Autori studije su proveli eksperiment u kojem je 155 ispitanika za spavanje
 Getty Images
tko bi rekao

Spavanje s majicom voljene osobe ublažava kašalj i pomaže kod nesanice

Osobe koje su spavale s mirisom svog partnera su u prosjeku spavale oko 9 minuta duže unatoč tome što njihov partner nije bio fizički prisutan

Stiskanje partnerove majice u rukama i mirisanje tog dragog, poznatog mirisa mogao bi biti ključ za kvalitetan san. Istraživanje provedeno na Sveučilištu British Columbia pokazalo je da spavanje s prirodnim mirisom voljene osobe poboljšava kvalitetu sna.

Miris voljene osobe, čak i ako ona nije fizički prisutna, produžuje san za čak devet minuta na noć, što znači da u cijelom tjednu možete „zaraditi” dodatan sat spavanja. Osim toga, pokazalo se da metoda držanja partnerove majice u zagrljaju smiruje kašalj pa čak i smanjuje broj okretanja u krevetu tijekom noći


Nema nuspojava

Znanstvenici tvrde da je učinak tako snažan da je izjednačen s uzimanjem pomoćnih sredstava za spavanje, kao što su to suplementi na bazi melatonina - uz prednost da se u tijelo ne unose nikakve kemikalije već samo udišete miris drage osobe.

Autori studije su proveli eksperiment u kojem je 155 ispitanika za spavanje, umjesto jastuka, koristilo dvije različite majice. Jednu na kojoj se osjećao miris tijela njihovog partnera i drugu koja je bila svježe oprana i mirisala samo po deterdžentu za rublje ili ju je nosila neka nepoznata osoba. Prvu majicu je njihov ljubavni partner prethodno nosio tijekom 24 sata kako bi majica dobro upila miris njegovog tijela. Partneri su zamoljeni da tijekom tog perioda ne koriste dezodorans, parfeme niti mirisne losione te da ne puše ne vježbaju i ne jedu određene namirnice, poput snažnih začina čiji bi miris mogao isparavati iz tijela. Majice su potom hermetički zatvorene i smrznute kako bi se sačuvao miris. Druga majica je bila ili svježe oprana ili ju je nosila osoba koja je bila posve nepoznata ispitaniku.

Ispitanici su sa svakom majicom trebali spavati dvije noći zaredom, s tim da nisu znali koja je koja majica. Tijekom noći su znanstvenici mjerili njihovu kvalitetu sna te pokrete tijela, a dobiveni podaci su pokazali da su ispitanici, kad su pored sebe imali miris svog ljubavnog partnera spavali mirnije i čvršće, nisu se mnogo okretali u snu te nisu kašljali. Sljedeće jutro su trebali popuniti upitnik o tome kao su se naspavali i kako su se osjećali tijekom noći.

Osobe koje su spavale s mirisom svog partnera su u prosjeku spavale oko 9 minuta duže unatoč tome što njihov partner nije bio fizički prisutan.

- Naše istraživanje dokazuje da je dovoljno spavati samo s mirisom voljene osobe da bi se povećala kvaliteta pa čak i dužina sna - rekla je autorica studije Dr. Marlise Hoter sa Sveučilišta British Columbia dodajući da je taj učinak jednak onome koji se postiže uzimanjem oralnih suplemenata s melatoninom i pritom bez rizika od bilo kakvih nuspojava.

Linker
15. travanj 2024 04:39