom je znati odabrati pravi trenutak za penetraciju.


PS točka

PS točka je gotovo nepoznata erogena zona, iako su mnoge žene osjetile ugodne posljedice njezine stimulacije. Radi se o erektilnom tkivu koje se nalazi između stijenki anusa i vagine (nasuprot točke G) koje otiče i postaje osjetljivo pri seksualnom uzbuđenju. PS točka se može stimulirati bilo vaginalnim bilo analnim putem, prstima ili penetracijom jer nije smještena preduboko. Što se tiče analne stimulacije, ona bi mogla biti ugodna i za muškarce: vršeći lagane pritiske i trljanja prema unutrašnjosti tijela masira se prostata, što može izazvati vrlo intenzivne orgazme.


Samopouzdanje

Imati samopouzdanja pomaže većem uživanju u seksu. Biti svjestan vlastite ženstvenosti i osjećati se dobro u vlastitoj koži (biti više uzbuđene, slobodne i poželjne) izuzetno je važno za doživljaj pune seksualnosti lišene tabua. To pomaže u prepuštanju užicima i postizanju intenzivnijih orgazama. Nije slučajnost da se žene u stabilnim vezama osjećaju poželjnije i s većom lakoćom postižu orgazam. Kako razviti erotsko samopouzdanje? Prije svega tako da otkrijete sve ono lijepo u sebi i postanete svjesni da imate beskonačno mnogo izvora užitaka.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Perineum

Perineum je zona koja okružuje anus i proteže se do vagine kod žena te do testisa kod muškaraca i obilno je premrežena živcima. Za stimulaciju perineuma obično su idealna trljanja i pritisci nalik na masažu. Za muškarce bi to moglo biti naročito ugodno jer takvi pokreti indirektno stimuliraju i prostatu. I zona neposredno oko anusa te sam anus također su naročito osjetljivi i stimulacija prstima i jezikom, poljupci i milovanja ili pak stimulacija putem snošaja mogu biti ugodni. Kao uvijek, da biste otkrili što je vama najuzbudljivije, ne preostaje vam drugo nego eksperimentirati i isprobavati razne načine stimulacije.


Koža

Koža je najveći organ na ljudskom tijelu i može biti erotizirana na razne načine, ovisno o zoni, putem raznih stimulacija i senzacija. Dovoljno je sjetiti se da jednako ugodne mogu biti masaže, trljanja, ugrizi, poljupci, milovanja, lizanja, ali i samo dah na koži koji može biti vrlo uzbuđujući. Naročito su osjetljive bradavice, istureni dijelovi poput bokova, lopatica i slično te udubine, poput pazuha, vrata ili dijela kože iza koljena jer su ti dijelovi bogati receptorima, ali i znojnim žlijezdama. Stoga se želja i spolno uzbuđenje ne stimuliraju samo dodirom već i njuhom, a on može biti vrlo erotičan.


Ignorirate li ove njegove erogene zone? Nemojte, posvetite im se i pružite užitak i njemu i sebi


Želja i užitak: kako održavati začarani krug

Seksualna želja i užitak usko su povezani: jedan je potreban drugome i vođenje ljubavi stvara začarani krug, u pozitivnom smislu, u kojem jedno hrani drugo. Što više raste želja, to je snažnije uzbuđenje i to se više osjeća užitak. A kad se osjeća užitak, još više se osjeća želja za tim užitkom i tako u krug. Stoga je najbolji način za dobar seks jednostavno upražnjavati seks sve dok se ne uspostavi i pokrene ta lančana reakcija u kojoj se užitak i želja naizmjence „uključuju”.

Linker
12. travanj 2024 06:35