FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
ljubav i novac

Svađe među parovima na temu financija češće su nego što mislimo! Evo kako s partnerom razgovarati o novcu

Ljubav i partnerstvo ne gube na svojoj ljepoti ako u računicu ubacimo zajedničke i osobne financije


Piše: Vida Kezele, studentica Psihosocijalnog savjetovanja i autorica bloga Life & Soul Therapy


Što sad ljubav ima s tim? Ljubav i novac na prvi pogled nikako ne idu zajedno. O novcu se ne priča, o ljubavi se pjevaju pjesme. Razgovor o novcu i plaći je tabu u našem društvu. Za plaću se ne usudimo pitati da ne ispadnemo nepristojni ili površni. U ljubavnim odnosima se razgovor o novcu često izbjegava. S druge strane, svi mi koristimo novac na dnevnoj bazi. Tu je, prisutan je, potreban nam je. Svađe među parovima na temu novca češće su nego što mislimo. Velika sam pobornica toga da se o takvim temama treba otvoreno pričati i tako podići zadovoljstvo i povjerenje u odnosu na jednu novu razinu.


Novac nije samo novac

Ljubav je nešto slobodno, prirodno, predivno. O ljubavi se puno priča i piše. No ljubav i novac? Kao da imamo osjećaj ako ubacimo novac u isti lonac s ljubavlju, da će ljubav izgubiti na svojoj ljepoti. Unatoč tome, svaki par će se prije ili kasnije suočiti s pitanjem novca u odnosu. Kako plaćamo stanarinu, režije i hranu? Za što štedimo? U što investiramo? Hoćemo li otvoriti zajednički račun? Svi mi većinom znamo svoje idealne odgovore na ta pitanja, ali ne možemo očekivati da druga strana misli jednako kao i mi. Zato treba napraviti dogovor. Ljubav i partnerstvo ne gube na svojoj ljepoti ako u računicu ubacimo zajedničke i osobne financije jer one su već tu, pitanje je samo hoćemo li se odvažiti i porazgovarati o njima.

Novac nije samo novac. Novac u našim životima predstavlja raznolik spektar osjećaja i vrijednosti koje vežemo uz njega. Zato je razgovor o novcu ujedno i razgovor o emocijama. To je razgovor o tome da li se osjećamo sigurno, o našim vrijednostima i prioritetima, o vjerovanjima koja smo naučili još u djetinjstvu. To je razgovor o tome koliko smo spremni riskirati, o tome što smatramo pravednim, a što ne. To je razgovor o željama i snovima.

Postaje jasno kako je taj razgovor puno više od onoga što se čini na početku. To je razgovor koji će nam olakšati svakodnevni život i omogućiti nam da upoznamo svojeg partnera još dublje i bolje. Ako nikada niste razgovarali o novcu s partnerom/icom, nego se sve nekako podrazumijevalo, bit će neugodno započeti tu temu. Na sreću, osjećaj kao da ste na skliskom ledu potrajat će jedno kratko vrijeme dok se ne naviknete. A onda slijedi olakšanje. Netko je napokon rekao "Vidi, slon (novac) je u prostoriji!" Šanse su velike da će i vaš partner odahnuti kada pokrenete razgovor o zajedničkim financijama.


Važna pitanja

Potrudite se razumjeti partnera i ponudite mu dublji uvid u razumijevanje vas. Kako bi to postigli međusobno si odgovorite na neka ili sva od navedenih pitanja. Pitanja će vas potaknuti na razgovor o ovoj temi, a možda vam na pamet padne i još koje zanimljivo financijsko pitanje.

  1. Kakav je bio odnos prema novcu u tvojoj obitelji?
  2. Kako su tvoji roditelji upravljali novcem i što ti misliš o tome?
  3. Koja je tvoja najveća financijska pogreška i što si iz nje naučio/la?
  4. Koje financijske odluke donosimo sami, a koje zajedno, kao par?
  5. Na što voliš trošiti, a za što ti je uvijek teško izdvojiti novac?
  6. Koju moju financijsku naviku ili odluku ne razumiješ?
  7. Koji je tvoj stav o skupim poklonima? Kome i kada ih je ok kupovati?
  8. Što te najviše brine u vezi naše financijske situacije?
  9. Koji je naš zajednički cilj vezan uz novac i kako ga planiramo ostvariti?
  10. Što ako bude jedan od nas zarađivao puno više od drugoga? Kako ćemo se tada dogovoriti oko zajedničkih troškova?
  11. Kako ti se čini da smo do sada upravljali novcem u odnosu? Što bismo mogli poboljšati?

Igrajte se. Ovaj razgovor ne mora biti napet i neugodan. Neka vam bude zanimljivo. Velike su šanse da ćete po prvi put čuti neka partnerova stajališta i da ćete prvi put imati priliku zajedno razmisliti o ovoj temi. Pitanja stvaraju prilike. Prilike za dublje upoznavanje, debatiranje, razumijevanje i na kraju, dogovor. Postavljajte pitanja i probudite povezanost.


Vidu možete pratiti i na Instragramu.

Linker
19. travanj 2024 20:34