Zaboravite na romantiku kakvu vidite u filmovima i kod mladih parova...
 Getty Images
Psiholog savjetuje

Što zapravo slijedi nakon faze u kojoj partneri 'ne mogu skinuti ruke jedno s drugoga'...

Kako izgleda savjesno i pošteno starenje s našim partnerima? Što nam ostaje?

Nedavno sam čekao na aerodromu. Ispred mene na terminalu bio je stariji par, vjerojatno u šezdesetim godinama godina života. On je hodao nekih desetak metara ispred nje. Ona mu je prigovarala da ne vuče kofer na ispravan način, govori psihoterapeut s tri desetljeća iskustva dr. Josh Gressel.

Ta mu je scena, kaže, ostala u glavi jer, na neki način, opisuje sav zamor dugotrajnih veza. Svježina je nestala, iza njih su godine ogrebotina i borbi, velikih i malih zamjerki. Naravno, možda je njihova priča sasvim drugačija. piše Moje Vrijeme.

Kombinacija godina i rutine, uzimanje jednog drugog za gotovo je sasvim dovoljno. Koliko vam se zanimljiv i svjež čini vaš put do posla nakon par godina ili čak nekoliko mjeseci? A vaš novi automobil nakon što izgubi miris novog? Koliko vam je poseban? Ili vaša nova torbica ili haljina?

Što se može učiniti da stvari budu bolje.

- Čuo sam prijedloge stručnjaka i ne vjerujem u “pet koraka za osvježavanje braka”. Kada bi ti koraci zaista postojali, ne bi postojali toliki brakovi koji izgledaju kao ovaj s aerodroma. Ipak, to me pitanje muči. Ako ne postoji pet lakih koraka, što onda? Kako izgleda savjesno i pošteno starenje s našim partnerima? Što nam ostaje? Pokušavajući biti potpuno realan i svjestan o onome što slijedi nakon faze u kojoj partneri “ne mogu skinuti ruke jedno s drugoga”, sastavio sam ovaj popis - govori psiholog.


1. Zaboravite na romantiku kakvu vidite u filmovima i kod mladih parova

To je divno i uzbudljivo, no istraživanja pokazuju da romantična faza traje od šest mjeseci do tri godine. Možda negdje postoje parovi koji se “ne skidaju jedno s drugog” i nakon deset godina. Ali oni su iznimka, a ne pravilo. Možda je teško otpustiti takva očekivanja, ali budite svjesni da vas inzistiranje na njima vodi u patnju.


2. Održavati povezanost je teško

To je svjestan i sustavan rad. Ne vjerujte nikome tko vam kaže drugačije.


3. Ne kritizirajte

Gotovo 100 posto kritika koje želite izreći svojem partneru zapravo ne morate reći. Vjerojatno ste ih već ranije izrekli. One neće učiniti vaš brak boljim, čak i kada ste 100 posto u pravu.


4. Recite ono što zapravo mislite i osjećate

Ništa ne gradi intimnost i povjerenje kao iskrenost koja vas čini ranjivima.


5. Imajte prijatelje

Ne opterećujte ga i ne očekujte da će partner ispuniti sve vaše potrebe. Dajte mu prostora da i on stvara smislene odnose s drugim ljudima.


6. Zamislite na trenutak alternativu

Zamislite užas ponovnog izlaženja i traženja partnera, prazni krevet, nedostatak blesavih šala…


7. Iskoristite prednosti dugog partnerstva

Za razliku od potencijalnih novih partnera, stari partner je već ostario s vama, dobro vas poznaje, puno toga ste zajedno prošli i vjerojatno mu vjerujete jače i dublje nego ikome u životu.


8. Postavite si pitanja

Da znate da će vaš partner sutra umrijeti, što biste mu danas rekli?


9. Neki partneri neće surađivati

Mnogi od vas koji čitate ovo živite s partnerima koji ne žele ili ne znaju razgovarati o nabrojanim stvarima. Ili se osjećaju kritiziranima kada vi o njima govorite. To je dio stvarnosti, također. Možete li se nositi sa svim tim pitanjima sami, bez da im zamjerate, i vidjeti kamo ona vode?

Linker
10. prosinac 2023 18:34