Da, da... osim što se više neće dizati kao nekada, moguće je da će se smanjiti i stanjiti i još ponešto.
 Foto: iStock
Na zalasku karijere

Što kad penis uđe u mirovinu?

Uvijek smo nekako više usmjereni nježnijem spolu i savjetovanju dama, a zaboravljamo na njihove jače polovice i njihovu muškost. E pa, vrijeme je da i o tome nešto kažemo.

Nije tajna da muškarčeve spolne funkcije opadaju sa starošću. Kako opada razina testosterona, muškarac se sve teže uzbuđuje, a kada i postigne uzbuđenje, teže postiže erekciju i orgazam. Također opada volumen ejakulata, a ni spermatozodi nisu baš toliko pouzdani kao prije. Prema dostupnim istraživanjima, između 40. i 70. rođendana, postotak potentnih muškaraca padne sa 60 na tužnih 30%. Uz to, muškarce prati i pad urinarnih funkcija. Mlaz mokraće se stanjuje kao posljedica slabljenja mišića, a u mnogim slučajevima povećava se i prostata, piše zdravstveni portal WebMD. I to, nažalost, nije sve. Najnovija istraživanja pokazuju da se i sam penis značajno mijenja nakon što muškarac iskorači iz napona snage.

Izgled

Dvije su značajne promjene. Zahvaljujući slabijoj cirkulaciji, glans (glavić) penisa gubi svoju zanosnu ružičastu boju. A tu je još i lagano ćelavljenje genitalnog područja.

"Kako testosteron opada, penis se ponovno vraća prema onome kako je izgledao prije puberteta, uglavnom ćelavo", tvrdi Irvin Goldstein znanstvenik iz San Diega i glavni urednik publikacije The Journal of Sexual Medicine.

Veličina

Što su stariji, muškarci su, obično, deblji. Kako se salo slaže na donjem trbuhu, prividno se mijenja i veličina penisa. Profesor urologije sa Sveučilišta u Kaliforniji Ira Sharlip objašnjava da je to normalan proces u kojem salo zarobljava ud pa ga sve manje ostaje viriti iznad masnog obloga.

"Ponekad trbušno salo potpuno prekrije penis. Svoje debele pacijente motiviram na mršavljenje tako da im kažem da na taj jednostavan način mogu povećati muškost za nekoliko centimetara“, otrkiva Ronald Tamler, voditelj programa muškog zdravlja u Bolnici Mount Sinai u New Yorku.

Uz taj prividan gubitak dužine (koji se može popraviti) penis naginje i pravom smanjivanju kojem nema lijeka. Ovo smanjivanje u dužini i obujmu nije dramatično, ali može biti primjetno.

"Ako je u tridesetima dug 15 centimetara, u šezdesetima ili sedamdesetima može biti dug svega 12 ili 13 centimetara", navodi Goldstein.

U toj vrsti smanjivanja sudjeluju barem dva mehanizma. Jedan je taloženje plaka u žilama koji ometa cirkulaciju, a koje nazivamo aterosklerozom. Drugi je uzrok stvaranje ožiljnog tkiva u samu strukturu organa koji postaje manje elastičan pa se može manje ‘napuhati’. Ali ni tu muškoj muci nije kraj! Kako se mijenja penis, staračke promjene zahvaćaju i testise koji se nakon četrdesetog rođendana počinju skupljati. Prema Goldsteinu, testisi tridesetogodišnjaka mogu mjeriti 3 centimetra u promjeru. Do 60. rođendana se skupe na samo 2 centimetra. Uf!

Zakrivljenost

Kako se spomenuto ožiljno tkivo stvara nejednako, prilikom erekcije organ može postati radikalnim desničarom ili ljevičarom - a ni ostali smjerovi nisu isključeni. To se stanje zove Peyronijevom bolešću i najčešća je kod sredovječnih muškaraca. Erekcije u tom slučaju mogu biti bolne, a spolni odnos otežan. Srećom (?), sve se može riješiti kirurškim zahvatom.

Osjetljivost

Brojna su istraživanja pokazala da se i ona smanjuje s godinama. A to opet iziskuje više truda za postizanje erekcije. Vodi li ona i do orgazma s nižim intenzitetom? Znanstvenici još uvijek traže odgovor na ovo životno važno pitanje. Svim obeshrabrenim muškarcima stručnjaci nude utjehu: ove promjene ne trebaju uništiti vaš ljubavni život. Jedno je istraživanje tako pokazalo da značajno smanjenje erekcije, libida i ejakulacije dovodi tek do umjerenog smanjenja seksualnog zadovoljstva. "Stariji muškarci jednostavno o tome ne razmišljaju o velikom problemu", zaključuju znanstvenici.

"Najvažniji sastojak zadovoljavajućeg spolnog života jest mogućnost da zadovoljite partnericu, a za to nije potrebna vrhunska potencija ili veliki penis.", dodaje Goldstein.

  • 10 kg kvalitetnog mesa
  • 200 g soli
  • 80 do 90 g mljevene paprike
  • 40 g češnjaka (samljeti)
  • 30 do 35 g ljute mljevene paprike
  • 2-3 g papra

Priprema:

  1. Meso sameljite.
  2. Dodajte mu ostale sastojke i dobro izmiješajte.
  3. Punite pripremljena crijeva.

Savjet više!

Sami odaberite želite li u svoje kobasice staviti slatku ili ljutu papriku, ili ćete napraviti mješavinu.

Vodite računa da upravo o paprici ovisi koliko će vaše kobase biti posebne - birajte domaću od provjerenih proizvođača!

Preporuka je meso samljeti na krupnije.

Linker
20. rujan 2023 18:19